Home Любопитно Ако музиката ви кара да настръхвате, вашият мозък може да е специален

Ако музиката ви кара да настръхвате, вашият мозък може да е специален

от izumitelno
0 коментар 205 преглеждания

Независимо дали става дума за Адел, или сте по-скоро дама на класическата симфонична музика, ние всички сме изпитали чувството, когато някое парче музика, е толкова добро, че ни побиват тръпки.

И така, защо получаваме такова усещане, че ни побиват тръпки по гръбнака, а космите на ръцете ни настръхват?

Ако музиката ви кара да настръхвате, вашият мозък може да е специален

Е, този опит се нарича внезапно силно чувство на вълнение или страх – тръпка; въпреки че е бил наречен и „кожен оргазъм“ от някои изследователи. Учените го обясняват като еволюционно наследство от ранните ни предци,които се топлели чрез  задържане на слой топлина в (много по-косматата) си кожата.

Настръхването след бърза промяна на температурата повдига и после сваля тези косми, като възстановява този слой топлина.

За щастие ние вече имаме дрехи вместо косми, които да ни топлят, но физиологичният отговор все още е в сила – по принцип ние сме готови да произведем тези “ тръпки“ като реакция на някакъв стимул, разликата е, че днес  това е по-скоро красотата на изкуството или природата, а не промяната на температурата, която ги подтиква да настъпят.

Изследванията показват също, че онези, които получават такива тръпки, могат да имат уникален мозък. Изследванията на университета в Юта установили, че тъй като не всеки получава тези усещания, ако ги имате, това означава, че може да имате способността да изпитвате силни емоции.

„Ние открихме, че хората, които често получават тръпки от музика, имат повече влакна, свързващи слуховата кора с тези емоционални чувства и емоционални състояния на обработка“, казва студентът  Мат Сач, който работи върху изследването   „Връзките в  мозъка отразяват човешките, естетически реакции към музиката.“

Не е изненадващо, че хората, които притежават тази черта, оценяват красотата и природата повече от другите, имат необичайно активно въображение и наистина се ангажират с музиката, която слушат.

Може да харесате още

Оставете коментар