Home Животни 10-те най-отровни паяка в света

10-те най-отровни паяка в света

от izumitelno
0 коментар 1,5K преглеждания

Паяците! Нощният кошмар на не един и двама. Само мисълта за тези странни същества кара кожата ни да настръхва от ужас. Съгласете се, нелогично е човекът, който се е провъзгласил за цар на природата да се страхува от тези малки гадинки.

Оказва се, че няма нищо странно в този страх. В природата на човек е заложен инстинктът за самосъхранение, който поражда чувството на страх, при определена заплаха. А знаете, че много от паяците са отровни и опасни за човешкия живот.

До известна степен това обяснява защо ни се иска да избягаме при неочаквана среща с косматите животинки. Ето я и добрата новина – малко вероятно е паякът, който се подвизава точно във вашата баня, да ви навреди по някакъв начин, по света обаче живеят негови доста по-страховити братовчеди. Представяме ви 10-те най-отровни паяка в света.

10. Жълто-торбест паяк

 

10-те най-отровни паяка в света

Размерът на насекомото с медено-златист цвят не надвишава 1 сантиметър. Това не трябва да ви подвежда. Хищникът си е хищник, така че жълтият мъник няма да се поколебае да ви нападне, ако усети заплаха. Не си мислете, че ще се разминете с малка раничка на хапаното място. Освен сърбеж и обрив, ухапването му може да ви причини некротични рани. Обикновено обривите прерастват в ранички, от които може да се развие метицилин резистентен Стафилококус ауреус – опасна и труднолечима инфекция. Този малък злодей се среща в Европа, Япония, Южна Африка, Индия, Австралия и САЩ.

9. Тарантула

10-те най-отровни паяка в света

За да попаднете на този черен косматко, не е нужно да обикаляте много по света. Среща се навсякъде. Тарантулите предпочитат да обитават планински местности или около речни корита, но често могат да бъдат засечени и в жилищните домове. За щастие, няма как да не ги забележите – размерът на най-големите представители достига до 30 см. Те никога не нападат първи, но могат да ухапят човек, ако се почувстват застрашени. Най-едрите тарантули могат да убиват животни като гущери, мишки, птици и малки змии. Отровата на тарантулата обаче не е толкова силна, че да бъде фатално опасна за човека. Все пак едно ухапване ще ви коства продължителен дискомфорт. Симптомите са: парене, сърбеж, зачервяване в засегнатата зона.

 

8. Кафяв паяк отшелник

10-те най-отровни паяка в света

Ако това лято сте решили да подишате калифорнийски въздух, внимавайте! Югоизточната част на американската фауна се отличава с екзотичните си и опасни паяци. Не са редки случаите, когато жителите на Калифорния откриват неканени гости в къщите си, например кафявия паяк отшелник – малък, но способен да убие човек с едно ухапване. Бързата лекарска намеса при ухапване от този паяк е от съществено значение, проблемът е, че ухапването му е безболезнено, без възпаление на кожата, а симптомите са твърде общи – гадене, повръщане, виене на свят и т.н. Неговият събрат – чилийският отшелник е още по-опасен. Отровата му засяга моментално бъбреците, което води до тотален срив в организма и мъчителна смърт.

 

7. Черната вдовица

10-те най-отровни паяка в света

Един от най-опасните паяци в света. Отровата на Черната вдовица е 15 пъти по-токсична от тази на гърмяща змия. Името на паяка идва от навика на женските да убиват мъжките си партньори, веднага след чифтосването, както е при богомолките. Върху тялото на паяка има петно с формата на пясъчен часовник. Заради него, дълги векове паякът е наричан паяк-часовникар. Ухапването му причинява тежки мускулни спазми, временна парализа, а понякога и смърт.

