Home Свят 10 приказни места по света

10 приказни места по света

от izumitelno
0 коментар 96 преглеждания

Не веднъж всеки от нас е оставал без дъх на приказни сцени от филми, невероятни за човешкото око. Но има реални, спиращи дъха места, които може да посетите. Кои са тези чудни кътчета на Земята? Да се изброят всички е невъзможно, но тук сме посочили една част от най-приказните места по света, които да се наредят в списъка ви за бъдещи пътешествия или просто да порадват окото и душата ви.

1.Салар де Уюни, Боливия

10 приказни места по света

Салар де Уюни е едно от малкото кътчета на планетата, които с приказността си те пренасят в друг свят. Това чудо на природата е най-голямата солна пустиня в света, с площ малко повече от 10 000 кв. км.  Намира се в Южна Боливия и с неземната си атмосфера привлича много туристи, за които има изградени най-различни атракции, като например хотел от сол. В дъждовния период пустинята се покрива с вода и създава уникален ефект на огромно огледало, отразяващо небето.Дълбочината на водата е само няколко сантиметра, така че човек спокойно може да се разхожда по повърхността. Снимките от това място изглеждат нереални с магичната си красота и често хората си мислят, че са дигитално обработвани, но единствената заслуга за това е на майката природа.

2.Паркът Ашикага, Япония

10 приказни места по света

Приказният цветен тунел се намира в Япония и е ярък пример за японската визия за красота. В цветните градини може да се насладите на 150 вида цъфнала глициния в най-различни цветове, за част от които за направени специални арки, върху които се разпростират. Глицинията е символ на любовта, а освен това е и важен символ за будизма, олицетворявайки молитвата и докосването до божественото. Тези сравнения се пробуждат главно от спираловидната й форма и начина, по който расте.

3.Дворецът Пена, Португалия

10 приказни места по света

Дворецът Пена е едно от Седемте чудеса на Португалия. Смята се за най-старият дворец, вдъхновен от европейския романтизъм. Кацнал на върха на хълма, дворецът впечатлява с масивна структура, колорит и архитектурен стил. Историята му датира от 12 век, когато на мястото е построен малък параклис. След разрушения и реставрации, сегашният дворец е издигнат през 1839г. от Фединанд Кобурготски, който е изпозвал сградата за лятна резиденция.

4.Езерото Блед, Словения

10 приказни места по света

Езерото Блед се намира в Юлийските Алпи в Северна Словения. Отразява типичната магичност на природата на страната. Красотата на езерото се подчертава от малкото островче в западния край. Ако езерото не е замръзнало, може да стигнете островчето с лодка. Легендата гласи, че ако успеете да биете камбаната на църквата и си пожелаете нещо, то ще се сбъдне.

5.Остров Скай, Шотландия

10 приказни места по света

Островът е разположен на западния бряг на Шотландия. Отличава се с естествената си красота, богата история и дива природа. Скай е романтично място, където история, келтски традиции, легенди, климат, музика и поезия се преплитат, за да се получи нещо много специално. С чудата си атмосфера привлича много туристи от цял свят, като се нарежда на второ място сред най-посещаваните места в Шотландия след Единбург.

6.Петра, Йордания

10 приказни места по света

Петра е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Розово-червеният каменен град е едно от Седемте чудеса света. Най-старите археологични находки датират от около 6в. пр.н.е. Някои части са останали незасегнати от времето, а други, подложени на ерозия и природни стихии, са почти изцяло разрушени. Съхранените сгради свидетелстват за славното минало на града, който е бил процъфтяващ  търговски център. Швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт „преоткрива” града през 1812г., след няколко века забвение.

7.Мачу Пикчу, Перу

10 приказни места по света

Изгубеният град на инките е издигнат през 15в. Архитектурният комплекс е включен в  Седемте чудеса на света и в Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО. В комплекса има множество сгради:дворци, храмове, жилищни помещения, складове и др. Не се знае кога точно и по каква причина всички жители са напуснали града, но има много предположения, някои от които са, че местните са отведени в плен, че са обикаляли околността в търсене на съкровища и рядко се застоявали в града или  по-мистичните предположения за извънземна намеса.

8.Замъкът Нойшванщайн, Германия

10 приказни места по света

Този романтичен замък е построен от крал Лудвиг II Баварски през 1868г. Днес е един от най-посещаваните замъци в Европа. Слуховете гласят, че точно това е мястото, вдъхновило Чайковски да напише известната си опера „Лебедово езеро”. Замъкът също така е прототип на замъка на спящата красавица в Дисниленд, Париж.

9.Виадукт Гленфиннан, Шотландия

10 приказни места по света

На феновете на Хари Потър този виадукт със сигурност им изглежда познат. Именно по този път се движи влакът Хогуортс Експрес на път за Хогуортс. Дължината на виадуктът е около 20 мили. Природата наоколо е приказна, разкриваща гледки, които си заслужават да се видят. Можете да забравите за времето, ако посетите това място, пренасяйки се във филма.

10.Пещерата на светулките, Нова Зеландия

10 приказни места по света

Пещерата се намира в северната част на Нова Зеландия. В нея се намира най-голямата популация на светулки в света. Открита е през 80-те години на 19в. и е емблематична атракция на Нова Зеландия. Ще останете омагьосани от хилядите светулки, накацали по тавана на пещерата, докато плавно се носите из пещерните води в лодка.

Може да харесате още

Оставете коментар