Home Свят Най-опасните пътища в света

Най-опасните пътища в света

от elated.firefly
0 коментар 129 преглеждания

Да, сигурно ще кажете, че по-опасни от родните пътища няма, но вижте тези и си помислете пак.

Най-опасните пътища в света

Атлантик Роуд, Норвегия

Пътят е открит през 1986г като част от шосе 64. Разбира се, има много пътища, които са по-опасни от Атлантик Роуд, но уникалната му конструкция не може да се сравни с нищо. Още повече, пътят свързва няколко острова в Норвежко море и има дължина 8.3км.

Най-опасните пътища в света

Тролстиген, Норвегия

„Пътят на трола“ се смята за един от най-опасните в Европа. Толкова е тесен, че на места няма и 3м. Има и голям риск от лавини и ерозия през зимата, поради което Тролстиген е затворен от октомври до май.

Най-опасните пътища в света

Пътят на смъртта, Боливия

Пътят на смъртта в Боливия се смята за най-смъртоносният в света. Намира се в Андите и се спуска от височина 3.2кмм над морското равнище, а дължината му е 38км. Пътят има много стръмности и тесни райони, където две коли е невъзможно да се разминат.

Най-опасните пътища в света

Кол де Турини, Франция

Кол де Турини е известен като един от най-използваните пътища в света. Намира се на 1.5км височина и се простира на 30км. Има 34 обратни завоя и почти никакви прави участъци. Пътят е част от ралито в Монте Карло.

Най-опасните пътища в света

Магистрала Каракорам, Пакистан

Осмото чудо на света е едно от имената на тази магистрала. Всъщност, тя е най-скъпият и най-опасен път. Строежът започва през 1966г и завършва през 1986г. Пътят за $3 милиарда е с дължина 1300км.

Най-опасните пътища в света

Гуолианг, Китай

Този тунел е прокопан през скалата от местните, на които им писнало да минават по обиколни пътища. Хората работели по него в продължение на 5 години и дори продали добитъка си, за да купят инструменти. Първите коли преминават от там през 1977г.

Най-опасните пътища в света

Сибирския път до Якутск, Русия

Единственият път до Якутск не е толкова зле, колкото най-опасните пътища в други части на света. Метеорологичните условия обаче превръщат пътуването по него в истински ад. Пътят се превръща в непроходимо блато, в което колите затъват седмици наред.

Най-опасните пътища в света

Магистралата Кабул-Джалалабад, Афганистан

Вертикални скали, остри завои и камикадзета. Повечето хора избягват да го наричат „пътя на смъртта“, защото това си е безспорен факт. Освен това, от 19-ти век бандити нападат минаващите по пътя.

Най-опасните пътища в света

Пасубио, Италия

Пасубие се намира в северна Италия и не може да се нарече точно път, защото е предимно за мотористи, колоездачи и пешеходци. Доста е хлъзгав и много тесен, което го прави любим на почитателите на адреналина.

Най-опасните пътища в света

Проход Стелвио, Италия

Проход Стелвио се намира в източните Алпи на Италия. Свързва Валтелина с Мерано и долина Адидже. Пътят е доста труден, защото се състои от 48 части. На някои места става толкова тесен, че дори една кола може да мине трудно.

Най-опасните пътища в света

Тароко, Тайван

Обилните валежи причиняват свлачища в региона и годишно има по 3-4 циклона. Ако искате да се насладите на този път, трябва да проверите времето преди това.

Най-опасните пътища в света

Прохода Зоджи, Индия

Този странен и древен планински проход е изложен на ветрове и обилни снеговалежи, което го прави непроходим през зимата. Дори когато е слънчево, пътят е толкова тесен, че рискът от катастрофа е огромен.

Най-опасните пътища в света

Магистрала Джеймс Далтън, Аляска

Тази изолирана магистрала е построена в помощ на производството на петрол в Аляска и е дълга 666км. По протежението й има само 3 града с общо население 60 човека.

Най-опасните пътища в света

Магистрала Съчуан-Тибет, Китай

Магистралата започва от Ченгду в Съчуан и завършва в Лхаса, Тибет. Доста е дълга и е смятана за един от най-опасните пътища в света заради свлачищата и снежните лавини.

Най-опасните пътища в света

Canning Stock Route, Австралия

Може би един от най-изолираните пътища в света. Ненаселените райони край него са популярен туристически маршрут, предпочитан от приключенците. Ще са ви нужни 3 седмици, кола, провизии, вода, резервни части и поне основни познания за ремонт на колата. Бензинът също трябва да бъде планиран, защото има само 2 бензиностанции по пътя.

Може да харесате още

Оставете коментар