Home Любопитно 5 неща, които те правят по-глупав

5 неща, които те правят по-глупав

от elated.firefly
0 коментар 3,K преглеждания

Кажете на някой, че диетата или навиците му го правят дебел или развалят формата му и той безразлично ще свие рамене – чуваме тези неща всеки ден. Кажете му обаче, че навиците му го правят по-тъп и ето ти скандал. Всички знаем, че мозъкът е част от човешкото тяло, но никой не мисли за интелигентността си като за нещо, което може да отслабне заради навиците и начина ни на живот. Ето пет неща, от които затъпяваме.

  1. Срещите и груповите проекти забавят мозъка

5 неща, които те правят по-глупав

Забелязвали ли сте, че когато работите с повече хора по даден проект, започва да ви се струва, че всеки е по-тъп от обикновено? Учените са открили, че когато човек работи в такава среда, мозъкът му започва да забива (също като компютър с Vista). Това се дължи на вниманието, което започваме да обръщаме на взаимодействието си с другите хора, вместо да се съсредоточим върху поставената задача. Едва ли ще се изненадате като ви кажем, че този ефект се засилва още повече, когато в работната група участват както мъже, така и жени. Мъжете се справят 14% по-зле в умствените задачи, когато смятат, че ги наблюдава жена.

  1. Часовата разлика при летене причинява перманентни проблеми с паметта

5 неща, които те правят по-глупав

Ако сте пътували със самолет от един континент на друг, сигурно знаете за какво говорим. Започвате да се будите в 3 сутринта или да заспивате посред бял ден, защото вътрешният ви часовник работи на различна часова зона.

Изследвания показват, че колкото по-често изпитвате този ефект, толкова по-зле е това за мозъка. Още по-лошото е, че пораженията остават завинаги. Опитите са извършени върху хамстери, които са летели на дълги самолетни полети в продължение на няколко седмици. След това те не могли да преминат същите тестове, които били дадени и на контролна група хамстери. Сигурно ще си кажете, че са били изморени от пътуването, но се оказва, че дори месец по-късно, те все още били доста по-тъпи от събратята си.

  1. Ако са ви били като малки, това е понижило коефициента ви на интелигентност

5 неща, които те правят по-глупав

По причини непонятни за нас нашите предшественици в един момент са решили, че е приемливо да възпитаваш детето си, като го налагаш по задните части. Ако смятате, че това ви е превърнало в отговорния възрастен, който сте днес, науката казва, че също така ви е направило по-тъпи.

Учени са установили, че децата, които не са налагани като малки имат коефициент на интелигентност с 5 точки по-висок от този на битите деца. Колкото по-често са ви шамаросвали, толкова повече е спаднало IQ-то ви.

  1. Лошата храна вреди на мозъка

5 неща, които те правят по-глупав

Всички знаем, че мазната и бърза храна е вредна за тялото, но вероятно смятате, че сте достатъчно умни, като сте решили да не прекалявате и да ходите на фитнес. Колко сте умни е спорен въпрос, тъй като тази храна може да е смъкнала някоя и друга точка от коефициента ви на интелигентност.

Според проучванията, колкото повече вредна храна яде човек на 3-годишна възраст, толкова по-вероятно е да има по-ниско IQ когато стане на 8. Децата, които пък се хранят по-здравословно, показват покачване в резултатите. И така, замислете се следващият път когато дадете на децата си да обядват с чипс или да вечерят в Макдоналдс.

  1. Градският живот ви прави по-тъпи

5 неща, които те правят по-глупав

Щом четете това, значи е много вероятно да живеете в града. В днешно време това е вярно и за по-голямата част от населението на света. Всички знаем как ние гражданите обичаме да се изтъкваме колко по-цивилизовани и умни сме от селяните, но се оказва, че те трябва да се присмиват на нас. Изглежда, че живота в града не само е стресиращ, но също така влияе на интелигентността.

Учените са провели експеримент, при който половината от тестовата група е пусната да се разхожда в шумния град, а другата – в парка. След това са сравнили резултатите им и се оказало, че градските момчета са демонстрирали влошена памет, нарушено внимание и са имали проблем с ученето. Кое е още по-странното? Дори гледането на снимка на град възбужда тези симптоми.

Обяснението било просто – разходката в града се оказва по-стресираща за мозъка, който е зает да обръща внимание на стотици неща, случващи се около вас. След време той е до такава степен изтощен, че се затруднява с някои основни мисловни функции.

Може да харесате още

Оставете коментар