Home Изкуство Едни от най-добрите музеи в света

Едни от най-добрите музеи в света

от izumitelno
0 коментар 249 преглеждания

Колекционирането на красиви и значителни неща датира много назад в историята. Музеите не само показват, но и пазят тези предмети на изкуството за бъдещите поколения. Представяме ви едни от най-добрите музеи в света, които притежават някои от най-големите и важни колекции и антики на планетата.

14. НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЙ НА ТОКИО

Основан през 1872 г., Националният музей на Токио е най-старият и най-големият музей в Япония. Колекциите в него се фокусират върху древното японско изкуство и азиатското изкуство по Пътя на коприната, както и голяма част от Гръко-Будисткото изкуство.

tokyo_national_museum

13. RIJKSMUSEUM (ДЪРЖАВЕН МУЗЕЙ)

Държавният музей в Амстердам е най-големият и престижен музей за изкуство и история в Холандия. Той разполага с богата колекция от картини от Холандския Златен Век, включващи произведения на Вермеер и Рембранд. До 2013 г. музеят е изцяло реновиран, но най-големите шедьоври все още са на показ.

Rijksmuseum Amsterdam museum with words I Amsterdam

12. МУЗЕЯТ ПРАДО

Един от най-добрите музеи в Испания – музеят Прадо в Мадрид включва някои от най-добрите колекции на европейското изкуство, от 12 до началото на 19 век. Най-известните творби, изложени в музея, са „Majas” от Гоя (La Maja Vestida и La Maja Desnuda) и „Менините” от Веласкес. Веласкес не само допринася за Прадо с творбите си, но със своя усет и острото си око е отговорен за това страхотните колекции на италиански „великани” да бъдат донесени в Испания.

prado_museum

11. MUSEO NACIONAL DE ANTROPOLOGIA (НАЦИОНАЛЕН АНТРОПОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ)

Националният антропологически музей (или Националният музей по антропология) в Мексико съдържа археологически находки от наследството на държавата преди Колумб. Отворен е през 1964 г., като в него има редица значителни експонати – Гигантските каменни глави на цивилизацията на олмеките или  „Sacred Cenote” от Чичен Ица. Най-известният артефакт обаче е Камъкът на Слънцето, който всъщност не е бил използван като календар, но в него са описани четирите свята, които предшестват сегашната ера.

museo_nacional_de_antropologia

10. NATIONAL PALACE MUSEUM (МУЗЕЙ НАЦИОНАЛЕН ДВОРЕЦ)

Музеят Национален Дворец в Тайпе притежава най-голямата колекция от древни китайски артефакти и произведения на изкуството в света. Музеят е създаден като музей-дворец в Забранения град в Пекин през 1925г., малко след изгонването на последния император на Китай. В последните години на Китайската Гражданска война най-ценните предмети в колекцията на музея са били преместени в Тайван. Докато пристигнат обаче, комунистическата армия вече е иззела контрола над музея.

national_palace_museum

9. МУЗЕЯТ ГУГЕНХАЙМ В БИЛБАО

Проектиран от Франк Гери, музеят Гугенхайм в Билбао, Испания, е ефектен музей на модерното изкуство и вероятно най-знаменитата сграда на 90-те години. Огромни квадратни извивки чувствено обгръщат това място. Покритието им наподобява люспи от риба и улавя блясъка на слънцето. Музеят предлага постоянни и гостуващи изложби на творби от испански и международни художници.

guggenheim_museum_bilbao

8. МУЗЕЯТ НА МОДЕРНОТО ИЗКУСТВО

Музеят на модерното изкуство е разположен в центъра на Манхатън в Ню Йорк и често е определян като най-влиятелния музей на модерното изкуство в света. Той съдържа вероятно най-добрата колекция от съвременни шедьоври от целия свят, включително „Водни лилии” на Моне, „Госпожиците от Авиньон” на Пикасо и „Звездна нощ” от Ван Гог. Лабиринт от стъклени пътеки позволява на изкуството да бъде гледано от много ъгли.

museum of modern art

7. ЕРМИТАЖ

Основан през 1764 г. от Екатерина Велика, „Ермитаж” в Сан Петербург е огромен музей на изкуството и културата. Той е популярна туристическа дестинация и е наистина един от най-добрите музеи в света. Внушителната му обстановка показва безценни творби от Рембранд, Да Винчи, Микеланджело, Рубенс и други. Колекциите заемат пространство от шест исторически сгради, включително Зимния дворец – бивша резиденция на руските императори.

View Winter Palace in Saint Petersburg.

6. ГАЛЕРИЯ УФИЦИ

Галерията „Уфици” се намира във Флоренция, Италия и е един от най-старите и популярни художествени музеи в света. Колекциите от ренесансови картини и скулптури от класическата древност вътре са превъзходни, като тук се включва „Раждането на Венера” от Сандро Ботичели.

uffizi_gallery

5. БРИТАНСКИЯТ МУЗЕЙ

Основан през 1753 г., Британският музей в Лондон е музей на човешката история и култура. Неговите колекции, наброяващи повече от 7 000 000 обекти, са сред най-големите в света и произхождат от всички континенти, илюстрирайки и документирайки историята на човешката култура от самото начало до днес. Обектите включват Розетският камък, ключът за разгадаване на йероглифи, както и най-голямата колекция от мумии извън Египет.
british museum

4. МУЗЕЙ НА ИЗКУСТВОТО МЕТРОПОЛИТЪН

Метрополитън е музей на изкуството, разположен на източния край на Сентръл Парк в Ню Йорк. Тази масивна сграда в готически стил е открита през 1872 г. и с течение на времето се сдобива с многобройни разширения, като на двата й етажа има буквално стотици стаи. В тях се съдържат повече от 2 000 000 произведения на изкуството от цялата човешка история и целия свят.

metropolitan museum

3. ВАТИКАНСКИТЕ МУЗЕИ

Основани от Папа Юлий ll през 6 век, Ватиканските музеи във вътрешността на Ватикана в Рим са сред най-добрите музеи в света. Те са най-известни с витата си стълба, Стаите на Рафаело, както и изящно декорираната Сикстинска капела. Под патронажа на Папа Юлий ll, Микеланджело е изографисал тавана на параклиса между 1508 и 1512 г. Днес таванът и особено Страшният съд са смятани за коронните постижения на Микеланджело в живописта.

vatican_museums

2. ЕГИПЕТСКИЯТ МУЗЕЙ

Дом на най-малко 120 000 елементи от древните египетски антики, Египетският музей в Кайро е един от най-добрите музеи в света. Музеят има два основни етажа – партерът и първият етаж. На партера има богата колекция от папирус и монети, използвани от древните египтяни. На първия етаж се намират находки от последните две династии на Древен Египет, а също и много артефакти, взети от Долината на царете. Най-интересни в музея са Гробницата на Тутанкамон и Royal Mummy Room, в която се помещават 27 царски мумии от времената на фараоните.

egyptian_museum

1. ЛУВЪР

Лувърът в Париж е един от най-големите и посещавани музеи в света. Той отваря врати през 1793 г. и се помещава в бившия кралски дворец „Лувър”. Известната стъклена пирамида, помещаваща се в двора на Лувъра е пристроена през 1989 г. и служи като вход на музея.

Едни от най-добрите музеи в света
Експонатите вътре са от различен произход: древен Египет, класическа Гърция и Рим, средновековна Европа и Наполеонова Франция. Най-известният експонат, разбира се, е картината на Мона Лиза от Леонардо да Винчи.

Едни от най-добрите музеи в света

източник:http://pateshestvenik.co

Може да харесате още

Оставете коментар