Home Свят 13 красиви места на Балканите

13 красиви места на Балканите

от izumitelno
0 коментар 115 преглеждания

Всеки, който е предприемал разходка из Балканския полуостров, знае, че ще намери стотици абсолютно зашеметяващи места в района.

Тук природата е красива и завладяваща, историята е дълга, а културата – неповторима. Вижте 13 страхотни места на Балканите:

Сплит, Хърватия

13 красиви места на Балканите

Image by © Douglas Pearson/Corbis

Този град на Адриатическото крайбрежие е перфектната комбинация от природна и създадена от човека красота. През 305 г. римският император Диоклетиан го избира за свой дом, като изгражда дворец, който днес е част от историческия център на града.

Възможностите за разглеждане на забележителности тук са разнообразни – можете да се разходите по крайбрежната улица, да се изкачите на някои от съседните хълмове, за да се насладите на неповторима гледка към града, или се отпуснете на плажа.

Езеро Блед, Словения

13 красиви места на Балканите

Image by © John Harper/Corbis

Езерото Блед е обект на много легенди. То приковава вниманието с тъмносините си води и с живописната църква, кацнала на остров в средата му.

Можете да наемете лодка с гребла, за да стигнете до острова в средата, където е много вероятно да видите сватба, при която младоженецът носи булката нагоре по стълбите към църквата, както повелява традицията.

Гирокастра, Албания

13 красиви места на Балканите

 Image by © Michael Runkel/Robert Harding World Imagery/Corbis

Известен като „Каменния град“, Гирокастра в Южна Албания е вписан в ЮНЕСКО заради къщите си в османски стил.

Той има малко под 20 000 жители и е дом на значително гръцко малцинство. Освен това е родно място на някои от най-известните албанци – Енвер Ходжа и Исмаил Кадаре.

Въпреки че областта е обитавана най-малко от Бронзовата епоха, повечето сгради са от 17 и 18 век.

Суботица, Сърбия

13 красиви места на Балканите

Image by © Tibor BOGNAR/ Corbis

В типично балкански стил, Суботица се състои от здравословен микс от унгарци, сърби, хървати и няколко други народности.

Градът има дълга и сложна история в рамките на много империи, но забележителната му Арт нуво архитектура идва от периода на Австро-Унгарската монархия.

Плитвички езера, Хърватия

13 красиви места на Балканите

 Image by © William Manning/Corbis

Част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, това е най-големият национален парк в страната. Той се състои от поредица взаимосвързани езера, които преливат с каскади едно в друго, разделени само от естествени бентове.

Цветовете на водата, които могат да бъдат поразително сини и зелени, постоянно се променят въз основа на съдържанието на водорасли и минерали, както и заради светлината.

Замък Пелеш, Румъния

13 красиви места на Балканите

Image by © MATTES René

Трансилвания получава тъмната си репутация от легендите за граф Дракула. Туристите обаче веднага променят мнението си, привлечени от  деликатно красивия замък Пелеш.

Построен от румънските монарси през 1870 г. в неоренесансов стил, това е и първият замък, напълно оборудван за работа на електрическа енергия.

Само на кратко разстояние с кола от очарователния румънски град Брашов, заслужава си да се отбиете и до Бран – замъка на Дракула.

Манастир Високи Декани, Косово

13 красиви места на Балканите

В този манастир в Косово се помещава най-голямата православна църква на Балканите и само едно посещение тук ни помага да разберем сложната религиозна и етническа история на региона.

Основната причина за включването на светата обител в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство са стенописите, които украсяват интериора на църквата.

Охридско езеро, Македония

13 красиви места на Балканите

Image by © Keren Su/Corbis

Зашеметяващо красивото Охридско езеро е най-важният природен резерват в страната. Като едно от най-старите и най-дълбоки езера в Европа, то е дом на над 200 ендемични вида, които съставляват цели хранителни вериги.

Хората са обитавали бреговете на езерото от дълбока древност. Комбинацията на околните планини и яркия цвят на водите му наистина ще ви накара да се чувствате свързани с природата.

Любляна, Словения

13 красиви места на Балканите

Image by © Henglein and Steets

Това е идеален пример за град, в който се преплитат различни архитектурни влияния.

Най-добрият начин да се насладите на невероятното усещане на Любляна е да седнете в едно от кафенетата в центъра и да си вземете чаша хубаво вино.

Мостар, Босна и Херцеговина

13 красиви места на Балканите

Image by © Dani/RooM 

Старият мост в Мостар е един от многото (макар и реконструирани) остатъци от дългото османско управление на региона. Той се простира над река Неретва и е истинско архитектурно чудо, когато османците го построяват през 1558 г.

Градът претърпява големи щети по време на войната в Босна от 1990-те години, но е възстановен и днес е една от основните културни забележителности на страната.

Национален парк Дурмитор, Черна гора

13 красиви места на Балканите

Image by © Stuart Black/Robert Harding 

Докато голяма част от Черна гора е покрита с планини, Дурмитор е в центъра на планинския туризъм в страната, когато става въпрос за туристически разходки, ски или просто за красиви гледки.

Многобройните езера са разпръснати по ландшафта, а през есента целият парк светва с променящите се цветове на листата. Една забележителна част от него е Каньонът на река Тара, който е вторият по големина в света след Гранд каньон в САЩ.

Несебър, България

13 красиви места на Балканите

Southern harbour, Nesebar, Black Sea, Bulgaria/ Image by © Wothe, K./Corbis

Този малък град на брега на Черно море е друг добър пример за това как природата и културата могат да създават заедно истински чудеса.

Несебър е обитаван в продължение на около 3000 години от различни култури и империи, а днес техните останки са пръснати из града под формата на сгради от различни епохи и архитектурни стилове. Той разполага и с особено голяма колекция от православни църкви.

Кавала, Гърция

13 красиви места на Балканите

Image by © Walter Bibikow/JAI/Corbis

Трудно е да бъде избрана само една от многобройните природни и културни забележителности на Гърция.

Кавала безспорно представя бурното минало на региона, превземан от различни империи през вековете. Днес е най-голямото пристанище в района и добре развит пристанищен град.

Туристите се радват на добре запазена средновековна крепост и на османския дворец Имарет. Друга забележителност е акведуктът Камарес, построен през 1550 г., който разполага с 60 арки с различни размери.

източник: Profit.bg

Може да харесате още

Оставете коментар