Home Загадки Десетте най-големи религиозни мистерии и чудеса

Десетте най-големи религиозни мистерии и чудеса

от izumitelno
0 коментар 16,5K преглеждания

 

Случват ли се чудеса? Истински ли са ангелите? Действа ли молитвата? Това са някои от феномените, на които науката се опитва да намери рационални обяснения, а за вярващите не са необходими никакви обяснения. Но десетте мистерии, разгледани по-долу, са от непрестанен интерес за много хора, дори и само от любопитство, и са обект на истинско разследване от изследователите на паранормалното. Без някакъв определен ред тук са представени десетте най-големи религиозни мистерии и чудеса.

 

Явявания на Богородица

От векове видения на Дева Мария, майката на Иисус, се съобщават по света. Забележителните появявания включват: Гуадалупе, Мексико (1531); Фатима, Португалия (1917); Лурд, Франция (1858); Gietrzwald, Полша (1887) и др. Твърденията за поява продължават до ден днешен, като най-известното е в Меджугорие, Хърватия. През 1968 г. поява на Богородица дори била, както се говори, предавана на живо по телевизията в Зейтун, Египет. В тези видения Богородица обикновено съветва хората да се молят, а понякога прави пророчества, като най-известните са тези във Фатима. Скептиците гледат на тези видения като на халюцинации или масова истерия, докато изследователите, търсещи обяснения на тези събития, дори сравняват тези появи със срещите с НЛО.

Срещи с ангели

 

Десетте най-големи религиозни мистерии и чудеса

 

Десетки книги са написани и безброй истории са разказани за  и от хора, които вярват, че може да се имали личнни срещи със същества, които казват, че са ангели. Понякога са описвани като същества от светлина, друг път като забележително красиви човеци и дори като обикновено изглеждащи хора. Те почти винаги се появяват по време на нужда. Понякога нуждата е огромна – човек на ръба на самоубийството – а в други случаи нуждата е относително обикновена: млада жена сама навън нощем пука гума и получава помощ от мил непознат, който сякаш се е появил от нищото, а след това изчезва без следа.

Кивотът на Завета

 

Десетте най-големи религиозни мистерии и чудеса

 

Старозаветната книга „Изход” описва подробно кутията, покрита със злато, която израилтяните построили от Божиите указания, за да съхранява счупените плочи, върху които били написани оригиналните Десет заповеди. Не само това, а Бог рекъл: „Аз ще ти се явявам и ще говоря с тебе зи всичко, каквото ще заповядам чрез тебе за Израилевите синове”. Израилтяните го носели със себе си при пътуванията си и дори в битка, понеже било казано, че има невероятни сили. Някои мислят, че Кивотът буквално е бил предавател към Бога и смъртоносно оръжие, но по-голямата мистерия е какво се е случило с него. Много изследователи вярват, че Кивотът продължава да съществува и днес – скрит и защитен от обществен поглед.

 

Нетленните 

 

Десетте най-големи религиозни мистерии и чудеса

Нетленни са телата на светиите, които чудодейно не се разлагат – дори след десетилетия или даже векове. Телата често са положени на публичен изглед в църкви и светилища. Светиите включват св. Клара Асизка, св. Викентий де Пол, св. Бернадета Субиру, св. Джовани Боско, Блажената Имелда Ламбертини, св. Екатерина Лабуре и много други. Дори тялото но Папа Йоан XXIII е известно, че е забележително добре запазено. Случаят на Блажената Маргарита Метолска е разказана в статия на Fortean Times – „Светиите ни съхраняват”: „Тя умряла през 1330 г., но през 1558 г. останките ѝ били прехвърлени, понеже ковчегът ѝ бил изгнил. Свидетелите били изумени да открият, че дрехите ѝ, също както ковчега, били изгнили, но осакатеното тяло на Маргарита не било.”

 

Стигмата

 

Десетте най-големи религиозни мистерии и чудеса

 

Едно от по-страшните и противоречиви чудеса е стигмата – когато човек необяснимо е поразен от кръстовите рани на Иисус, обикновено на дланите и краката. Феноменът датира поне до св. Франциск от Асизи (1186-1226) и оттогава множество светии претендират за него. Най-известният стигматист от по-скорошно време е св. Пио от Пиетрелчина, известен още като Отец Пио (1887-1968). Много от неофициално признатите стигматисти се оказват измамници, които сами са си нанесли раните с различни средства. Дори Отец Пио бил обвинен, че си е нанесъл раните с киселина. Освен чудодейното, другото възможно обяснение е психосоматичното – ревностната вяра всъщност се появява физически в раните.

 

Плачещи и кървящи икони

 

Десетте най-големи религиозни мистерии и чудеса

 

Редовно се съобщава по света за статуи, картини и други изображения на Иисус, Мария и светии, които сякаш плачат или дори кървят. Има множество твърдения всяка година. Едно от тях е рисунка на Иисус, закачена в църквата „Рожество” във Витлеем над мястото, за което се казва, че се е родил Христос. Тя сякаш ридае с червени сълзи. Други включват: Ридаещата Мадона в Торонто, Канада; плачещата икона на Света Богородица в Антиохската православна църква „Св. Георги” в Сисеро, Илиноис; иконата в действителни размери на Христос, отделяща чист зехтин в Антиохската православна църква „Св. Богородица” в Сидни, Австралия; И много, много други. Скептиците подозират измама във всички тези случаи, а тестовете неизменно са „неубедителни”, превръщайки ги във въпрос на вяра.

 

Лечителната сила на молитвата

 

Десетте най-големи религиозни мистерии и чудеса

 

Има непрекъснат дебат за лечителната сила на молитвата. Един месец виждате статия за експеримент, който показва, че молитвата е статистически приложима в лекуването на пациенти, а на следващия месец друг експеримент показва, че тя няма какъвто и да е ефект. Ако се покаже, че молитвата наистина има ефект, какъв е механизмът? Наистина ли е чудо, или има някакъв психически или квантов ефект, който все още не разбираме? И колко е силна тя? Класическото скептично предизвикателство е: моли се този ампутиран крак да израсте отново и виж колко добре работи.

 

Торинската плащеница

 

Десетте най-големи религиозни мистерии и чудеса

 

Независимо колко много научни изследвания се правят на Торинската плащеница, резултатите никога не са задоволителни за всички. Тези, които искат да вярват, че това е погребалната дреха на Иисус, не оставят вярата им да бъде разклатена, въпреки въглеродното датиране и други тестове. Плащеницата е 4-метров ленен плат, върху който бледо е отпечатано изображението на мъж, който сякаш носи раните на разпятието. Вярващите вярват, че това наистина е изображение на Иисус, чийто образ по чудодеен начин се е отпечатал върху плата, вероятно по време на възкресението Му. Радио-въглеродното датиране през 1988 г. заключава, че плащеницата датира някъде едва към 1260 и 1390 г.сл.Хр. Една скорошна теория е, че тя е творение на Леонардо да Винчи.

 

Папските пророчества

 

Десетте най-големи религиозни мистерии и чудеса

 

Няколко Папи на Католическата църква са не само тема на пророчество, но и са били пророци. Едно видение на Папа Пий XII (1939-58), например, го накарало да отбележи: „Човечеството трябва да се подготви за страдания, каквито никога преди не е преживявало… най-тъмните от потопа насам”. А Папа Пий IX (1846-78) пророкува: „Ще дойде голямо чудо, което ще изпълни света с удивление. Това чудо ще се предхожда от триумфа на революция. Църквата ще пострада извънредно много. Служителите ѝ и водачът ѝ ще бъдат подигравани, тормозени и измъчвани”. Дали това обяснява настоящите кризи на Църквата? Най-забележителни са пророчествата на св. Малахия, който предрекъл царуването на всеки папа от 12 век насам.

 

Витлеемската звезда

 

Десетте най-големи религиозни мистерии и чудеса

 

Въпреки че вярващите приемат Евангелията от Новия завет за факт, религиозните изследователи и учени често търсят научна основа на много от събитията, които те описват. Едно, което изплува на повърхността всяка година по Коледа, е Вителеемската звезда. Според евангелието от Матея, мажите, (известни иначе като Тримата мъдреци), пристигнали в Йерусалим да търсят новородения „Цар на юдеите”, казвайки че са следвали движеща се „звезда”, за да стигнат там. Вярващите казват, че това със сигурност е чудо, което обявило раждането на Месията, но други изследователи казват, че „звездата” може да е била нещо друго: комета, планетарно съчетание, планетата Юпитер, супернова, или дори НЛО.

 

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар