Home Любопитно Най-странните ГМО растения и животни

Най-странните ГМО растения и животни

от izumitelno
0 коментар 233 преглеждания

Доста неща звучат нереално, но са факт. Пример за това са светещите в тъмното котки.

Замисляли ли сте се за нещата, които ви заобикалят? Било то и странни. Не? Замислете се тогава, защото цялата вселена е пълна с много неизвестни константи. И генно модифицираните растения и животни около нас са само малка част от тях.

Ето 5-те най-странни генно модифицирани животни и растения.

Котки, които светят в тъмното

През 2007г. южнокорейски учени промениха ДНК-то на котка, за да може да свети в тъмното. След това клонираха същата котка с модифицираното ДНК и създадоха други като нея.

Най-странните ГМО растения и животни

На кого са му притрябвали светещи домашни любимци?

Причината е доста проста – защото успеят ли да създадат животни, притежаващи в ДНК-то си флуоресцентни протеини ще могат да създадат изкуствено и животни с човешки генетични заболявания.

Неразвалящ се домат

Най-странните ГМО растения и животни

Първата и уникална генетично модифицирана храна пусната на пазара за всеобща употреба е доматът Flavr Savr.

Благодарение на специален хормон, който учените от Calgene са прибавили към домата те са направили така, че да забавят процеса на зреене в него.

Американската комисия по храните и лекарствата е одобрила тези домати през 1994 г. Единствените отрицателни страни са били слабият вкус и невъзможността да се транспортират поради своята крехкост.

Кози, произвеждащи паяжина

Коприната е един от най-важните материали в света. Използва се в много области, засягащи ежедневието на човека. Но добива на коприна в промишлени количества не е лесен. За това идеята е да се добива коприна от кози. Как да стане това? Учени от Nexia Biotechnologies са намерили отговор на този въпрос, а именно като създадат коза, която да притежава специалния протеин на паяците в млякото си.

Дървета, които растат по-бързо

Най-странните ГМО растения и животни

Ролята на тези дървета е да дават по-качествена дървесина и да помогнат за обезлесяването. Този казус обаче още е неизяснен, защото не се знае как това ще се отрази на околната среда.

Отделящо отровен токсин зеле

Наскоро беше открит гена, благодарение на който скорпиона събира отрова в опашката си.

Сега учените са открили как да го съчетаят със зелето. Защо?

За да възпрепятстват унищожаването на реколтата като ограничат употребата на пестициди.

Отровните зелки отделят отрова, която убива гъсениците, когато опитат листата им. Този токсин е напълно безвреден за хората.

Автор: Божидара Иванова

Може да харесате още

Оставете коментар