Home Любопитно 13 научни мита, на които вярвате

13 научни мита, на които вярвате

от elated.firefly
0 коментар 9,9K преглеждания

Време е да развенчаем малко митове. Точно така, ако сте вярвали в изброените по-долу неща, сега ще ви обясним защо те не са истина.

13 научни мита, на които вярвате

Водата се излива в мивката въртейки се по посока обратна на часовниковата стрелка, когато сте в северното полукълбо и в посока на часовниковата стрелка, когато сте в южното полукълбо.

Не е вярно. Кориолисовата сила кара циклоните да се въртят по различен начин от всяка страна на екватора, но нещо с размерите на мивка, не може да има никакъв ефект. Това как ще се върти водата, изливаща се в мивката, зависи от начина, по който я изливате вие.

13 научни мита, на които вярвате

На Международната космическа станция няма гравитация.

Земната гравитация всъщност е съвсем по-малко по-слаба на МКС, отколкото е тук при нас. Постоянното състояние на свободно падане, причинено от космическата станция в орбита е това, което придава на астронавтите тяхната безтегловност.

13 научни мита, на които вярвате

Хората са спрели да еволюират чрез естествения подбор.

„Спрели сме естествения подбор още щом процентът на отгледаните бебета, които са родени, е достигнал 90-99%“. Това каза сър Дейвид Атънбъроу наскоро. Но нещата не стоят така. Всъщност човешката еволюция може дори да се е ускорила през последните няколко хиляди години.

13 научни мита, на които вярвате

Светкавицата никога не удря два пъти на едно място.

Ако имате нужда от доказателство, че това не е така, вижте на този клип как светкавица удря Емпайър Стейт Билдинг три пъти.

13 научни мита, на които вярвате

Водата провежда електричество.

Сама по себе си водата не провежда електричество. Замърсяванията в нея, като например солта, обаче провеждат. Но едва ли можете да се натъкнете на напълно чиста вода, така че за всеки случай дръжте сешоара си далеч от ваната.

13 научни мита, на които вярвате

Полетът на земните пчели нарушава законите на физиката.

Ако приемате, че пчелите трябва да са като самолетите, тогава те изобщо не биха могли да летят. Но (вероятно сте забелязали) пчелите не са като миниатюрни самолети, така че се възползват от различни физически ефекти, за да летят. Когато махат с крила, те създават мини завихряния, които ги издърпват нагоре и им помагат да се задържат във въздуха.

13 научни мита, на които вярвате

Делфините са много по-умни от другите животни.

Оказва се, че делфините може и да не са чак толкова умни. Учените от много време търсят, но така и не са открили наличието на език при делфините. Пък и много други животни бият делфините на тестовете за интелигентност.

13 научни мита, на които вярвате

Дали можете да си сгъвате езика зависи от гените ви.

При изследване от 1940г, някои деца са успели да се научат да го правят. 11 години по-късно, учените откриват, че броят на децата в японските училища, които могат да си сгъват езика, се е увеличил с 20% между възраст 6-7 и 12 години. Значи все пак не е съвсем генетично.

13 научни мита, на които вярвате

Астронавтите ще експлодират без костюмите си.

Няма да оцелеете дълго в космоса без защитен костюм, но няма да експлодирате. Вакуумът ще накара кръвта ви да закипи и вероятно ще измръзнете до смърт. Но добрата новина е, че вероятно ще сте изгубили съзнание много преди това, поради липсата на кислород.

13 научни мита, на които вярвате

95% от океана е неизследван.

Това зависи от разбирането ви за неизследван. Ако имате предвид, че не е виждан от човешки очи, технически е така. Но все пак имаме някаква информация за това, което се намира там.

13 научни мита, на които вярвате

Ако пропускате закуската, ще напълнеете.

Само няколко изследвания са проучвали това твърдение и заключението от повечето е, че пропускането на закуската има малък или никакъв ефект върху трупането на килограми.

13 научни мита, на които вярвате

Използваме само 10% от мозъка си.

Може да използвате само малък процент от мозъка си, докато стоите и не правите нищо, но за 24 часа използвате много повече от него.

13 научни мита, на които вярвате

Земята е по-близо до Слънцето през лятото.

Земята всъщност е най-близо до Слънцето през януари. Наклонената ос на планетата е това, което причинява сезоните. През лятото, тя е наклонена повече към Слънцето.

Може да харесате още

Оставете коментар