Home Любопитно Хората в Азия почти не се разболяват от рак! Ето каква е причината!

Хората в Азия почти не се разболяват от рак! Ето каква е причината!

от izumitelno
0 коментар 2,K преглеждания

За родина на лененото семе се смята Египет, но това може да бъде оспорвано, тъй като е широко разпространен из целия свят.

Отглежда се на много места – в Европа, Южна Америка, Азия и част от Съединените щати.

В медицината се използват само семената и маслото от лененото растение. Маслото се използва и в лаковете и боите.

Хората в Азия почти не се разболяват от рак! Ето каква е причината!
pixabay.com

Маслото от ленено семе се извлича от пресовани семена, които приличат на сусам, но са по-тъмни на цвят. То е с кехлибарен цвят и е много богато на алфа-линоленова киселина (АЛК) – вид омега-3 мастна киселина, която е много полезна за сърцето.

Високи стойности на омега-3 мастни киселини се съдържат в рибата, по-малко в зеленолистните зеленчуци, соевите храни и в ядките.

Според лекарите тези киселини са полезни са сърдечно-съдовата система, понижават нивото на триглицеридите и кръвното налягане, предотвратяват образуването на опасни кръвни съсиреци, като по този начин намаляват риска от инфаркт.

Има данни, че в по-високи дози мастните киселини облекчават симптомите на артрита, въпреки че този ефект не е доказан.

За разлика от човешките естрогени фитоестрогените изпълняват двойна функция – имитират действието на хормоните в някои части на тялото и блокират ефекта им в други.

Много фитотерапевти вярват, че фитоестрогените могат да бъдат използвани за превенция или лечение на различни болести – рак, сърдечно-съдови заболявания и остеопороза.

Способността им да блокират естрогените може да бъде особено ефективна при борба с някои ракови заболявания, зависими от тези хормони, например рака на гърдата и на матката.

 

Жени, които консумират големи количества лигнани, заболяват по-рядко от рак на гърдата. Фактът, че сърдечните и раковите заболявания са по-малко разпространени и азиатските страни, се дължи на богатата на фитоестрогени хранителна диета.

Лабораторни изследвания показват, че химическите съставки в лененото семе предпазват от злокачествени тумори.

Някои жени използват масло от ленено семе за намаляване на напрежението в гърдите, за успокояване на предменструалния синдром и за контролиране на симптомите по време на менопаузата.

Маслото се препоръчва и за кожни заболявания, възпаления и артрит. Обикновено се приема вътрешно, но за лечение на рани и изгаряния се използва външно. Полезно е за хора, страдащи от храносмилателни смущения.

Препоръчва се като ефикасно билково средство за лечение на синдрома на раздразненото черво (колоноспазъм). Лененото семе се предлага в търговската мрежа на зърна или смляно, под формата на желатинови капсули или масло.

Някои фитотерапевти препоръчват целите или смлени зърна да се добавят към храната, за да се извлече максимална полза от продукта.

Специалистите по хранене прокламират, че здравословните фибри, протеини и лигнани на лененото семе се намират само в смляното и в обезмасленото семе, въпреки че някои производители връщат в маслото от твърдото вещество, съдържащо лигнани.

Целите семена могат да се съхраняват на сухо и хладно място до една година. Смлените трябва да се използват веднага или да се замразят за бъдеща употреба.

Не съществуват общовалидни указания относно обема на консумация на тези продукти. Някои учени препоръчват 1/4 чаша смляно ленено семе дневно, а според един канадски диетолог 1-2 супени лъжици са напълно достатъчни за възрастните.

Все още не е установена оптималната дневна доза. Профилактично се приема по една супена лъжица на ден. Когато се пие като лекарство, дозата е 1-3 с.л., в зависимост от телесното тегло и заболяването.

Маслото може да се консумира например като заливка за салата, а когато се използва за лечение на изгаряния и рани, се смесва с варовита вода.

инфо: narodna-medicina.com

Може да харесате още

Оставете коментар