Home Любопитно За ДНК-то на белите, русокоси и синеоки „турци“

За ДНК-то на белите, русокоси и синеоки „турци“

от izumitelno
0 коментар 110,4K преглеждания

„Незнам от къде сме дошли, но такива сме си турците имаме и бели и руси.“

Имам приятел турчин. От деца сме заедно, че и бащите ни са приятели. Цялото му семейство са с много светла кожа, а и косата им е светла. По-скоро приличат на славяни. Още като ученици съм го закачал, къде на шега , къде сериозно. „Какъв турчин си ти с тази бяла кожа и светла коса“ . а той се запъваше – Е, та не знаеш ли? Има много бели турци. Турците по-принцип са си бели. Има и много руси. Ето Къванч Татлъту прилича малко на мен.

За ДНК-то на белите, русокоси и синеоки "турци"
Турският актьор Къванч Татлъту

Смеем се, но аз не го оставям – И откъде са дошли тези бели турци от Близкия Изток или Африка. В цяла Азия няма руси, нито пък в Африка.

– Незнам от къде сме дошли, но такива сме си турците имаме и бели и руси.

– Аз ще ти кажа от къде сте дошли – от Балканите, от крадените момчета за еничари.

Всяка година са събирани „кръвен данък“ по 8000-10000 момчета. При това са ги избирали най-здравите и красивите. За 350 години, през които е имало еничарство прави към 4 милиона деца. Та ето от къде е белия ген сред турците. Най-вероятно ти си български потомък.

Тоя разговор през годините сме го водили в различни варианти. В интерес на истината той нямаше много контра аргументи на моите твърдения. Докато наскоро сам той подхвърли.

– А, бе ще взема да си направя един ДНК-тест да ти докажа, че нямам български корени.

Пошегувахме се малко, но накрая решихме и двамата да си направим. Разровихме се къде как се прави.

Основният тест е с 12 маркера и се изследва Y-хромозомата, по която може да се определи произходa по мъжка линия баща-дядо-прадядо и т.н. Разбрахме че ни трябва т. нар. „автозомни тестове“.

 

Спряхме се на една американска лаборатория. Тестовете ни струваха по 110 $. След около месец и половина дойдоха резултатите.

Аз бях в хаплогрупа J2, която е типичната тракийска група, пренесена от Месопотамия на Балканите преди 10-12 хиляди години.

Моя приятел очакваше да е хаплогрупа G2 която е най-изразената група в Турция, но я има проявена и в България.

Оказа се обаче че той е хаплогрупа I2a която е една от най масовите в България, Румъния, Сърбия, Словакия, силно изразена в Хърватско. Тя се е появила в западната част на Балканите още от преди траките. Към тази група се причисляват народи като готи, т.е. гети, скити и южните славянски народи. Няма никаква генетична връзка с Турция или Азия.

Това беше шок за приятеля ми.

– Не мога да се възприема за друг. Дядо ми ми е казвал че ние сме стар турски род и сме дошли от Турция.

– Може, но това са само 3 поколения назад, а за 100 години се сменят 5 поколения. Не знаеш какво е било преди това. Доколкото знам българите които са приели исляма са им давали доста облаги, но са им забранявали да говорят с други българи, а само с турци. Така по-бързо са започнали да наричат себе си турци.

Вече съжалих, че го предизвиках да си правим тези тестове.

Но да знаеш истината все ми се струва, че е по-добре.

Та, не съм далеч да направя предположение какъв ще бъде резултата от ДНК теста на Къванч Татлъту.

Наскоро направено от турските учени генно изследване показало зашеметяващи резултати: около 80 % от населението в европейската част и близките до нея малоазийски райони притежава български гени!

В Диарбекир – около 60%! Ердоган наредил преустановяване и засекретяване на изследванията.

Е, пита се – той какво е очаквал?!

Векове наред да взимат от българите момчета за еничари и девойки за харемите, и да нямат после население с български гени?!

 

инфо: bnews.bg

Може да харесате още

Оставете коментар