Home Любопитно 6 съвета за шофьори, които могат да ви спасят живота

6 съвета за шофьори, които могат да ви спасят живота

от elated.firefly
0 коментар 122 преглеждания

Карането на кола, или да бъдете прегазени от кола, все още е един от най-вероятните начини да загинете в днешно време. Въпреки факта, че колите са по-сигурни от всякога, те продължават да бъдат шофирани от хора, които се затрудняват дори с най-простите техники и правила, необходими за това.

Ако четете тази статия, значи има вероятност да сте готови да направите нужното, за да оцелеете в свят, пълен с такива шофьори. Ето ви тогава няколко съвета, които повечето хора не получават.

6 съвета за шофьори, които могат да ви спасят живота

  1. Не насочвайте огледалата към колата си

Това е едно от онези неща, които не изискват почти никакви усилия, но почти всички го правят грешно.

Надяваме се, че сте чували за сляпото петно – зоната от всяка страна на колата, която не е видима в страничните огледала. Това е толкова честа причина за катастрофи, че по-модерните автомобили имат специална система с радари или камери, която засича колите, които не виждате.

Тук обаче не технологията е проблемът – нужното оборудване за елиминирането на сляпото петно съществува от стотици години. Трябват ви само странични огледала – нещата, които шофьорите почти винаги нагласят погрешно.

Страничните огледала могат да показват дори сляпото петно, ако бъдат нагласени така, че да не отразяват собствения ви автомобил. Просто ги насочете навън, докато спрете да виждате колата си в тях и ги оставете така. По този начин видимото поле от тях няма да се застъпва с това от огледалото за задно виждане и всяка кола, която ви подминава отстрани, ще бъде виждана поне в едно от огледалата ви.

6 съвета за шофьори, които могат да ви спасят живота

  1. Обръщайте повече внимание на трафика, отколкото на пътните знаци

Ако сте ставали свидетел на шофьор, който подминава знак СТОП и се врязва в кръстовището в огнено кълбо и дим, вероятно бързо сте си казали, че шофьорът не е спазил знака.

Но какво ще стане, ако знакът го нямаше? Вероятно пак щеше да се появи някой, който да мине с пълна газ, но повечето шофьори биха били много внимателни, защото не разполагат с инструкции какво да направят. Те биха действали по интуиция въз основа на трафика около тях, което в общи линии е смисълът на светофарите и пътните знаци – да ви накарат да спрете и да се огледате.

Не казваме, че не трябва да зачитате светофарите и знаците по пътя. Твърдим просто, че не бива да разчитате на тях, за да вземате всяко свое решение. Само защото сте с предимство на пътя, не означава, че сте по-малко мъртъв, ако някой 10-тонен камион ви отнесе. Също така отказвайки да намалите пред пешеходците, защото не пресичат правилно, няма да ви отърве от затвора, ако боядисате пътя с тях.

С други думи: Спазвайте пътните знаци, но приемете, че никой друг не го прави.

6 съвета за шофьори, които могат да ви спасят живота

  1. Техно музиката влошава шофирането

Всяка кола си има тонколони и радио или плеър, но в упътването на автомобила никога не посочват какво трябва и не трябва да правите с тях. Лесно е човек да предположи, че е безопасно да си надуе малко музика докато кара, стига да внимава в пътя и да не бъзика постоянно копчетата. Проучванията обаче сочат, че музиката вероятно ви прави по-лош шофьор, особено ако харесвате техно.

Учени от Израел свързали тестови субекти към монитори за сърдечна дейност и ги пуснали в шофьорски симулатор, докато звучала различна музика. Контролната група без музика показала много голяма вариация в пулса, докато онези, които слушали музика, поддържали равен пулс.

На първо четене, това може да означава, че шофьорите, които слушат музика, са по-спокойни, следователно и по-внимателно. Точно обратното – музикалната група карали като полудели на симулатора. Те били спокойни, но само защото се фокусирали по-малко върху пътя от контролната група – вниманието им било отвличано от музиката.

6 съвета за шофьори, които могат да ви спасят живота

  1. Винаги карайте с пуснати фарове

Според скорошно проучване, можете да намалите риска от катастрофа с до 32% просто като пуснете фаровете си дори през деня. Това звучи логично – нещо светещо би било по-видимо, независимо дали навън е светло или тъмно. Въпреки това обаче почти никой не кара с включени фарове през деня.

Другите шофьори не биха ви пресекли, ако веднага забележат отблясъците от фаровете ви (освен, ако не планират да ви изблъскат от пътя напълно преднамерено). Това важи също за пешеходците и колоездачите, които често не забелязват приближаващата се към тях смърт, освен ако тя не свети.

6 съвета за шофьори, които могат да ви спасят живота

  1. Ръчната спирачка спира да действа, ако не я използвате редовно

От всички аспекти на шофирането, паркирането е най-простото нещо. Оставяте някъде колата си, вадите ключа и излизате от колата. Ако сте на стръмен път, може би е добра идея да дръпнете и ръчната спирачка. Ако не го направите, може да се наложи след това да си търсите колата там, където не сте я паркирали.

Има обаче нещо, което повечето хора не знаят: трябва да използвате ръчната си спирачка, независимо дали това е нужно, за да я поддържате в добра форма.

Ръчната спирачка може да се използва в спешни случаи, когато обикновените спирачки не работят или са прекъснати от ваш враг. Тя прескача хидравличния механизъм, който обикновено контролира спирачките и спира автомобила с помощта на кабели.

Проблемът със стоманените кабели обаче е, че те лесно ръждясват и корозират, когато не се използват продължително време. Ако не дърпате от време ръчната спирачка, тя ще спре да работи.

6 съвета за шофьори, които могат да ви спасят живота

  1. Не спирайте, ако спукате гума

В екстремни и неочаквани ситуации, реакцията на почти всеки шофьор е да скочи на спирачките, което в повечето случаи е напълно правилно.

Представете си обаче, че препускате със 100км/ч, когато изведнъж пукате задна гума, сякаш сте минали през противотанкова мина. Докато подмокряте гащите, усещате как колата излиза от контрол. Ако последвате инстинкта си, вероятно ще ударите спирачки, но в случая инстинктът ви ви подвежда.

Ако натиснете спирачки при спукана гума, почти сигурно ще поднесете, вероятно към някоя друга бързо движеща се кола. Това важи с пълна сила особено, когато гумата е задна, което е много по-вероятно.

В случай на спукана гума, трябва да направите онова, което има най-малко логика – да натиснете газта. Но не натискайте газ до дупка, а само леко, докато си върнете контрол над колата. Спуканата гума се влачи по земята като котва – ако ударите спирачките, котвата понася 100км/ч или с колкото се движите и сте прецакани. Дайте малко газ, само колкото да не излетите от пътя, след което намалете скоростта.

Може да харесате още

Оставете коментар