Home Вдъхновяващо Харисън Окене – морякът, оцелял 3 дни под вода в потънал кораб

Харисън Окене – морякът, оцелял 3 дни под вода в потънал кораб

от izumitelno
0 коментар 302 преглеждания

Нигерийският моряк Харисън Окене е единственият, който оцелява почти три дни под вода, оставайки във въздушен джоб, след като влекачът, на който бил готвач, потънал. Историята е от 2013 г, но продължава да удивлява всички.

Харисън Окене, 29-годишен готвач, е единственият оцелял от Jacson-4, преобърнал се влекач във водите на Атлантическия океан. Единадесет други членове на екипажа загинали, докато плавателният съд потъвал на около 12 мили (20 км) край нигерийските мангрови брегове.

Харисън Окене – морякът, оцелял 3 дни под вода в потънал кораб

„Беше около 5 часа сутринта и бях до тоалетната, когато влекачът просто започна да потъва – скоростта беше толкова, толкова голяма“, разказва Окене. Скачайки, той не успява да стигне до люка за авариен изход и с ужас вижда как трима членове на екипажа били всмукани от бълбукащото море.

Водата го помела в другата тоалетна, докато лодката се потопяла на 30 метра в ледениете дълбочини. Обут само с долни гащи, Окене се молел, докато водата нахлувала бавно, но упорито в кабината.

„Всичко около мен беше просто черно и шумно. Плачех и призовавах Исус да ме спаси, молех се толкова силно. Бях толкова гладен, жаден и премръзнал и просто се молех да видя някаква светлина.“ Окене бил намерил въздушен джоб и седял там.

Той бил под водата почти 60 часа, когато чул чукане на палубата. Екип от южноафрикански водолази, чистещи водите, били шокирани, когато чули слабо чукане в отговор.

Когато светлината на водолаза наближила, Окене се почудил дали да изплува от въздушния джоб, в случай че стреснатият водолаз реши да използва нож. „Отидох до водата и докоснах водолаза. Самият той потрепери от страх. Затова отстъпих и просто държах ръката си във водата и я размахах пред камерата му, така че да виждат фигурата зад палубата.“

„Водолазът влезе, а отзад имаше въздушен джоб, в който Окене седеше“, написа Пол Макдоналд, офицер на кораба за поддръжка. „Как не беше пълно с вода, не мога да разбера. Бих казал, че някой се грижеше за него.“

След като намерили Харисън, имало опасения, че ще изпадне в паника по време на спасяването, докато тялото му абсорбира фатални количества азот.

Окене бил опакован в специално водолазно оборудване, с което го извели на повърхността, където прекарал два дена в декомпресионна камера. „Да оцелееш толкова дълго на тази дълбочина е феноменално. Обикновено бихте се гмуркали за развлечение за не повече от 20 минути на тези дълбочини“, казват инструкторите по гмуркане.

Окене разбира, че всички останали са умрели и се разплаква, защото не знаел, че е единственият, който бил хванат в капана в лодката. Малко по малко Окене се взъстановил от кошмарния инцидент.

Може да харесате още

Оставете коментар