Home Забавно 16 невероятни изоставени места

16 невероятни изоставени места

от izumitelno
0 коментар 118 преглеждания

Ние от екипа на Изумително бяхме силно впечатлени от въздействието, което фотографиите на тези изоставени места имаше над нас. Ръцете ни още треперят от качването на снимките – те действително са са сред на-тайнствените, дори най-зловещите места на планетата.

Комбинацията от вълнение и опасност в тези снимки предизвиква противоречиви чувства – страх ви е да погледнете, но в същото време не можете и да откъснете поглед от тях. Начинът, по който природата има силата да направи хората да се чувстват толкова малки и незначителни в сравнение с нейната мощ ви кара да си дадете сметка за това колко сте преходни пред лицето на времето.

 1. Призрачният град Санжи, Тайван

16 невероятни изоставени места

Плановете за този град са били той да се превърне в луксозен курорт до брега на морето, но когато започнало строителството му, започнали да се случват достра странни неща. Десетки строителни работници намерили смъртта си на това място, падайки от големи височини (независимо, че са били завързани с въжета), или пък оставали премазани пред счупили се сякаш без причина кранове. Местните вярвали, че този град е свърталище на зли духове. Имало ужасяващи истории за японски лагери на смъртта, които някога са се намирали по тези места. Естествено, до края на 80-те години на миналия век строителните работи били преустановени. Сградите били оставени празни, но местните власти все още съхраняват града, защото хората смятат, че разрушаването му ще пусне на свобода злите духове.

 1. Изоставената военна болница в Беелиц, Германия

16 невероятни изоставени места

Градът, в който се намира тази болница се намира на 40 километра от столицата на Германия. По време на Първата и Втората световна войни, болницата активно е била използвана от военните.

16 невероятни изоставени места

През 1916-та година, самият Адолф Хитлер е бил приет за лечение в нея. Жителите на града го изоставили през 1995-та и оттогава условията в него се влошават все повече и повече.

 1. Сграда 8 на съоръжението “Dagdiesel” в Макчакала, Дагестан

16 невероятни изоставени места

Това е било място за провеждане на тестове на морско въоръжение. Било е построено през 1939-та година и намира на около 2,7 километра от крайбрежието, като още много отдавна е било изоставено. Построяването му отнело много време и било доста трудно, имайки се предвид условията, при които се осъществявало строителството. За съжаление, тази сграда е била в експлоатация за много кратко – през месец април, 1966-та година, след като изискванията относно свършената работа там били променени, сградата била изведена от експлоатация. Днес тя все още стои в Каспийско море – изоставена, прилична на някакъв древен звяр, ако я погледнете от брега.

 1. Клиниката за психично болни в Лиер, Норвегия

16 невероятни изоставени места

Норвежката психиатрична болница, разположена в малкия град Лиер, намиращ се на около половин час път с кола от Осло, има доста мрачна история. На пациентите били прилагани експериментални методи на лечение и през 1985-а година четири от сградите били изоставени – хората буквално избягали от тях без никаква видима или известна причина. Цялото оборудване, леглата и дори цялата болнична документация и личните досиета на пациентите си останали в изоставената болница. Интересното обаче е, че останалите 8 сгради на болницата работят напълно нормално и до днес.

 1. Остров Гунканджима, Япония

16 невероятни изоставени места

Истинското име на този остров е Хашима, но му е даден прякора „Гунканджима”, което в превод означава „Острова на бойните кораби”. Първо е бил заселен през 1810-та година, когато за пръв път тук са били открити залежи на въглища. През следващите петдесет години, той се превърнал в един от най гъсто населените острови на света.

16 невероятни изоставени места

5300 души живеели там, а радиусът на острова бил само около половин миля. През 1974-та година въглищните и другите изкопаеми там били изчерпани, и малко по малко хората започнали да напускат Гунйанджима. Днес достъпът до острова е забранен, но местните имат доста истории за разказване за това място.

 1. Град Коулун, Китай

16 невероятни изоставени места

Този град някога се е намирал в Хонг Конг, но китайското правителство нямало истинска власт там, тъй като града се управлявал от мафията. В крайна сметка, мафиотите там създали свое собствено правителство. Проституцията и трафика на наркотици процъфтявали там. В допълнение на това, на града, намиращ се в града не му липсвала индустрия – там се произвеждали, в доизвестна степен посредством доста допотопни методи, нуудълс (китайските спагети) и други дребни стоки. Производството обаче струвало много пари, като се има предвид, че в града не се плащали данъци, а законите, които уреждали трудовата заетост били, меко казано, неясни и нефункциониращи. Градът си имал и свой старчески дом, детска градина, дори училище. В началото на 90-те години на миналия век, гъстотата на населението била около 2 милиона души на квадратна миля. Тогава започнал и дългия и мъчителен процес по изселването на жителите на Коулун и до 1995-та година паркът, носещ същото име като града, бил построен на мястото му. Някои от историческите артефакти били съхранени, като, например сградата Ямен и Южната порта на града.

 1. Изоставеният хотел Hotel del Salto, Колумбия

16 невероятни изоставени места

През 1924-та година един луксозен хотел на име Refugio El Salto бил построен в град Сан Антонио дел Текуендама, но много скоро след това бил затворен преди честите случаи на самоубийства сред гостите там. Това място е заобиколено от аура, изтъкана от мистерия и много хора считат, че то е обитавано от духове.

 1. Църквата Сан Хуан Парангарикутиро, Мексико

 16 невероятни изоставени места

Църквата, която се намира в село, което носи същото име, е била погребана под потоци от лава през 1944-та година, заедно с цялото село когато вулканът Парикутин изригнал. Олтарът и камбанарията й обаче като по чудо останали незасегнати от бедствието и се издигат сред руините на църквата и до днес. Околните стълбове от лава, застинали из цялото село пък му придават вид на място, което е сякаш излязло от друга планета.

 1. Подводният град Ши Ченг, Китай

16 невероятни изоставени места

Този невероятен град е на цели 1341 години. Ши Ченг, още познат като Лъвския град, е бил наводнен по време на изграждането на водноелектрическа централа. Градът бил напълно потопен под водата и в момента е заобиколен от едни от най-живописните изкуствени езера на островите.

 1. Призрачният град Колманскоп, Намибия

16 невероятни изоставени места

Този град е бил основан на място, където някога хората намирали малки диаманти  – те били носени на брега от ветровете в океана. Огромни и красиви къщи, училище, болница и стадиум били построени там. Малко по малко мястото се превърнало в град за пример.

16 невероятни изоставени места

Всички имали много големи надежди за просперитет там, но, за съжаление, запасите от диаманти много бързо били изчерпани, а жителите на града го напуснали заради проблемите, които възниквали вследствие водните и пясъчни бури. Днес, повечето от къщите там са погребани под пясъка, което допълнително придава на това място една наистина мрачна атмосфера.

 1. Припят, Украйна

16 невероятни изоставени места

Това е изоставен град, който се намира на 2 мили от Чернобилската атомна централа. След катастрофата през 1986-та, градът станал част от областта, в която бил забранен достъпа на хора и впоследствие превръщайки се в образ на това колко страшна е опустошителната сила на атомната енергия.

16 невероятни изоставени места

Днес, на това място се организират туристически обиколко, а често по улиците на Припят бродят и опасни хора.

16 невероятни изоставени места

Мястото все още вдъхва страх, а все повече и повече градски легенди за него биват съчинявани.

 1. Увеселителният парк Nara Dreamland, Япония

16 невероятни изоставени места

Паркът бил основан през 1961-ва година, но бил затворен към края на 90-те, тъй като не му достигали нужните за поддръжката му финансови средства. Той разполагал с всички, типични за увеселителен парк съоръжения – въртележки, замък, водни пързалки, машини за различни игри, и още много. Днес паркът е чист и притихнал, там почти няма и графити, а всяка една от сградите все още разполага с цялото си някогашно обзавеждане и оборудване.

 1. Централната гара в Мичиган, САЩ

16 невероятни изоставени места

Гарата е била построена през 1913-та година и за известно време е била изключително голям и важен железопътен възел.

16 невероятни изоставени места

Но на 5-ти януари, 1988-ма година, последният влак отпътувал от нея. На следващия ден гарата била затворена и оттогава насам сградата бавно, но сигурно се разпада под давление на времето.

 1. Паметникът на Бузлуджа, България

16 невероятни изоставени места

Мястото, на което са провеждани срещи на Българската комунистическа партия изглежда зловещо и отвън, и отвътре. Тази сграда, силно наподобяваща НЛО,  е била изоставена след падането на комунистическия режим през 1989-та година. Днес, мястото изглежда доста злокобно.

 1. Потънала яхта, Антарктида

16 невероятни изоставени места

Този зловещ, призрачен кораб всъщност е бразилска яхта, която се е разбила край бреговете на Ардли Коув. Бразилци са се опитвали да заснемат документален филм за нея, но силните ветрове и бурното море са ги накарали да напуснат мястото, без да успеят да заснемат планираното.

 1. Потънал самолет, Турция

16 невероятни изоставени места

Този самолет е бил използван за превоз от турски парашутен полк през Втората световна война. Нарочно е бил потопен във водите край Кас, Турция, през 2009-та година, за да се създаде интересно място за глуркачите. В момента е идеалното убежище за малките морски обитатели – скариди, тропически рибки. Е, както и за безстрашните гмуркачи, които търсят силни усещания на дъното на Средиземно море.

Може да харесате още

Оставете коментар