Home Любопитно Интересни факти за зрението, които се оказват митове

Интересни факти за зрението, които се оказват митове

от izumitelno
0 коментар 84 преглеждания

Човешкото око е един изключително комплексен орган. Очите са като свръх развита камера – около 40 пъти по-добра от камерата на един модерен смартфон. От друга страна в ежедневието ни те често пропускат някои детайли и остават заблудени от оптически илюзии, пише Vesti.bg

Интересни факти за зрението, които се оказват митове

Не е изненадващо, че хората са малко объркани що се отнася до очите и това, какво е вярно и какво грешно за тях. Ето и едни от най-разпространените митове за зрението, в които много хора вярват:

Морковите подобряват зрението
Това твърдение е плод на британската пропаганда по време на Втората световна война. Митът се заражда през 40-те години на XX в. от пропагандна кампания на британското правителство.По това време Кралските военновъздушни сили започват да използват нова радиолокационна станция (Airborne Interception Radar) на борда на самолетите си, която позволява на пилотите да се прицелват по-точно в немските бомбардировачи по време на нощни мисии.

За да запазят истината за успеха си, военновъздушните сили разпространяват слуха, че пилотите имат толкова добро зрение през нощта, защото са подложени на строга диета на богатите на витамини моркови.

Четенето на слаба светлина вреди на зрението
Твърдението е грешно, тъй като самото четене на слаба светлина не уврежда по никакъв начин зрението.Това, което се случва, е, че очите просто се напрягат повече, отколкото на добра светлина и следователно се уморяват повече.

Контактните лещи отслабват зрението
Основната цел на контактните лещи е да помагат на хората с увредено зрение да виждат по-добре. Митът, че зрението отслабва от тях е свързан с идеята за „мързеливите очи“ и вярването, че ако едно дете дълго време кара колело с помощни гуми, ще свикне с тях. Факт е, че зрението на много пациенти, носещи контактни лещи, се влошава с времето, но това е съвсем естествен процес, дължащ се на други фактори, но не и на носенето на лещи.

Автор: Александра Божидарова

Източник: Skafeto

Може да харесате още

Оставете коментар