Home Любопитно В Лондон пускат овце в парк, вместо косачки

В Лондон пускат овце в парк, вместо косачки

от izumitelno
0 коментар 177 преглеждания

В Лондон пускат овце в парк, вместо косачки. Лондончани ще си припомнят за добрия стар метод за екологично и икономично косене на големи тревни площи и го въвеждат в парка Хампстед Хит като екоалтернатива на косачките. Би Би Си и други медии съобщиха за решението на собственика на парка – „Сити ъф Лондон корпорейшън“, да пусне малки овце из определени части на парка вместо косачи или косачки.

В Лондон пускат овце в парк, вместо косачки

Така за пръв път от повече от 60 години в Лондон овце ще се грижат за поддръжката на тревните площи. От „Сити ъф Лондон корпорейшън“ информират, че ако поректът се окаже успешен, овцете ще бъдат пуснати из целия парк.

През 20-те и 30-те години на ХХ в. стада овце редовно са пускани из парковете, за да поддържат тревата и да намалят разходите за косене. Вместо градинарски фирми, овчарите по това време са се съревновавали кой ще получи честта да закара стадото си да попасе в Хайд парк, Кенсингтън гардънс, Клапам комън и други паркове и тревни площи в английската столица, разказва vesti.bg.

Колкото и примитивно да звучи, решението да оставят животните да правят това, което така или иначе правят по цял ден, е доста практично. Овцете не само опасват тревата, поддържайки я къса, но и я оторяват и разпръзскват торта с копитата си. Те нямат нужда от бензин и нафта, защото тревата е техният „бензин“. И въпреки че животните изискват други грижи, решението на Лондон от преди почти 100 години е един доста добър пример за екологична практика, която може да се прилага и днес (ако наистина се интересуваме от замърсяването на околната среда и промените в климата).

Предвид факта, че мъжете и животните провървяват стотици километри, за да достигнат до столицата, в парламента сър Хари Бритън пита: „Никакви английски овце ли нямаше на разположение?“.

Източник: Виа Понтика

Може да харесате още

Оставете коментар