Home Любопитно Истинското предназначение на някои от най-използваните вещи от ежедневието

Истинското предназначение на някои от най-използваните вещи от ежедневието

от izumitelno
0 коментар 51 преглеждания

Ние сме заобиколени от хиляди малки неща, които виждаме всеки ден и дотолкова  сме свикнали с тях, че вече не ни правят впечатление. Някога помисляли ли сте за истинското предназначение на някои от тях?

Ето някои интересни примери, които разкриват тайните на устройствата, които са незабележими за нас:

Гайката на гърба на ризата

Има три възможни употреби. Първата и най-очевидна от тях е за закачането на ризата. Втората, може би идва от епоха, в която са се носили подвижни и колосани яки и вратовръзки, които са били по-скоро като шалове и е трябвало някак да се фиксират.

И третият вариант, който е неочаквано романтичен – в един американски университет един студент скъсал гайката като знак, че си има приятелка.

Цилиндъра на зарядното за лаптоп

Вероятно сте забелязали този малък цилиндър на кабела за зареждане на лаптопа. Тази много важна дреболия е „феритен филтър” – ролята му е да потиска високочестотния шум в електрическите вериги.

Дупчицата в прозорците на самолета

За направата на прозореца в самолета се използват няколко слоя от устойчива прозрачна пластмаса, които образуват един вид „стъкло“. Те трябва да издържат на огромни натоварвания.  Вътрешната част е изработена от по-евтин плексиглас и не е толкава издръжлива. Те служат за по-добра шумо- и топлоизолация вътре в салона на самолета, създавайки въздушна възглавница между себе си и външния прозорец.

И за това винаги съществува риск при случай на голяма разлика в налягането между външния слой на прозореца и салона на самолета, вътрешното „стъкло“ да не издържи и да се спука. Малката дупка  служи за нормализиране на налягането като отклонява излишния въздух от пространството между стъклата или обратно.

Синята половина на гумата

За какво служи синята половина? Всеки ще ви отговори: за изтриването на мастило. Това не е така. Първоначалната идея е била с тази половина също да се изтрива молив, но от по-плътна хартия. Розовата част обикновено оставя следи, без да изтрива молива до края, но синята гума премахва всичко.

Създателите на тази гумичка скоро осъзнали, че хората не използват синята половина по предназначение и решили, че е по-добре да се адаптират към промените и да направят съвсем различна реклама на гумата.

Хоризонталния илик на копчетата

Търговски обучения - myjobistosell.com

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com

Още една мистерия. Забелязали ли сте, че контурите на най-горното и най-долното копче са хоризонтални, а останалите са вертикални? Това се дължи на факта, че е много вероятно точно тези копчета да се откопчаят най-лесно, а хоризонталните илици ще ги предпазят.

Допълнителни дупки в маратонките

Със сигурност сте ги виждали. А знаете ли за какво служат?  Всъщност, тези дупки са предназначени да фиксират обувките на вашия крак и да ги предпазват от подхлъзване и триене, когато тренирате. Ето как да ги използвате:

Лъжица за спагети

Използвайки дупката в лъжицата за спагети, можете да измерите количеството спагети за стандартна порция.

Малките джобове на дънките

През 1873 г. Леви Щраус произвел дънки с такива джобове за да се използват за съхранението на джобни часовници. Днес джобчето се използва най-често за държане на стотинки, бонбони и дори презервативи.

Отвора в капачката на химикалките

Много хора страдат от навика да гризат писалка. Дупката в капачката се прави в случай, че човек по невнимание погълне капачката и тя се забие в гърлото – тогава можете да дишате през дупката, докато чуждото тяло се отстрани. Този отвор буквално може да ви спаси живота.

Резервния плат

Всъщност тези парчета не са осигурени, за да се запечатат дупката. Всъщност те са тестер. Идеята е дрехата да реагира на перилен препарат или белина – така ще знаете как да я перете.

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар