Home Любопитно Гугъл тайно записва всичко, което казвате – ето как да го чуете и да го спрете

Гугъл тайно записва всичко, което казвате – ето как да го чуете и да го спрете

от izumitelno
0 коментар 208,7K преглеждания

Благодарение на една функция във софтуеъра на търсачката им, Гугъл може да има записани цели години от разговорите ви, и вие сами можете да ги чуете.

Гугъл тайно записва всичко, което казвате – ето как да го чуете и да го спрете

от Мат Агорист

Вашата неудобна история може да бъде чута заедно със списък на всичките ви търсения в личната ви Гугъл страница.

Свойството е вградено във функцията на търсачката на Гугъл като средство за доставяне на точни резултати от търсенето. Истинската точност обаче и количеството данни, което Гугъл съхранява, е смразяващо.

Добрата новина е, че можете да го изключите и да го изтриете, а в края на тази статия ще ви покажем как.

Както „Индипендънт” съобщава:

„Записите могат да служат като вид дневник, който ви напомня за най-различни места и ситуации, в които вие и телефонът ви сте били”.

„Но да не забравяме също така колко много информация се събира за вас и колко чувствителна може да бъде тази информация”.

”Ще видите повече, ако имате телефон с „Андроид”, който може да бъде активиран по всяко време, просто като кажете „ОК, Гугъл”. Но също може да ви записват и чрез всякакво друго устройство, използващо Гугъл”.

Дори и да нямате телефон с „Андроид” обаче, и да извършвате търсения с устройства на „Епъл”, Гугъл пак ви слуша.

Когато посещавате личната си страница с история, която интернет гигантът поддържа за вас, тя показва, че Гугъл записва всяко място в интернет, което сте посетили.

Разбира се, Гугъл твърди, че тази информация никога няма да бъде използвана срещу вас и че това се прави единствено с цел да ви улесни в използването на мрежата.

Представете си обаче зловещите последствия, ако тази информация бъде използвана срещу вас.

Гугъл обработва над 40 000 търсения в секунда, което се превежда 3.5 милиарда търсения на ден и 1.2 трилиона търсения на година в цял свят.

Данните от тези търсения се съхраняват за всеки индивид, който ги е провел. Използвайки на тези данни или насочвайки резултатите в определена посока, интернет чудовището може ефективно да влияе на целия свят. Освен влиянието, Гугъл може да предсказва бъдещето въз основа на тенденциите.

Голяма част от историята на търсенето е свързана с локационните данни от устройството, използвано да се извърши търсенето.

Така че търсачката не само има информация от какво се интересувате, но и къде се намирате в даден момент.

Мотото на Гугъл „Не бъди зъл” вече изглежда по-скоро като начин да въздържат себе си, отколкото молба към потребителите.

А сега добрата новина – можете да изключите това.

Можете да започнете това просветляващо пътуване, като отидете на страницата с история в Гугъл и видите дългия списък със записи. Компанията има и специфична аудио страница, в която записва къде сте били в интернет.

Ако никога не сте изклювали това свойство, ще видите списък с аудио записи, някои дори направени извън приложението на Гугъл, както и запис на аудиото, което Гугъл е конвертирал в текст.

Това, което препоръчваме, след като още повече се панирате слушайки или скролвайки през страховитите записи на Гугъл на историята ви на търсене, е да изтриете всичко и да изключите функцията.

„Индепендънт” обяснява точно как да направите това:

„За да изтриете определени файлове, можете да кликнете върху кутийката вляво, а след това да се върнете до върха на страницата и да изберете „изтрий”. За да се отървете от всичко, можете да натиснете бутона „още”, да изберете „опции за изтриване”, след това „разширени” и да кликнете върху всичко”.

„Най-лесният начин да попречите на Гугъл да записва всичко е като изключите виртуалния помощник и никога да не използвате гласово търсене. Но това решение също така ни води до централния проблем за прекомерната поверителност и употребата на данни днес – това действие отрязва едно от най-полезните неща, свързани с притежаването на телефон с „Андроид” или използването на търсачката на Гугъл”.

След като вече знаете, че това съществува, спрете доброволно да давате данните си на неизвестни страни и споделете тази статия с приятели и роднини, за да им покажете как и те могат да го спрат.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар