Home Свят 7 великолепни съвременни пирамиди

7 великолепни съвременни пирамиди

от Вивиан
0 коментар 148 преглеждания

Изпълнени със загадъчност и много въпросителни, древните египетски пирамиди са вдъхновение за много съвременни архитекти. Макар да не са с толкова богата история като предшествениците си в Египет, модерните пирамиди са очарователни по свой собствен начин.

1. Пирамидата на Лувъра

7 великолепни съвременни пирамиди

Стотици критици не могат да повярват на очите си, когато архитектът Яу Мин Пей завършва пирамидата на Лувъра през 1989 година. Мнозина все още са изумени от постройката. Пирамидата оцелява на всички критики и е считана за една от най-фотогеничните архитектурни забележителности на Париж.

Разбира се, пирамидата не може да се сравнява с Триумфалната арка, Парижката Света Богородица или Айфеловата кула в историческо отношение. Тези структури са емблематични за Париж от векове и са там много преди пирамидата на Пей. Въпреки това, Лувърът е един от най-посещаваните музеи в света, така че няма как да не забележите 70-метровата стъклена пирамида. Истината е, че посещенията в музея нарастват значително след изграждането й и днес шедьовърът на Пей е също толкова привлекателен, колкото и творбите на изкуството, които се намират в музея.

2. „Луксор“- Лас Вегас

7 великолепни съвременни пирамиди

Луксор“ е хотел и казино, които ни препращат към древните египетски пирамиди. Там можете да спите, да хапнете и да се наслаждавате на стотиците шоу програми. В момента откритият през 1993 година „Луксор“е деветият по големина хотел в света и разполага с над 4400 стаи. В днешно време хотелът е известен най-вече с разнообразната храна и огромните нощни клубове.

3. Мемфиската пирамида

7 великолепни съвременни пирамиди

Мемфиската пирамида, която е била известна с няколко други имена, а сега бива наричана просто „пирамидата“, със сигурност е новост. Тя е разположена на брега на река Мисисипи в Тенеси. Построена е през 1991 година и първоначално функционира като арена за спорт и развлечения, побираща 20 000 души. През 2004 година сградата, струваща 65 милиона долара е освободена от главния наемател и затворена. През 2015 година Мемфиската пирамида е отворена наново, за да се превърне в магазин за спортни и ловни стоки.

4. Консерваторията Мътарт

7 великолепни съвременни пирамиди

Един от най-впечатляващите съвременни комплекси е ботаническата консерватория Мътарт, разположена в Албърта, Канада. Тя се състои от 4 масивни стъклени пирамиди. Три от тях служат като биоми, а четвъртата се използва като оранжерия.

5. Дворец на мира и помирението

7 великолепни съвременни пирамиди

Столицата на Казахстан – Астана, е известна с две неща – температурните условия и любовта към необикновената архитектура. Само един поглед към лъскавия, почти сюрреалистичен пейзаж на града е достатъчен, за да разберем, че Астана, наричана от CNN “най-необикновената столица в света“ е мястото, където известните архитекти правят буквално това, което им хрумне. Един такъв архитект е Норман Фостър, който създава Двореца на мира и помирението във форма на пирамида. Той е завършен само в рамките на 2 години и струва около 58 милиона долара. Зад стените на тази лъскава пирамида, считана от казахстанското правителство за „символ на приятелството, единството и мира“, ще откриете опера, национален исторически музей, библиотека, изследователски център и различни конферентни зали.

6. Сградата на словашкото радио

7 великолепни съвременни пирамиди

Няма как такъв списък да мине без пирамида, обърната обратно. Емблематичната пирамида на Братислава е безкомпромисен шедьовър за някои и ужасяваща гледка за очите на други. Строителството й е завършено през 1983 и досега изглежда никой не е на едно мнение за сградата. Освен като помещение за словашкото радио в обърнатата пирамида има звукозаписни студиа и голяма концертна зала с отлична акустика.

7. Пирамидата „Уолтър“

7 великолепни съвременни пирамиди

Уолтър Пирамид е част от Long Beach State University в Калифорния. Официално отваря врати на 30.11.1994 година, когато се провежда баскетболна игра, излъчвана на живо. Пирамидата е проектирана от Дон Гибс и струва приблизително 22 милиона долара.

Може да харесате още

Оставете коментар