Home История 7 брутални факта за монголците, които със сигурност не знаете!

7 брутални факта за монголците, които със сигурност не знаете!

от izumitelno
0 коментар 23,2K преглеждания

Суперлативите и монголците вървят ръка за ръка. Но дали тези номадски войни от „края на света” са били толкова брутални и жестоки, за колкото ги смятат? Е, съвременните историци твърдят, че монголците са много повече от просто „варвари”. Всъщност – доказателствата сочат, че монголците били изкусни стратези, с несравнимо тактическо усещане и дисциплина.

Представяме Ви няколко удивителни неща, които различават монголците от всички останали народи.

МОНГОЛЦИТЕ СЕ НАУЧАВАЛИ ДА ЯЗДЯТ КОНЕ, ДОКАТО БИЛИ ЕДВА НА 3 ГОДИНИ

7 брутални факта за монголците, които със сигурност не знаете!

Майките имали ангажимента да започнат да обучават децата си да яздят коне, докато били едва на 3-годишна възраст. В началото, детето се връзвало за гърба на коня, за да се предотврати евентуално нараняване.

След година-две, малчуганите вече стреляли с лък, докато яздели коня. Така започвали уроците им за лов.

Всъщност, децата са започвали да участват във военни действия в много ранна възраст. Малките монголчета били принудени, от време на време, да спят на седлата си, за да им се кали физическата и психиката.

МОНГОЛЦИТЕ ИМАЛИ МНОГО СИЛНО РАЗВИТО ЗРЕНИЕ И ДОБРА ПАМЕТ

„Орловият поглед” на монголците е пословичен и често е описван в историческите сведения. В някои от тях пише, че един монголец можел да забележи врага си, скрит зад храсти, на разстояние от около 6 километра. Още по-удивително е, че тези хора, считани за варвари, са можели безгрешно да различат човек от звяр  на разстояние от 28,9 км.

Такива, очевидно преувеличени твърдения, със сигурност са стъпвали на някаква база, като например феноменалната зрителна памет.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Историята, която крият от нас! Българските държави преди 681 г. до 2137 г. пр. Христа

Воините на Чингис хан

Монголците били длъжни да познават до болка заобикалящата ги среда, за да могат по-лесно да се ориентират във всяка ситуация.

Освен това, те били и брилянтни метеоролози, познавали растенията и животните, и най-вече водоснабдяването.

МОНГОЛСКИЯТ ВОЙН МОЖЕЛ ДА ЖИВЕЕ БЕЗ ХРАНА С ДНИ

В предишния факт засегнахме темата с търсенето на храна, макар и косвено. Въпреки това, изложени на постоянен риск за животите им, монголците можели да издържат без храна с дни. Техните дневни дажби били скромни – извара, малко месо (което носели под седлата на конете си) и „кумис” (алкохолна напитка, произведена от ферментирало биволско мляко).

Но когато запазите привършели, монголците прибягвали до други по-екзотични „ястия”, вариращи от кучета, вълци, плъхове, дори новородени жребчета.

7 брутални факта за монголците, които със сигурност не знаете!

Джовани Да Паян Дел Карпини, францискански монах, бил изпратен в Монголската империя на дипломатическа мисия от папа Инокентий IV. В бележките си той пише, че монголците, макар и рядко, се канибализирали. Той разказва за една обсада, при която един на всеки десет войници бил убиван, за да може останали да се нахранят. Известният откривател Марко Поло пък пише, че монголците живеели от кръвта на конете си, която добивали като пробивали вена на животното и пиели директно от „извора”.

МОНГОЛЦИТЕ НОСЕЛИ ДВА ТИПА СТРЕЛИ В БИТКА

Монголците имали впечатляващо оръжие – лък, който можел да издържи натоварване от 75 кг. и да стреля на разстояние от 230 метра.

Освен това, варварите имали два вида стрели – по-леките били използвани за стреляне на по-далечни разстояние, а по-тежките – за близки атаки. За целта, върховете на стрелите се обработвали по специална техника, която представлявала следното: върхът се нагрявал до много висока температура и веднага след това били потапяни в солена вода.

Това ги превръщало в изключително мощни пробивни инструменти, които не се спирали дори пред най-добре бронираните врагове, като руснаците, например.

ПРОТИВНО НА ПОЗНАНИТЕ ТЕОРИИ, МОНГОЛЦИТЕ БИЛИ ПРЕВЪЗХОЖДАНИ В БИТКИТЕ

Безпристрастни исторически проучвания хвърлиха нова светлина върху военните действия на Монголската империя. Учените установили, че в по-голямата част от битките, които в крайна сметка печелели, монголците били превъзхождани от враговете си.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Дълбоко пазена тайна: българите носят гени от готите

Неподозирани факти за Чингис хан – завоевателят на света  

Затова, естествено възниква въпросът – защо тогава европейците и другите народи са твърдели, че монголските генерали са предвождали огромни орди?

Е, отговорът е свързан с изключително напредналата военна техника на варварите. Монголците били известни със своята мобилност и обграждащи стратегии, които им позволявали да обкръжават враговете си от всички страни, а това подхранвало илюзията за многочисленост.

Друга интересна тактика, използвана от монголците, била тази: варварите поставяли плашила на конете си – животинският ресурс, който винаги бил на разположение (всеки войн имал около 6 коня в една военна кампания).

Или пък връзвали пръчки за опашките на конете си, благодарение на които се вдигали големи облаци прах и по този начин се създавала илюзията за голяма численост монголски войници.

МОНГОЛЦИТЕ БИЛИ БРИЛЯНТНИ ПСИХОЛОЗИ И ШПИОНИ

За монголците войната започвала много преди схватката на бойното поле. Сър Джон Мадевил го нарекъл „великият ужас” – варварите полагали изключително много усилия от психологическа и шпионска гледна точка.

След анализ на събраните данни, монголските генерали можели да измислят най-добрите военни стратегии за атакуване, превземане и убиване.

монголците

Заради уменията на шпионите, монголците се запознавали с чуждите култури, взимали примери за различни земеделски и животновъдни занимания. Предполага се, че по този начин са разбрали как да си направят водопроводна мрежа.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Вижте най-големите империи в историята

Хара Хото или проклятието на мъртвия град

Шпионите имали още една задача: да насаждат разногласия във вражеския лагер, особено сред военачалниците и царете.

Пропагандата била едно от най-силните оръжия на монголците. Те се престрували на бедни и неуки хора, за да събудят съжаление у другите. Така се „вграждали” в обществото и чакали правилния момент. Щом станело време за атака, „внедрените” монголци били безмилостни.

МОНГОЛЦИТЕ НЕ СА ИМАЛИ ДУМАТА „ВОЙНИК” В ЕЗИКА СИ

И до днес, учените не могат да открият думата „войник” в историческите сведения за монголците. Това може би се дължи на една основна причина – цялото монголско общество било организирано за целите на войната.

Всеки член на „племето” бил войник, а обществото било считано за единна военна машина.

 За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК: Изумително

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Битката при Мобей – една от най-мащабните през Античността

Монголският лък – оръжието на победите на Чингиз хан

Волжка България или Страната на градовете  

 

10 неща, които не знаехте за Чингис хан

Тангра – върховният бог на древните българи

Племето Авари и връзката им с българската история

Монголската империя – история, възход и падение

 автор:   Рени Никифорова  /  източник: debati.bg / Снимки: pixabay.com

Може да харесате още