Home Загадки 11 от най-старите градове, построявани някога на Земята

11 от най-старите градове, построявани някога на Земята

от izumitelno
0 коментар 17,2K преглеждания

Когато се замислим за най-старите селища и градове на Земята, малцина от нас осъзнават факта, че някои от тези градове датират отпреди писаната история.

В зависимост от определението за град, можем да обсъдим множество древни селища, които с право биха могли да се състезават за титилата най-стар град на Земята.

11 от най-старите градове, построявани някога на Земята

Ако погледнем какво казват учебниците, за град обикновено се определя голям урбанистичен населен търговски и административен център, управляван от система от закони и регулиран посредством канализация.

И въпреки че това може би е само основно определение за град, други фактори, като популация, брой на сградите, ниво на управление, наличие на стени и укрепления и наситеността на сгради/население, също са от значение.

В древни времена градът най-често бил описван като урбанистичен център с гъсто население и специфичен модел сгради.

Професор М. Е. Смит от Щатския университет на Аризона пише в Мъдрата енциклопедия на урбанистичните проучвания: „Демографското определение, базирано на концепциите на Луис Уирт, идентифицира градовете като големи, наситени селища със социална хетерогенност”.

Въз основа на тези дефиниции, изготвих списък на 11 от най-старите градове, издигнати на Земята.

Дамаск е може би най-старият от тях

Дамаск сега е столицата на Сирийската арабска република и се смята за най-големия град на страната. Дамаск има обширна история и според изследователите ранните етапи на града датират около 10 000 г.пр.Хр.

Древният град Дамаск бил признат за значим културен, търговски и административен център хиляди години наред.

Йерихон – почти толкова стар, колкото Дамаск

11 от най-старите градове, построявани някога на Земята
Руините на град Йерихон

Според доклади, археолозите успешно са изровили руините на цели двадесет последователни селища в Йерихон, датиращи отпреди повече от 11 000 години. Градът е един от най-старите непрекъснато населявани градове на Земята, а първите хора се установили там още преди 9 000 г.пр.Хр.

Ериду – най-старият град на Земята според Шумерския списък на царете?

11 от най-старите градове, построявани някога на Земята

Започваме с Ериду, намиращ се в съвременен Ирак. Този град отдавна се смята за най-ранния град в южна Месопотамия и до днес се спори, дали не е най-старият град в света. Експертите твърдят, че Ериду би могло да означава могъщо място или пътеводно място.

Той е споменат в Шумерския списък на царете: „В Ериду Алулим стана цар; той царува 28 800 години. Алалгар царува 36 000 години. После Ериду падна и царството се премести в Бад-тибира”.

Древният град Ериду ил смятан за родното място на човечеството.

Според Шумерския цписък на царете Ериду бил първият град в света. В първия ред пише:

“[nam]-lugal an-ta èd-dè-a-ba
[eri]duki nam-lugal-la”

Когато царството от небето бе спуснато,
царството бе в Ериду.

Вярва се, че градът е бил основан през 5400 г.пр.Хр. В шумерската митология за Ериду се казвало, че е единият от петте града, построени преди да се случи Потопът.

Варанаси, Индия – древен град, основан от бог

Индия е родното място на много невероятни неща. С право Индия има една от най-невероятните истории в света. Според една индийска легенда древният град Варанаси е поне на 5000 години и се смята за един от първите градове, появили се на Земята. Въпреки че легендите предполагат, че градът датира отпреди над 5000 години, доказателствата за население са към 3000 години.

Според индуската митология Варанаси бил основан от бога Шива.

Библос – откъдето идва и думата „Библия”

Библос е смятан от много автори за люлка на много цивилизации. Този древен град се счита за най-стария във Финикия и се вярва, че е бил непрекъснато населяван поне 5000 години, макар и знаците за население да датират и от по-дълго.

Думата Библия идва от Библос, тъй като градът бил важно пристанище за износ на папирус.

Градът бил основан като Джубейл от финикийците, а настоящето име на града било дадено от гърците.

Урук – легендарният град на Гилгамеш

11 от най-старите градове, построявани някога на Земята
Статуя на Гилгамеш в Университета на Сидни

Урук с право се състезава в списъка като един от най-старите градове на Земята. Основан от цар Енмеркар, Шумерският списък на царете споменава един цар на Еанна преди него, епосът „Енмеркар и Господарят на Арата” разказва, че Енмеркар конструирал Небесния дом за богинята Инанна в областта Еанна на Урук.

В Епоса на Гилгамеш, Гилгамеш построява градската стена около Урук и е цар на града.

Археолозите са открили множество градове Урук, построени един върху друг в хронологичен ред.

  • Урук XVIII Период Ериду (ок. 5000 г.пр.Хр.); основаването на Урук
  • Урук XVIII-XVI Късен Убейдски период (4800–4200 г.пр.Хр.)
  • Урук XVI-X Ранен Урукски период (4000–3800 г.пр.Хр.)
  • Урук IX-VI Среден Урукски период (3800–3400 г.пр.Хр.)
  • Урук V-IV Късен Урукски период (3400–3100 г.пр.Хр.); Най-ранните храмове-паметници в областта Еанна са построени
  • Девет километровата градска стена била построена
  • Урук II
  • Урук I

Алепо – понастоящем вторият по големина в Сирия

Древният град Алепо е находище на историята. Градът е едва разкопан от експертите, тъй като съвременният град заема мястото на древния град. Според доклади, древният град Алепо е бил населяван от около 5000 г.пр.Хр., както показват разкопките в Талет Алсауда.

Древният град бил много важен и доказателство за това е фактът, че Алепо се появява в историческите записи много по-рано от Дамаск.

Първият запис за Алепо идва от третото хилядолетие пр.Хр. в Табличките от Ебла, където Алепо е наречен Ха-лам. Александър Велики превзема града през 333 г.пр.Хр.

Арбил – древен град, за който малцина са чували

Наричан от местните кюрди Хавлер, древният град Арбил е съвременната столица на Иракски Кюрдистан и е един от най-големите градове на съвременен Ирак. Според археологическите доказателства човешко селище в Арбил (или Ербил) може да се проследят до около 5000 г.пр.Хр., което го прави едно от най-старите постоянно населявани селища на света. Ербил бил неразделна част от Асирия от около 2050 г.пр.Хр., като станал сравнително важен град по време на Старата Асирийска империя.

Атина – родното място на Западната цивилизация

Древният град Атина се счита не само за родното място на западната цивилизация, но и дом на философията и критичното мислене.

Град Атина е постоянно населяван от около 7000 години, докато най-старото човешко заселване в околната област датира между 11-то и 7-мо хилядолетие пр.Хр.

Аргос – дом на Фидонските мерки

Според експертите древният град Аргос бил населяван непрекъснато от поне 5000 г.пр.Хр. В гръцката митология Аргос бил син на Зевс. Градът е известен с въвеждането на мерки, които определили стандарта на общоприета система.

Градът циркулира между статут на град и село от 7000 години. Според изследвателите писаната история на града започва в края на 1-вото хилядолетие пр.Хр.

Интересно, Аргос се счита за произхода на древния македонски гръцки дом на Аргеадската династия, чиито знаменити членове са Филип II Македонски и Александър Велики.

Крокодилополис – да, това е име и вероятно това е най-старият град в древен Египет

Крокодилополис, или ако щете Шедет, или по-общо Фаюм, бил основан около 4000 г.пр.Хр.

Древният град бил поклоннически дом на бога-крокодил Собек. Древният град бил основан на река Нил, югозападно от Мемфис.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар