Home Загадки Било ли е Гьобекли тепе издигнато като космическа обсерватория, където е бил почитан Сириус?

Било ли е Гьобекли тепе издигнато като космическа обсерватория, където е бил почитан Сириус?

от izumitelno
0 коментар 1,7K преглеждания

Най-старият храм на света – Гьобекли тепе в южна Турция – може би е бил построен като масивна космическа обсерватория, а строителите му може би са почитали кучешката звезда Сириус.

Мегалитните ограждения на Гьобекли тепе (Урфа, Турция) са най-древните свещени постройки от камък, известни досега, датиращи чак до 10 хилядолетие пр.Хр. Възможното наличие на астрономически цели за тези постройки е анализирано и се оказва, че те може да са били ориентирани, или дори първоначално конструирани, за да се чества, а след това следва появата на една нова, извънредно сияйна звезда в южното небе: Сириус.

Било ли е Гьобекли тепе издигнато като космическа обсерватория, където е бил почитан Сириус?

Сириус, в съзвездието Голямо куче, е най-ярката звезда в небето и се почита от множество древни цивилизации през цялата история. Звездата била толкова важна, че древните египтяни, например, базирали календарите си върху тази звезда, съвпадаща с наводняването на Нил.

От това отношение също така имаме т.нар. кучешки дни. Кучешките дни или летните кучешки дни са горещите, знойни летни дни.

Исторически те били периодът след хелиакалното изгряване на звездата Сириус, което гръцката и римската астрология свързвали с горещина, суша, внезапни гръмотевични бури, летаргия, треска, бесни кучета и лош късмет.

Но множество древни цивилизации смятали тази звезда за много важна.

Догоните, например, знаели за съществуването на Сириус и вярвали, че най-ярката звезда в небето – Сириус (сиги толо или „звездата Сигуи”) – има две звезди-спътници – по толо (звездата Дигитария) и еме я толо (женската звезда Соргум) – съответно първият и вторият спътник на Сириус А.

Освен всички тези невероятни подробности, трябва да се обърнем към Гьобекли тепе и възможността строителите на един от най-старите храмове на Земята да са били основали религията и вярванията си около почитането на Сириус.

Гьобекли тепе, в южна Турция, е място, за което се вярва, че датира отпреди повече от 11 хиляди години. То е древен храм, характеризиращ се с поредица 20 двора, обградени от Т-образни каменни стълбове, върху които били издялани животински фигури и други елементи.

В центъра на тези конструкции има два паралелни мегалита, които възбуждат интереса на изследователите, които се опитват да разберат какво означава любопитното разположение на стълбовете.

Гьобекли тепе радикално променя идеите, поддържани от археолозите за произхода на цивилизацията и човешката култура.

Преди това се вярвало, че земеделието е породило порива да се установи уседнала цивилизация и развиването на изкуство и религия. Само че, много автори и изследователи вярват, че строителите на Гьобекли тепе били просто ловци-събирачи.

Освен факта, че има много по-стари художествени мотиви и религиозни прояви, находките при Гьобекли тепе показват, че храмове били строени и селища били установявани преди развиването на земеделие (най-малкото, не са намерни никакви индикации, че близо до Гьобекли тепе се е развивало земеделие).

С други думи, номадски ловци развили архитектура, изкуство и религия и го направили от нищото.

Гьобекли тепе – масивна небесна обсерватория?

Според архео-астронома Джулио Магли този храм може да е бил построен като обсерватория и място за поклонение на звездата Сириус.

„Смятам, че храмът е бил построен, за да се проследи „раждането” на тази звезда”, казва Магли. „Можете да си представите как появата на нов обект в небето дори би могъл да породи една нова религия”.

Тази звезда, поради прецесията на земната ос, била под хоризонта в тази област до 9300 г.пр.Хр. и се появила с пищен блясък.

С помощта на съществуващи карти на Гьобекли тепе и сателитни изображения на местността Магли начертава въображаема линия, минаваща между и паралелна на двата мегалита във вътрешността на ограждението.

Три от разкопаните пръстени сякаш са подредени с върховете на хоризонта, където е изгрявал Сириус през 9100 г.пр.Хр., 8750 г.пр.Хр. и 8300 г.пр.Хр. съответно.

Храмът може да е бил построен около „раждането” на тази звезда и дори религията му може да е била центрирана около тази сияйна звезда.

Въпреки вълнуващото развитие в разбирането на Гьобекли тепе, резултатите са предварителни, подчертава Магли.

Архео-астрономът вярва, че са необходими по-точни изчисления и пълно проучване чрез използването на инструменти като теодолита – устройство за измерване на хоризонтални и вертикални ъгли.

Също така, експертът отбелязва, че последователността, в която са били построени структурите при Гьобекли тепе, остава неясна, което означава, че е трудно да се каже, дали пръстените на Гьобекли тепе са били построени, за да проследяват Сириус, докато изгрява в различни точки по хоризонта.

Източник: Последен век

Може да харесате още

Оставете коментар