 

 

6. Каракурт

10-те най-отровни паяка в света

Тази разновидност на Черната вдовица е добре позната в България, особено в южните части на страната. Известен е още като черен паяк. Оцветен е в черно, с по тринадесет кървавочервени петънца на коремчето си. Обитава предимно нивите, прави леговище във вдлъбнатините по земята, в дупки на гризачи, по чиито входове изплитат своите паяжини. Болката при ухапване от този вид паяк е изключително силна и настъпва мигновено. Много често пострадалият губи съзнание. Регистрирани са случаи на смърт при ухапване от този силно отровен паяк.

 

5. Гигантски птицеяд (Goliath birdeater)

10-те най-отровни паяка в света

Трудно е да наречем такова същество насекомо. Със своите пипала, достигащи 30 см, той по-скоро прилича на малък домашен любимец, отколкото на свирепо безгръбначно. Голиатите, както още са известни тези паяци, имат имидж на най-големите паяци в света. Въпреки името си обаче, далеч не се хранят с птици, тъй като наличието на хвъркати създания в тропическите гори на Южна Америка, които обитават, не е голямо. Главната вечеря за „птицеяда“ обикновено са червеи, насекоми, дори малки гризачи, змии и жаби. Отровата на този паяк може и да не е смъртоносна за човека, но зъбите му са достатъчно остри и здрави, за да разкъсат кожата ви.

 

 

4. Червеногръб паяк

10-те най-отровни паяка в света

Размерите на този паяк достигат едва 3-4 мм. В този мъник може да срещнете доста прилики с черната вдовица. И двата вида си приличат както на външен вид, така и по сила на отровата си. Затова срещите не са препоръчителни. Червеногръбият паяк се храни с бръмбари, мухи, гущери. Може да се превърне във враг и на човека, ако се почуства застрашен. При ухапване симптомите обикновено се изразяват в силни спазми на крайниците, виене на свят, гадене, подути лимфни възли. Родината на този опасен паяк е Австралия.

 

 

3. Сиднейски тунело-паяжен паяк

10-те най-отровни паяка в света

Още един австралийски обитател, който се среща само в радиус 100 км от района на град Сидни. Размерите му достигат 5-7 см. Този звяр предпочита да хапе, вместо да бяга. За разлика от другите видове паяци, при ухапване Сиднейският тунело-паяжен паяк впръсква цялата си отрова в тялото. Зъбите му са достатъчно силни, за да разкъсат не само кожата ви, но дори да пробият нокътя ви. Преди атака тези опасни паяци заемат характерна позиция със задните си крака. Точно 15 минути e времето след ухапването му до смъртта. Ухапванията обикновено се диагностицират и лекуват лесно, но в екстремни случаи могат да доведат до кома.

 

2. Бразилски странстващ паяк

10-те най-отровни паяка в света

За разлика от повечето видове паяци, бразилският странстващ паяк не плете паяжина. В търсене на плячка, той предпочита да обикаля, без да спира на едно място. Менюто му обикновено включва малки насекоми, понякога птици и дребни хищници. Бразилският странстващ паяк обича да се промъква в домовете на хората. Килерите и купите с плодове са му любими – оттам и прякорът му „Бананов паяк“. Ухапване от този вид в повечето случаи не е смъртоносно, но води до тежки алергични реакции. Паякът е известен с това, че отровата му причинява траеща с часове ерекция, водеща до импотентност.

1. Шестоок пясъчен паяк

Безспорен победител в класацията. За щастие обитава слабо населени райони в Африка и Южна Азия. Има способността да оцелява дълго време без храна. По време на атака е безпощаден. В очакване на жертвата си този паяк се крие в пясъка, до подходящия момент, когато напада мигновено. Това са най-опасните паяци в света. Отровата му е десетки пъти по-силна от тази на гореспоменатите паяци. Ухапването им води до некроза и съсиреци в кожата, които могат да доведат до мъчителна смърт. Антидот за ухапване от шестоок пясъчен паяк все още не съществува.

 

 

инфо: 10te.bg / ЮЛИЯН ЛАЗАРОВ

Може да харесате още

Оставете коментар