Home Загадки Изгубеният древен град Дварка – град, построен от Бог

Изгубеният древен град Дварка – град, построен от Бог

от izumitelno
0 коментар 30,9K преглеждания

Един древен град, за който се казва, че е построен от Бог, и е споменат в един от най-свещените и древни текстове на Земята – Махабхарата.

Доскоро самото съществуване на древния град Дварка беше въпрос на легенди и митове. Обаче, както знаем от историята, митовете и легендите са разделени с тънка линия от реалността.

Смята се, че този легендарен древен град е основан от Шри Кришна. Освен това той е считан за изключително важна историческа забележителност в Махабхарата.

Модерният град Дварка, което на санскрит означава Портал към небето, се намира северозападно от индийският щат Гуджарат.

Дварка е смятан за един от Дхама – едно от четирите свещени места за поклонение на индуизма. Освен това градът е считан за един от седемте древни религиозни обекта в страната.

Модерният град Дварка дължи репутацията си на древния изгубен град Дварка. Смята се, че древният град Дварка е бил първата голяма столица на Гуджарат. Древният град се споменава в редица стар текстове, включително Махабхарата, Шримад Бхагавад, Гита, Харивашша, Сканда Пурана и Вишну Пурана.

Древната санскритска литература обяснява как лорд Кришна, осмият Аватар на Виншу, е създал легендарният град. Преди да го създаде, Кришна живял в град Матхура. Хиндуистката митология предполага, че кралството е било атакувано непрекъснато – общо седемнадесет пъти – от Ярасанда, тиранин, владетел на Магада.

Кришна надделял във всички седемнадесет битки, но Ярасанда не се отказал и решил да атакува Матхура за осемнадесети път. Кришна решил да не рискува живота на хората си и да построи друг град на остров, разположен на западния бряг на Индия.

Съществуват различни версии за начина, по който е бил построен Дварка.

Според една от историите Кришна е донесен от Гаруда, планината Виншу, точно до брега на Индия, където той евентуално е построил града Дварка.

Друга версия предполага, че Кришна се е помолил на „небесния строител“ Вишвакарма, който е почитан като божество на строителството. Въпреки че призовал Вишвакарма, Кришна бил изправен пред друг проблем. Земя. Вишвакарма казал на Кришна, че може да построи легендарният град само ако Самудрадева, господарят на морето, му осигури земя.

Но тъй като Кришна се кланял на Самудрадева, божеството било доволно и предложила на Кришна 12 йоджана земя. След като земята била дарена на Кришна, Вишвакарма, небесният „архитект“, все пак завършил строенето на Дварка. Скоро градът се разраснал и станал известен. В него заживели хиляди хора в стотици дворци.

Градът бил изключително добре защитен и до него можело да се стигне само с лодка. Той бил и изключително добре планиран: разделен на шест сектора, които на свой ред били разделени на жилищни търговски площи. Градът е бил дом на красиви големи пътища, невероятно украсени площади, градини и изкуствени езера, и повече от 800 дворци, изработени от злато и скъпоценни камъни.

Легендарният град Дварка е и мястото, където се е състояла мощна въздушна битка. Античните индуски текстове разказват за цар на име Салва, който атакувал Кришна в легендарния град Дварка. Описанията на събитията са изключително интересни, а древните теоретици предполагат, че сложните описания на битката намекват за възможността да е използвана някаква модерна технология, дори космически кораби или някакви летателни апарати.

Господарят Кришна удари Салва с шестнадесет стрели, а с дъжд от стрели надвиваше самолетите, точно както Слънцето на небето надделява над цялото небе от неограничен брой слънчеви молекули…

Според древните санкритски текстове притежаващият летателен апарат Салва нападнал Дварка, като изстрелвал силни оръжия, наподобяващи светкавици. Според разказа той притежавал самолет, известен като Вимана, и го използвал за въздушен транспорт и за въздушна война. Големи части от града били унищожени при нападението преди Кришна да отвърне със стрелба по този „космически кораб“.

Оръжията в древните текстове са описани като стрели, но не като обикновени стрели. Веднъж изстреляни, те изревавали като гръм и приличали на светкавици или лъчи на Слънцето.

Освен това, според легендата Кришна накрая напуснал Земята, а океанът погълнал неговия град Дварка.

Факт или измислица? Когато митологията стане реалност…

Допреди няколко десетилетия се смяташе, че град Дварка съществува само в митологията.

Сега обаче, когато експертите са открили доказателства за такъв град, разположен близо до модерния град Дварка, историята се променя, а с нея и разбирането и интерпретацията на древни текстове като Махабхарата.

Подводните археолози са открили редица древни артефакти в залива Камбай, включително строителни материали, керамика, части от стени, мъниста, скулптура и човешки кости и зъби – всички те са били на възраст поне 9500 години.

 

Изгубеният древен град Дварка – град, построен от Бог
снимката е с илюстративна цел

…Смята се, че големият град – с дължина 5 мили и ширина 2 мили – предхожда най-старите известни останки в субконтинента с повече от 5000 години. Мястото е открито случайно миналата година от океанографи от Националния институт за океански технологии в Индия, които провеждали проучване на замърсяването. Отломките, събрани от обекта – включително строителни материали, керамика, части от стени, мъниста, скулптура, човешки кости и зъби – са били въглеродни и е установено, че са на възраст почти 9500 години…

Експертите смятат, че районът, в който е съществувал древният град, е потопен от топенето на ледените шапки и края на последната ледникова епоха преди около 10 000 години.

 

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар