Home Любопитно 10 заблуди, които никой не подлага на съмнение

10 заблуди, които никой не подлага на съмнение

от izumitelno
0 коментар 6,9K преглеждания

Какво означава изразът „страните от третия свят“? Знаем ли каква трябва да бъде формата на аквариума за нашата любима златна рибка? Защо бутоните F и J на клавиатурата ни имат малки издатини?

Дори да мислите, че знаете отговорите на всички тези въпроси – помислете пак. В живота около нас понякога витаят заблуди, които никой не подлага на съмнение. Днес ще провокираме вашата любознателност и любопитство като ви предложим 10 подобни примера.

10. Франкенщайн не е името на чудовището

франкенщайн

Какво мислим: Франкенщайн– литературен образ, герой във филмови и театрални постановки, чудовище, възкръснало от мъртвите.

Всъщност: В романа на Мери Шели „Франкенкайн или новият Прометей“ главният герой се казва Виктор Франкенщайн. Но той е докторът, който създава живо същество от мъртва материя. Това създание се оказва истинско чудовище, но в романа така и не се споменава неговото име. Чудовището на Франкенщайн – вероятно това е името, което най-подхожда на този класически образ.

 

9. Изразът „страните от третия свят“ няма нищо общо с бедността

10 заблуди, които никой не подлага на съмнение

Какво мислим: Когато казваме „страни от третия свят“, обикновено имаме предвид бедните, слабо развити държави.

Всъщност: След Втората световна война светът се разделя на три основни геополитически блока. „Първият свят“ е блокът на демократичните държави в сферата на влиянието на САЩ, „вторият свят“ – източният блок на социалистическите държави. „Третият свят“ пък включва останалите 3/4 от страните в света, които не са включени в нито един от блоковете.

8. Хамелеоните не сменят цвета си, за да се сливат с околната среда

хамелеон

Какво мислим: Хамелеоните сменят окраската си, за да се слеят със заобикалящия ги свят, когато се чувстват застрашени.

Всъщност: Промяната в цвета на кожата на тези животни се дължи на тяхното емоционално и физиологично състояние. Също така това е специфичен начин за комуникация с останалите животни, както и за регулиране на телесната им температура.

 

7. Слушалките могат да работят като микрофон

слушалки

Какво мислим: За да запишем звук на компютъра ни е необходимо специално оборудване.

Всъщност: Ако качеството на звука не ви е най-важното, за звукозапис може да използвате и обикновени слушалки, например от смартфон. Просто ги пъхнете в изхода за микрофона на вашия компютър или лаптоп, натиснете „Record“ и започнете да говорите в слушалките.

 

6. Не хранете патиците/лебедите с хляб

лебеди

Какво мислим: Колко е приятно в слънчев ден да поседнем в парка край езерото и да нахраним патиците с трохички хляб.

Всъщност: Тази храна не само, че не е полезна за патиците и лебедите, тя може да се окаже и опасна. Факт е, че патиците харесват вкуса на хляба, но той не съдържа никакви хранителни вещества за птиците. С хляб те ще запълнят стомасите си, но няма да получат полезните вещества, от които имат нужда. Освен това, прекаляването с хляба може да доведе до трайни деформации на крилата им.

 

5. Плочките на корема не се постигат с коремни преси

корем

Какво мислим: След като правя безброй последователни коремни преси, ще се сдобия с идеалните плочки на корема.

Всъщност: Всеки човек има мускули на корема, само че при някои хора те са скрити под слой мазнина. Ако сте от тях, имайте предвид, че колкото и коремни преси да правите, трудно ще забележите промяна, ако не стопите излишните килограми. Удачен вариант това да стане е с кардио упражнения и подходяща диета.

 

4. Кръглият аквариум не е подходящ за рибката ви

златна рибка

Какво мислим: Кръглият аквариум е идеална декорация на къщата и подходящ дом за златната ни рибка. Нали във филмите постоянно виждаме подобни сцени.

Всъщност: Подобен тип аквариуми са изключително вредни за рибите. Първо, защото няма място за пречистващ филтър. Така водата в аквариума се замърсява много бързо, а честата ѝ смяна причинява стрес на горката рибка. Второ – няма място за нагревател, което води до големи температурни колебания. Трето – заради малкия си отвор тези аквариуми не осигуряват достатъчно количество кислород на рибката.

 

3. На възрастните котки не трябва да се дава мляко

коте

Какво мислим: Млякото е идеална храна за котките. Не случайно във телевизионните реклами постоянно показват котки доволно лочещи мляко.

Всъщност: Възрастните котки имат лактозна непоносимост. За да се разгради т.нар. млечна захар, храносмилателната система на котката трябва да съдържа ензима лактаза. При малките котенце този ензим се произвежда в големи количества, затова на тях млякото им понася добре. С отбиването на котетата от майка им обаче производството му започва да намалява. Затова не се препоръчва храненето на възрастна котка с мляко. То може да причини стомашно разстройство, най-често диария, на вашия домашен любимец.

 

2. От коя страна се намира капачката за горивото на автомобила?

бензин

Какво мислим: Всеки път, когато взимам назаем колата на приятел, трябва да помня от коя страна точно беше капачката за горивото.

Всъщност: Стига колата, която взимате назаем, да не е музейна реликва, би трябвало да има стрелка на панела за измерване на нивото на горивото, която да ви указва от коя страна е разположена капачката за горивото.

 

1. Малките издадености на бутоните F и J на компютърната клавиатура

клавиатура

Какво мислим: За какво са тези малки издатини върху бутоните F и J? Сигурно нещо в помощ на слепите?

Всъщност: Малките издатини служат за правилното разпределение на пръстите върху клавиатурата. Поставете показалците си върху бутоните F и J, така кутрето, безименния и средния пръст на лявата ръка ще попаднат върху бутони A, S, D и съответно върху K и L на дясната ви ръка. Перфектната позиция за писане! Сега вече няма да се чудите как стенографките успяват да записват всичко, без дори да поглеждат в клавиатурата.

 

 

инфо: 10te.bg / ЮЛИЯН ЛАЗАРОВ

Може да харесате още

Оставете коментар