Home Любопитно Дъглас Адамс и мистерията на числото 42

Дъглас Адамс и мистерията на числото 42

от izumitelno
0 коментар 6,1K преглеждания

Дъглас Адамс създава абсолютното число 42, но отказва да разкрие феномена, свързан с него

Дъглас Адамс създава мистерията с абсолютното число 42. В култовата си книга „Пътеводител на галактическия стопаджия“ писателят изтъква, че отговорът на всички въпроси за Живота, Вселената и изобщо всичко съществуващо, е точно 42.

До края на живота си обаче той отказва да разкрие как точно е стигнал до този извод. Съществуват множество теории и догадки за това, които са били разпространявани още докато Дъглас Адамс е бил жив и самият той не криел, че голяма част от тях са просто смехотворни.

 

Дъглас Адамс и мистерията на числото 42

Една от догадките е, че посредством числото 42 авторът отдава почит на любимия си писател Луис Карол, който също доста често го използва в творбите си. Според друга теория въпросното число е тясно обвързано с традиционното число на тибетските владетели и всъщност е препратка към тях.

 

Съществуват и доста по-опростени теории за избора на Дъглас Адамс кое да е абсолютното число в романа му. Според повечето от които това е най-обикновена шега с основната система, която се състои от точно 13 числа. Факт е обаче, че писателят е точен до педантичност, когато става въпрос за избора си на числа и думи, с които да борави в творбите си.

 

Затова е сигурно, че и решението му да се спре точно на 42, не е случайно. Специалистите, които се занимават с творчеството на Дъглас Адамс разкриват, че той не се бои да прави заемки от други автори. Именно в една такава заемка може би се крие и истината за числото 42.

 

Става въпрос за книгата на Уелш – „Hitch-hiker’s Guide to Europe“, в която се казва, че решението на най-голямата главоблъсканица всъщност е разочароващо. „Съвпадение“ или не, никой не може да каже със сигурност. Но това съвпадение се намира точно на 42 страница.

 

инфо: chudesa.net

Може да харесате още

Оставете коментар