Home Любопитно Откриха древен саркофаг под катедралата Нотр Дам

Откриха древен саркофаг под катедралата Нотр Дам

от izumitelno
0 коментар 85 преглеждания

Древен оловен саркофаг откриха археолози под парижката катедрала Нотр Дам, съобщава Ройтерс.

Находката променя погледа върху историята на сградата, която в момента е в реконструкция след големия пожар през 2019 г.

Изкопните работи, при които е открит саркофагът, са възложени от управата на катедралата от 12-и век като предпазна мярка преди монтаж на скеле, необходимо за възстановяването на 100-метрова дървена конструкция.

Те се извършват под каменист слой, датиращ от 18-и век, но има и нива от началото на 13-и век, според френското културно министерство.

pixabay

Находките са „със забележително научно качество“, заявява министърът на културата на страната Розлин Башло. Изкопните работи са удължени до 25 март.

„Успяхме да спуснем малка камера вътре, която засне части от плат, коса и останки от растения“, споделят учени от Националния археологически институт на Франция. Именно наличието на органична материя показва, че съдържанието на саркофага е много добре запазено.

 

Смята се, че оловният саркофаг принадлежи на висш сановник и вероятно датира от 14-и век, което би направило находката изключителна при потвърждение.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Средновековната католическа катедрала в Париж, която носи името на Дева Мария, е считана за един от най-добрите примери на френската готическа архитектура.

Строителството й започва през 1163 г. и до голяма степен е завършено през 1260 г., въпреки че сградата е модифицирана често през следващите векове.

Пожарът, избухнал в Нотр Дам през април 2019 г., шокира Франция, а местните и туристите плачеха, докато огънят нанасяше огромни поражения на сградата.

 

източник: profit.bg

 

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар