Home Любопитно Съкровища, бомби и мамути лежат на дъното на Бургаския залив

Съкровища, бомби и мамути лежат на дъното на Бургаския залив

от izumitelno
0 коментар 2,3K преглеждания

Бургас е град на югоизточното крайбрежие на България, считан от много хора за един от най-красивите градове в страната, Балканите и Европа. Със своите морска градина, флора и много други прелести привлича стотици хиляди туристи годишно.

Но Бургас не е само красота, зрелища и архитектура. Векове наред градът е натрупал много живописна история и още толкова мистерии и загадки. Погребани в морето кораби, потънали несметни богатства и още много, които пазят своите тайни.

Съкровища, бомби и мамути лежат на дъното на Бургаския залив

Злато, бомби и мамути лежат на дъното на бургаските заливи. Всичко това привлича множество опитни гмуркачи в търсене на богатство и слава, изкопавайки нещо ценно. Някои говорят с недомлъвки какво са видели и изкарали от дъното, други твърдят че трюмовете са изпразнени още от времето на дядовците им. А трети – че съкровищата и артефактите под морската вода край Бургаските брегове буквално са неизчерпаеми.

В Бургаският залив кораби са потъвали от Античността до средата на 80-те години на миналия век. Най-ценното, което са откривали “официалните“ подводни археолози, е уникален метален слитък от сребро, злато и мед. Те обаче признават, че истинските находки отдавна са по частни колекции, никога не са стигали до музей, нито властите са чували за тях.

Някои от потъналите кораби са по-мистериозни, криещи както имуществени, така и политически тайни. Ето някои от най-странните:

Френският Жак Фресине, пътувал пълен със стока между Марсилия, Истанбул и Варна. Блъска се в скала край Маслен нос и потъва на 15 Февруари 1929 г. Цялото местно население се впуска да помага на френските моряци и ги приютява.

Чужденците изкарват почти година в домовете на домакините си, а за благодарност им се отблагодаряват с купища френска дантела. Въпросът е какво още е извозвал корабът, едва ли е било само дантела! ? Но каквото и да е имало, отдавна е присвоено. Все пак няколко рибари от близките села се замогнали неочаквано няколко години след потъването на плавателния съд. Те били и домакини на французите. А явно съдържанието на капитанският сейф е стигал и за свои, и за чужди!

През 1942 г. на 3 км източно от Созопол потъва най-големият по онова време български търговски кораб Родина. Връщал се от Истанбул, но се натъкнал на мини, потъва на 42 м дълбочина. Големият въпрос и имало ли е ценности на борда, а отговорът е Да.

Бившият шеф на следствието Тодор Батилов разказва, че сам е виждал в каютата на капитана пълна каса, но тя мистериозно изчезва, така че самият той дори не успява да ѝ хване следите. Гмуркачите мълчат за находките с обяснението че искали да ги опазят от иманяри.

Ценни за науката са каменни котви, датирани 2000 години преди Христа, скелети на мамути, монети. Както и следите на древни селища погълнати от морето.

 

Най-мистериозната история, която от десетилетия не дава мира на българи, турци, румънци и украинци, е за английския кораб Черният Принц. Според легендата, той е бил натоварен със съкровища, които днес се оценяват на над 1 млрд. долара. Потънал преди 160 г. в Черно Море, но никой не знае точно къде.

Въпреки многото твърдения, че местоположението му е открито, в следствие се оказва, че все пак не е Черният Принц.

Всичко това е само малко част от мистериите около потъналите кораби край Бургаския залив и още по-малка част от всичко изчезнало под водите на Черно Море.

 

инфо: sanovnik.bg / MIA

Може да харесате още

Оставете коментар