Home Невероятно Невероятна снимка от космоса показва изригването на вулкана Райкоке

Невероятна снимка от космоса показва изригването на вулкана Райкоке

от izumitelno
0 коментар 116 преглеждания

Астронавтите на борда на Международната космическа станция уловиха впечатляващото изригване на Райкоке, вулкан на руския полуостров Камчатка през миналия уикенд.

Невероятна снимка от космоса показва изригването на вулкана Райкоке

Райкоке преди последното изригване . Снимка: Bigwumpus (Wikimedia Commons)

Това е една невероятна гледка:

Изображението показва класическата форма на издигащ се вулканичен шлейф, а след това и разпръскване на пепел в горната част. Той е заобиколен от пръстен от бели облаци, вероятно от водна пара, кондензираща се от въздуха или от пара от магма, която влиза във водата, каза Саймън Карн, вулканолог от Мичиганския технологичен институт, в пост на НАСА Земята.

Невероятна снимка от космоса показва изригването на вулкана Райкоке

Снимка: ISS Crew Earth Observations Facility

 

Самолетните и сателитните данни показват, че пепелта може да е достигнала височини от 8 до 10 мили.

Вулканичните струи, които са достатъчно високи, за да достигнат до стратосферата, са от особен интерес за вулканолозите, тъй като те влияят най-много на климата и авиацията, според съобщение на НАСА.

Райкоке е необитаем вулканичен остров с височина 1808 фута и е част от Курилските острови, архипелаг, който се простира от Япония до полуостров Камчатка в Русия. Той е разположен на Тихоокеанския пръстен на огъня, където тихоокеанската тектонична плоча среща други тектонски плочи и където се случват повечето от земните трусове на света и вулканични изригвания.

Невероятна снимка от космоса показва изригването на вулкана Райкоке

Снимка: Joshua Stevens/NASA Earth Observatory

Раикоке е избухнал преди 1924 г. и през 1778 г. Курилските острови имат и други активни вулкани. През 2009 г. МКС прелетя над вулкана Саричев на островите и направи снимка. Това изображение създава много научни дебати за специфичните характеристики на изригването, според друга публикация на НАСА за Земята.

Автор: Пламен Господинов

Източник: Skafeto

Може да харесате още

Оставете коментар