Home Любопитно 10 знака, по които да разобличим лъжците

10 знака, по които да разобличим лъжците

от izumitelno
0 коментар 369 преглеждания

Според американския психолог Пол Екман има 2 основни типа типа лъжи: прикриване – премълчаване или непоказване на истината и фалшифициране – съобщаване на лъжлива информация, с цел изопачаване на истината. Съществуват и 2 вида знаци за измама, според Екман: изтичане на информация, когато лъжецът неволно разкрива истината и сигнал за измамно поведение, когато поведението на лъжеца сигнализира само, че това, което съобщава, е невярно.

Най-честите причини, поради които една лъжа не успява, са „дупка“ в лъжливия сценарий, страхът от разобличаване, чувството за вина, когато човек направи жест, който не е в синхрон с казаното от него, когато са намесени чувствата, вместо разума, и др. Широко разпространено е схващането, че човек отклонява очи настрани, когато лъже. В действителност обаче лъжците са също толкова склонни да гледат хората в очите, колкото и казващите истината.

10 знака, по които да разобличим лъжците
pixabay.com

В проучване на „Daily Telegraph“ една пета от запитаните твърдят, че са излъгали в последните 24 часа. Измамата или леко изкривяване на истината е често срещано явление при интервютата за работа. Според резултатите от проучванията 80% от хората са излъгали по време на събеседване за работа, а почти 50% от служителите са излъгали за нещо важно работодателя си.

Уинстън Чърчил казва „Ако истината има много страни, то лъжата има много гласове“, ето 10 знака, по които да разобличим лъжците, споделени от блога mladizdraviikrasivy.com.

1. Лъжецът се опитва да прави по-малко жестове

Когато човек говори истината, той обръща дланите си към Вас или нагоре. Това е жест на откровеност и отговаря на израза „ Това, което ми е на сърцето, ми е и на устата.”
Лъжецът скрива ръцете си в джоба или зад гърба от страх да не се издаде с някой жест. Но без да иска при изричане на лъжа, той почва нервно да си играе с ключовете или стотинките в джоба.

2. Лъжецът докосва лицето си по-често

Когато измамникът започне да Ви „оплита в мрежите”, той напряга мозъка си. В този момент той се нуждае да се „опре на нещо реално”, за да може да развихри фантазията си. Така докосванията на лицето зачестяват. Други предпочитани зони са шия, брадичка и уши.

3. Докосване и почесване на ухото

В съзнанието на лъжеца изниква вътрешен конфликт. С това движение той се опитва да блокира ефекта на изречената лъжа.

10 знака, по които да разобличим лъжците
pixabay.com

4. Потриване по шията

Измамникът Ви казва: „ Да, наистина е така…”, но изреченото е коренно противоположно на чувствата му. Езикът на тялото отрича категорично произнесеното. Следва почесване по шията, което може да се повтори няколко пъти.

5. Пипане на носа

Това се свързва с детската приказка за Пинокио, на който му расте носа при всяка лъжа. Лъжецът докосва рязко носа си, което се отличава от обикновеното почесване при сърбеж. Това е много силен и разкриващ сигнал на тялото.

6. Скриване на устата с ръка

Често лъжещият скрива устата си с ръка сякаш се чувства гузен за изречените измислици.

7. Докосване на очите

Измамникът избягва визуалния контакт и се стреми да скрие очите си. Жените докосват лекичко кожата под очите, преди да Ви погледнат. Колкото е по-дълъг този жест, толкова ще е по-голяма лъжата. Мъжете търкат по-енергично очи и забиват поглед в пода или го отместват някъде на страни.

8. Активно движение на очите

Това е най-разобличаващият сигнал, че говорещия лъжи.

9. Носене на тъмни очила

Измамникът скрива очите си зад слънчевите очила. Това му дава възможност да прикрие очите си. Ако видите някой да ходи в затворено помещение без да сваля тъмните си очила, то той се кани да Ви излъже по-лесно.

10. Подръпване на яката или деколтето

Физическата възбуда стимулира нервните клетки и мошеникът чувства гъделичкане по тялото. Подръпването на тези части от облеклото се дължи на желанието да масажираме шията или да се почешем. Жестът е недвусмислен.

Случва се лъжецът да се ядоса на себе си, че ви е излъгал или на Вас, че сте го принудили да излъже. Той почва да тропа нервно с крак, да си хапе устните, да се пощипва по лицето, потрива си ръцете, докосва си бузите и дърпа ушите си.

инфо: 10te.bg

Може да харесате още

Оставете коментар