Home Любопитно 20 любопитни факта за Антарктида

20 любопитни факта за Антарктида

от izumitelno
0 коментар 2k преглеждания

През януари 1820 г. руска експедиция, ръководена от Тадеус Беллинсхаузен и Михаил Лазарев, открива Антарктида, за съществуването на която преди само се е спекулирало. Днес сме събрали за вас интересни и малко известни факти за най-отдалечения южен континент – най-високото, най-сухото, слабо населено и студено място на земята.

 

По едно време в Антарктида било невъзможно да работят онези, чиито мъдреци и апендикс не били отстранени. Това било така, защото в базите на Антарктида не се извършвали хирургични операции, и за да работят тук, хората трябвало първо да се разделя с тези части на тялото си, дори и да били напълно здрави.

Антарктида е най-сухото място на земята. По-точно това са сухите долини Макмурдо, в някои райони от които два милиона години не са виждали дъжд или сняг.

 

Подобно на много страни, Антарктида има собствен домейн в Интернет – .aq

 

Преди 53 милиона години в Антарктида било толкова топло, че палмите растели по бреговете й, а температурата на въздуха била над 20 градуса по Целзий.

 

През декември 2013 г. Metallica изнесла концерт в Антарктида, като по този начин се превърнала в първата група в света, която е имала концерт на всички континенти. За да не смущава местната фауна, концертът се провел под специален защитен купол, а публиката слушала музиката чрез слушалки.

 

Първата атомна електроцентрала в Антарктида започва да функционира от 1960 до 1972 г., на станция Макмурдо, най-големият селищен и изследователски център, собственост на САЩ.

 

Антарктида има собствена пожарна станция. Принадлежи на станцията Макмурдо и в нея работят истински професионални пожарникари.

 

Въпреки екстремните условия в Антарктида са открити 1150 вида гъби. Те се адаптират перфектно към изключително ниски температури и дълги периоди на замръзване и размразяване.

 

Технически всички 24 часови зони присъстват в Антарктида, тъй като техните граници се сближават в една точка на двата полюса.

 

В Антарктида няма полярни мечки. За да ги видите, трябва да отидете до Северния полюс или например до Канада.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com

 

В Антарктида има бар – най-южният бар на планетата. Той се намира на станция „Академик Вернадски“, собственост на Украйна.

 

Най-ниската температура, регистрирана някога на земята – минус 89,2 градуса по Целзий, е регистрирана в Антарктида на руската станция Восток, на 21 юли 1983 г.

 

Антарктида е петият по големина континент в света. Територията му е 14 милиона квадратни метра. км.

99% от Антарктида е покрита с лед. Континенталната ледена покривка често се нарича леден щит.

 

Средната дебелина на леда на Антарктида е 1,6 км. Антарктида съдържа приблизително 70% от запасите на цялата прясна вода на земята.

 

Трансантарктическите планини преминават през целия континент и го разделят на западна и източна част. Този хребет е един от най-дългите в света – дължината му е 3500 км.

 

Съществуването на континента Антарктида било неизвестно до откриването му през 1820г. Преди това се предполагало, че това е просто група острови.

 

На 14 декември 1911 г. норвежкият изследовател Роалд Амундсен станал първият човек, достигнал Южния полюс и издигнал там знамето на своята нация. Той бил и първият човек, посетил двата географски полюса на планетата.

 

В резултат на тайните преговори на 1 декември 1959 г. 12 държави влязоха в Договора за Антарктида, който предвижда демилитаризация на района на Антарктида и използването му за изключително мирни цели. Днес повече от 50 страни вече са страни по Договора.

 

На 7 януари 1978 г. е роден аржентинецът Емилио Маркос Палма, първият човек в историята, роден в Антарктида. Смята се, че това събитие е било планирана акция на правителството на Аржентина, което специално изпратило бременна жена до станцията на Есперанса, за да може впоследствие да поиска права върху част от територията на Антарктида.

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар