Home Любопитно Самолетите издържат на удар от светкавица: 11 факта за пътуването с тези машини

Самолетите издържат на удар от светкавица: 11 факта за пътуването с тези машини

от izumitelno
0 коментар 821 преглеждания

Когато бяхме малко гледахме самолетите и се чудехме „Как е възможно подобна огромна машина да лети?“. Днес, като възрастни, знаем (поне отчасти) отговора на този въпрос. Естеството на пътуването със самолет обаче продължава да вълнува доста хора.

В следващите редове ще откриете 11 изненадващи факта по темата, предоставени от BrightSide.

Самолетите издържат на удар от светкавица: 11 факта за пътуването с тези машини
pixabay.com

Самолетите издържат на удар от светкавица

Според статистиките всяка година светкавици удрят различни самолети. Тези инциденти обикновено се случват без каквито и да било опасни последствия за пътниците, тъй като съвременните машини имат специално покритие, което ги предпазва от подобни опасни ефекти.

Най-безопасното място в самолета просто не съществува

Резултатите от проучване, проведено от списание TIME показват, че вероятността да оцелеете след инцидент със самолет е по-висока, ако пътникът стои в около кърмата на самолета. Въпреки това според информацията от специалната американска авиационна служба, „най-безопасната седалка“ всъщност не съществува. В случай на опасност винаги съществуват неизвестни, които не могат да се вземат под внимание, за да се планира оцеляването.

Някои самолети имат тайно отделение за екипажа

При по продължителните полети членовете на екипажа работят близо по 16 часа. За да могат да си починат малко, те ползват малки стаички за 6-10 души.

Ако единият двигател се развали, самолетът пак може да достигне до дестинацията си

Мисълта, че двигателят може да се развали, ужасява всеки пътник. Съвременните самолети обаче са подготвени и за подобни ситуации. Нещо повече – самите маршрути са предвидени така, че при един неработещ двигател машината пак да може да стигне до набелязаното летище.

 

Защо при кацане и излитане осветлението се намалява, а щорите се вдигат?

Когато самолетът излита или се насочва към земята в тъмното, светлините винаги се намаляват. Това се прави като застраховка –в случай на спешна евакуация пътниците и екипажът да са свикнали с тъмнината. Това би им позволило да се движат по-бързо.

Щорите на прозорците трябва да са вдигнати по същата причина. Така пътниците могат да използват естествената външна светлина и същевременно позволява на екипажа да прецени външната ситуация и да реши от коя страна ще е по-безопасно да започнат аварийната евакуация.

В самолета е забранено да се пуши. Защо тогава има пепелници в тоалетната?

Пушенето на борда на самолета е строго забранено. Защо тогава има пепелници във всяка тоалетна? Хората, измислили тези правила, предполагат, че някои пътници все пак биха решили да нарушат тези правила и да изпушат цигара тайно. За да се уверят, че фасовете няма да бъдат изхвърлени в тоалетната (и по този начин да предизвикат потенциален пожар), в тоалетната са поставени пепелници. Това обаче не означава, че трябва да ги ползвате. Всички тоалетни са снабдени с противопожарни аларми и пътниците, които нарушат това правило, рискуват да бъдат глобени (и дори да им се наложи забрана да ползват тази авиолиния за в бъдеще).

Защо храната в самолетите има гаден вкус?

Храната в самолетите често не е особено вкусна. Това обаче не е по вина на авиолиниите. Ниското количество влага, както и налягането в кабината, намалява чувствителността на нашите вкусови рецептори. Изследванията показват, че при подобни условия ние губим възможността да вкусим сладки и солени храни с цели 30 процента.

Защо има малка дупка в едното стъкло на илюминатора?

Самолетните прозорци всъщност са направени от 3 различни акрилни панела. Заради разликата между температурата на различните височини, панелите трябва да могат да устоят на огромното налягане. Малката дупка между средния и външния панел позволява налягането между стъклата да се регулира, намалявайки вероятността те да се спукат. Също така дупката предотвратява замръзването или запотяването на прозореца.

Кислородните маски на борда могат да работят само 15 минути

Когато налягането в самолета падне, всеки пътник трябва да използва кислородна маска. Повечето хора обаче не знаят, че те могат да работят максимум 15 минути. Това е времето, за което обикновено един самолет може да достигне височина, при която пасажерите да дишат нормално без маски.

Гумите на самолетите не могат да се спукат при кацане

Самолетните гуми могат да издържат тежест от 38 тона. С тях могат да бъда извършени 500 кацания със скорост 280 км в час, преди да се наложи подмяната им. Налягането вътре в тях е приблизително 6 пъти по-високо от налягането в автомобилните гуми. Когато дойде време за подмяната им, те се махат с крик, точно както при колите.

Какви са тези следи, които самолетите оставят в небето?

Те са резултат от кондензацията на въздуха. По време на полет самолетните двигатели отделят въздушна пара, която се разсейва в студената атмосфера. Крайният резултат са белите следи, които всички ние сме виждали. Точно както можете да видите дъха си в студено време.

източник: obekti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар