Home Кино Филмите, които ще ви подлудят

Филмите, които ще ви подлудят

от elated.firefly
0 коментар 98 преглеждания

Праволинейните истории са за аматьорите. Някои от любимите ни филми отказват да вървят от точка А до точка Б… или до която и да е точка всъщност. Оцветяването извън очертанията е превърнало много филми в култови класики през годините. И не говорим само за обрати в последния момент, както в „Психо“ (Psycho). Говорим за филми, които ви карат да се почешете по главата и да се запитате: „Какво по дяволите гледах?“. Тези 10 филма ще ви подлудят, докато се опитвате да разкриете тайните им.

Филмите, които ще ви подлудят

Адаптация / Adaptation (2002)

Бегло базиран (много бегло) на „Крадецът на орхидеи“ от Сюзън Орлийн, „Адаптация“ е вторият филм на режисьора Спайк Джонс и сценариста Чарли Кауфман, след „Да бъдеш Джон Малкович“ (Being John Malkovich). В общи линии е нещо като хроники на усилията на Кауфман да адаптира историята на Орлийн за големия екран. Но се превръща в нещо напълно различно. Всъщност, нещата толкова излизат от релси, че Кауфман си измисля брат близнак, когото вкарва в историята. Дори го записва като сценарист на филма, за което получава много истинска номинация за Оскар.

Филмите, които ще ви подлудят

Да бъдеш Джон Малкович / Being John Malkovich

Също като „Адаптация“, „Да бъдеш Джон Малкович“ е режисиран от Спайк Джонс и написан от Чарли Кауфман. И също е напълно откачен филм. Разбира се, самият Малкович е в главната роля, а Джон Кюсак (John Cusack) играе кукловода, който открива портал към ума на актьора. Но това е само началото на един тотално шантав филм, който поема толкова много завои към сюрреалистичното, че Кюсак започва да живее в Малкович и се превръща в един от най-великите кукловоди в историята.

Филмите, които ще ви подлудят

Черният лебед / Black Swan (2010)

Режисьорът Дарън Аронофски (Darren Aronofsky) се опитва да ви шокира с тази класическа приказка за млада танцьорка (Натали Портман), която дава живота си за ролята на кариерата си. Дали трансформацията й накрая трябва да бъде приемана буквално? Кой знае? Кого го е грижа? „Черният лебед“ е визуална наслада и умопомрачителна драма за границата между лудостта и изкуството.

Филмите, които ще ви подлудят

Дони Дарко / Donnie Darko (2001)

„Дони Дарко“ е много неща, но основно е филм за пътуване във времето с толкова заплетена история, че дори множество гледания и удължената версия няма да го направят по-ясен за вас. Но щом хванете ритъма му, той се разкрива като уникална приказка за времето, смъртта и саможертвата. Дайте му шанс – по-задълбочен е, отколкото може би си мислите.

Филмите, които ще ви подлудят

Боен клуб / Fight Club (1999)

Като повечето режисьори в този списък, Дейвид Финчър (David Fincher) рядко играе по обичайните правила. За най-добрия си филм, той адаптира обичания роман на Чък Паланик за борбата на един мъж със себе си. С Брад Пит (Brad Pitt) и Едуард Нортън (Edward Norton) в главните роли, той е създал произведение на изкуството, което се старае да ви обърка на всяка крачка.

Филмите, които ще ви подлудят

Генезис / Inception (2010)

Може би най-сложният филм в списъка. Честно казано, ако го разглобим на съставните му части, много от него може и да не издържи на изпитанието. Но това няма значение. Историята за екип преследвачи на сънища, проникващи все по-дълбоко в подсъзнанието на мишената си е невероятно оригинална и вълнуваща за гледане. И отворена за много дебати.

Филмите, които ще ви подлудят

Мементо / Memento (2000)

Кристофър Нолан (Christopher Nolan) – режисирал „Генезис“ и „Престиж“ (The Prestige) – стана известен с този объркан трилър за мъж, който е изгубил краткосрочната си памет. Той татуира върху тялото си улики за убиеца на жена си и обича да си говори сам. Освен това, филмът върви наобратно.

Филмите, които ще ви подлудят

Мълхоланд Драйв / Mulholland Dr. (2001)

Странните проекти не са непознати на Дейвид Линч (David Lynch) – от „Гумена глава“ (Erasehead) до „Туин Пийкс“ (Twin Peaks), най-шантавия сериал, излъчван някога по телевизията. В един от най-добрите му филми, неуспешна актриса и жена, която е изгубила разсъдъка си, бавно обръщат ролите си в продължение на два часа и половина.

Филмите, които ще ви подлудят

Персона / Persona (1966)

Дядото на всички шантави филми е от 1966г и е дело на шведа Ингмар Бергман (Ingmar Bergman). Предшественик е на два други филма в този списък: „Черният лебед“ и „Мълхоланд Драйв“. Сценична актриса спира да говори насред представление, след което е изпратена на грижите на жена, която просто не млъква. До края на този мрачен, сложен и извратен филм, двете жени разменят ролите си.

Филмите, които ще ви подлудят

Шесто чувство / The Sixth Sense (1999)

Големият обрат тук – че героят на Брус Уилис (Bruce Willis) е мъртъв – без съмнение е най-същественото във филма и вдъхнови много други през следващите 15 години. Гледайте го отново (и отново) и ще забележите тъга, която реже много по-дълбоко от шокиращото разкритие. Оригинален, гениален и вдъхновяващ филм.

Може да харесате още

Оставете коментар