Home Животни Най-странните животински ферми в света

Най-странните животински ферми в света

от elated.firefly
0 коментар 316 преглеждания

От ГМО кози-паяци до ферми за гнезда на бързолети, няма да повявате колко странни и уникални животински ферми има по света.

Най-странните животински ферми в света

Фермата за кози-паяци в Юта, САЩ

Вероятно никога не сте чували за такива кози. Те са чисто творение на науката. На пръв поглед, не се различават от нормалните кози. Всъщност обаче, имат ДНК от паяк. Точно така – тези кози произвеждат мляко, в което има коприна.

Тя не е предназначена за консумация и е единствената отличителна черта на уникалната коза. Учените рафинират млякото и извличат от него коприната, която използват за създаването на високо издръжливи продукти като корда, броня, хирургически конци и парашути.

Фермата е дом на цяло стадо кози-паяци, които можете да посетите в определени дни.

Най-странните животински ферми в света

Биофермата за пиявици в Уелс

Може би сте смятали, че търговията с пиявици е умряла с напредването на модерната медицина. Донякъде е така. Има обаче една ферма в Уелс, където смятат, че пиявиците отново ще навлязат в медицината.

Бизнесът с медицински пиявици струва над 1 милиард лири годишно и снабдява болниците в Европа с 60 000 пиявици.

Биофермата е първата по рода си, но нека думата „ферма“ не ви заблуждава. Всъщност представлява изключително стерилна лаборатория. Биофермата използва модерни технологии за отглеждане на пиявици.

Най-странните животински ферми в света

Фермата за слонове, произвеждаща кафе Черна слонова кост в Тайланд

Да сте чували за кафе, което се прави от изпражненията на слонове? Едва ли, освен ако не сте богати ексцентрици.

Струващо $1000 за килограм, кафето идва от Тайланд и основната му съставка са слонски изпражнения, които го правят наистина уникално.

Правилно разбрахте – кафе от изпражнения. Компания Black Ivory Coffee е най-големият производител на такова кафе в света. Слоновете в тази ферма са спасени от улиците в региона. Там, скъпи кафени зърна тайландска арабика се рафинират, след което се събират и преминават през дълъг процес, за да станат готови. Под „рафинират“, имаме предвид, че зърната се ядат от слоновете, а после от изпражненията на животните се прави известното кафе.

Най-странните животински ферми в света

Змийското ранчо в Австралия

Знаехте ли, че в Австралия има ферми, които се фокусират върху развъждането на змии за домашни любимци и отрова? Змийското ранчо е най-голямото такова в Австралия.

Там се отглеждат змии като редки питони, които са едни от най-смъртоносните влечуги на света. Всъщност, Змийското ранчо предлага 15 различни вида питони за продан, включително един наречен „детски питон“, което е иронично, защото не е подходящ за деца.

Най-странните животински ферми в света

Крокодилската ферма на Хартли в Северен Куинсланд

Някога да ви се е искало да прекарате следобеда си в компанията на крокодили? Е, във фермата на Хартли, можете.

Там има всичко свързано с крокодилите, включително и развъдник. Най-интересното обаче е, че мястото е отворено за туристи. Собствениците вярват, че това е добър начин хората да научат повече за животните.

Най-странните животински ферми в света

Тигровото планинско село Шонгсен в Китай

На това място се намира една от най-известните и скандални ферми в света. Тигровите ферми са международен проблем от години – по-малко от 3500 тигъра са останали на свобода в Азия. Видът бавно върви към изчезване. Експертите смятат, че причината е търсенето за части от тигри. Затова тигрови ферми като тази понасят критика. Всъщност, допреди година, хората все още са можели да си поръчват тигрови пържоли от фермата. Активисти от целия свят са обединили сили, за да попречат на легализирането на международна търговия с тигри.

Най-странните животински ферми в света

Фермата за щурци на Армстронг в Джорджия, САЩ

Тази американска ферма няма да откриете добитък. Вместо това, там се развъждат щурци, които се използват основно за риболовна стръв.

Там има и всякакви други насекоми и червеи, но основно се гледат кафяви щурци. Този вид щурци е необикновен. Смята се за идеалната стръв, защото рибите изглежда го предпочитат пред всички останали. Рибарите също обичат тези щурци, защото не са агресивни и лесно се поглъщат от рибите.

Най-странните животински ферми в света

Фермата за бързолети в Джорджтаун, Малайзия

Сигурно никога не сте чували за супа от птичи гнезда. Развъждането на бързолети е необикновен процес, при който се използват необитаеми места за създаването на идеална среда за гнездене, която да привлече бързолетите и те да снесат яйцата си там. Гнездата им се ядат като деликатес, със или без бързолет в тях, докато части от гнездата се използват за приготвянето на известна супа.

В Китай, гнездата на бързолетите са деликатес от векове. В Джорджтаун – столицата на Пенанг – този бизнес е за милиони долари.

Точно тази ферма всъщност е голям риск за града и е принудила ЮНЕСКО да премисли статуса на града като световно културно наследство.

Най-странните животински ферми в света

Фермата за влечуги в Мериленд, САЩ

Не сте сигурни дали искате питон или боа? Оставете на хората в Мерилендската ферма за влечуги да ви помогнат.

Тази уникална ферма разполага с разнообразие, което ще впечатли дори австралийците. Обикновено от там можете да си купите питони, боа и други вълнуващи влечуги.

Работещите във фермата са животновъди, уважавани в цялата страна заради високите стандарти там. Освен това, собствениците на фермата обикалят страната, за да показват своите змии на панаири.

Най-странните животински ферми в света

Жирафското ранчо във Флорида, САЩ

Мечта ви е да яздите истински жираф? Жирафското ранчо във Флорида е мястото за вас.

Тази забележителна ферма не се счита за зоопарк. Вместо това, тя е еко резерват и е отворена за туристи. Там можете да видите не само жирафи, но също зебри, антилопи, глигани, носорози и зебраре.

Може да харесате още

Оставете коментар