Home Любопитно Юрий Гагарин – живот и интересни факти

Юрий Гагарин – живот и интересни факти

от izumitelno
0 коментар 2,1K преглеждания

Съдбата има странната привичка да превръща обикновени хора в герои, пред които замлъква цялото човечество. Дали обаче наистина те са обикновени, или зад обикновената външност се крие необикновена личност?

Ако трябва да отговорим на този въпрос, гледайки първия съветски космонавт Юрий Гагарин, отговорът ще бъде, че той e герой, скрит зад външността на обикновен човек.

Няма как да не е така. Само на 27 години Гагарин, Юрий Алексеевич, пилот на космическия кораб Восток- 1 с ракета- носител Р-7 се превръща в първия жител на планетата, успял да я зърне от Космоса. Това се случва на 12 април 1961 година.

Юрий Гагарин - живот и интересни факти

Този ден става знаменателен за историята на космическите полети и изследвания и изобщо за Земята. Той е обявен и за Световен ден на космонавтиката.

Как е избран първият човек, който да обиколи Земята, и какво се случва на този знаменит ден преди 59 години? Отговор на въпроса дава историята на първия космонавт Юрий Гагарин.

Житейски факти за Юрий Гагарин

На 9 март 1934 година в село Клушино близо до град Гжатск в Смоленска област в Русия в семейството на дърводелец и доячка се ражда синът им Юрий. Заедно със семейството той прекарва първите години от живота си в селото, а на 7-годишна възраст започва училище. Скоро селото му е окупирано от немците и семейството се мести в Гжатск, който днес носи името Гагарин. Там Юрий Гагарин завършва средно училище, както и професионално за леяри. През 1951 година се записва в индустриален техникум в град Саратов.

Три години по-късно той посещава аероклуба в Саратов. През следващата година завършва техникума в Саратов и извършва и първия си самостоятелен полет със самолет Як-18.През същата година завършва и обучението му в аероклуба в Саратов.

След 2 години Гагарин завършва авиационното училище в град Чкалов, сега Оренбург, което подготвя летци. Веднага е изпратен в изтребителен авиационен полк на Северния флот. Там лети на самолети МиГ -15 в условия на полярни дни и нощи и се пристрастява към летенето.

В края на 1959 година Гагарин подава молба да бъде включен в групата на кандидатите за космонавти. В началото на следващата година комисията го признава за годен за космически полети.

 

Оттам нататък всичко се развива много бързо. След 2 месеца вече е зачислен в групата на космонавтите и започва тренировки. В групата са 20 млади летци, ръководени от Сергей Корольов. При една анкета между тях кой трябва да бъде първият космонавт само 3 не посочват Гагарин.

От цялата група са отделени 6 човека, които се готвят по различна от другите програма. Четири месеца преди полета е решено първи да излети Юрий Гагарин. Решението е подкрепено от Никита Хрушчов, който тогава стои начело на Съветския съюз.

Освен че трябва да бъде първият човек, излетял в Космоса, пилотът трябва да бъде посланик на съветската държава, който ще я представя пред света. Гагарин притежава тези качества и това е определящо при избора му. Хрушчов посочва Гагарин само по снимка, но явно и той се оказва прав в избора си. Дубльор на Гагарин е Герман Титов.

На 12 април 1961 година от космодрума Байконур в 9 часа и 7 минути московско време Гагарин излита на космическия кораб Восток-1. Фразата му Поехали (Да вървим) е първото, което се чува от Космоса.

Корабът прави една пълна обиколка около Земята с продължителност от 108 минути и се насочва за приземяване в Саратовска област. Спускането е успешно, като Гагарин катапултира от капсулата и се спуска с парашут, както е по план.

След полета Юрий Гагарин става най-известният човек на Земята. За 108 Космосът променя завинаги съдбата му. В продължение на 2 години той обикаля над 30 страни, където е лицето на Съветската държава, среща се с милиони хора. Получава награди, звания, отличия отвсякъде.

Обикаляйки 3 пъти света, Гагарин популяризира космическите пътувания повече от всеки друг човек, занимаващ се с въпросите за покоряването на Космоса. Пише и книгата Покоряването на Космоса през същата година, когато извършва своя полет.

След полета Гагарин завършва военно-въздушната академия през 1963 година, става заместник-началник на центъра за подготовка на космонавти.

Три години по-късно се подготвя космическа програма за полет до Луната, като Гагарин е един от двамата космонавти заедно с Комаров, подготвящи се за тази програма. С кораба Союз-1 лети Комаров, за да се запази животът на Гагарин. Полетът завършва фатално и Комаров загива.

По-късно космонавтът се опитва да възстанови своята квалификация на тестов пилот на изтребител. По време на тренировъчен полет на 27 март 1968 година Гагарин и инструкторът Серьогин загиват на 18 километра от град Киржач, Владимировска област. Тогава Гагарин е само на 34 години. Прахът на Гагарин е погребан в стените на Кремъл на Червения площад.

Причината за катастрофата, в която загива Гагарин не е установена напълно и това става причина за много конспиративни теории.

Много по-късно са дадени подробности за причините за катастрофата, за да стане широко известно защо загива Юрий Гагарин. На Алексей Леонов е разрешено да даде подробности около събитията, разиграли се сутринта на 27 март 1968 година.

По време на полета, в близост на МиГ- а на Гагарин лети самолет Су-15, чийто пилот не спазва правилата и се спуска на височина 450 метра в близост до самолета на Гагарин, като с това го увлича в смъртоносна спирала. Пилотът на Су-15 остава жив и името му се знае, но не се оповестява на обществеността. Със смъртта на Гагарин космонавтиката губи своята легенда.

Интересни факти около космонавтиката и Юрий Гагарин

Терминът космонавтика идва от древногръцките думи за Вселена и мореплаване и назовава изследването на космическото пространство с автоматични и пилотирани апарати. Въведен е в употреба от Георгий Лангемах. Пилотираната космонавтика започва с полета на Юрий Гагарин.

Първият полет на човек в Космоса се извършва в автоматичен режим, защото реакциите на ума в условия на безтегловност са непредвидими, тъй като няма опитност с това състояние. Предвидена е възможност за всеки етап от полета космонавтът да използва ръчно управление на кораба.

Поздравителната телеграма на Никита Хрушчов до Гагарин, изпратена на 21 април 1961 година, е продадена на аукцион в Сотбис за 68 500 долара. Това я прави най-скъпата телеграма в света.

Висшата награда в руския шампионат по хокей е известен като купа Гагарин.

Един от най-интересните паметници на Гагарин се намира на остров Крит. Музеят е съвсем близо до пещерата, в която според легендата, е роден Зевс. Паметникът на Гагарин е в компанията на други паметници, посветени на космонавтиката – на кучето Лайка, което е първото живо същество в Космоса, на всички загинали космонавти в мисиите Аполо, на Нийл Армстронг, който пръв стъпва на Луната и други.

Не толкова известен факт е, че има около 70 аномалии с инструментариума на кораба, но все пак Гагарин е допуснат да излети. Някои от проблемите, които се появяват по време на полета, са имали потенциала да го провалят, но отличната подготовка на космонавта се оказва решаваща за успеха на мисията.

Град Гжатск е преименуван на Гагарин след катастрофата през 1968 година. Според близките му той харесвал поезията на Пушкин и Лермонтов, а за любима книга е сочена Нощен полет.

 

източник: sanovnik.bg / ИЛИЯНА АНГЕЛОВА

Може да харесате още

Оставете коментар