Home Любопитно 20 емблематични забележителности, които изчезват!

20 емблематични забележителности, които изчезват!

от izumitelno
0 коментар 209 преглеждания

Някои от най-красивите естествени туристически обекти и емблематични постройки, които са дело на човека, може да изчезнат в близко бъдеще.
Благодарение на комбинация от фактори, сред които са климатичните промени и все по-разпространените строителни проекти, част от тези популярни атракции се рушат, ерозират или потъват.
От спиращите дъха Алпи, до емблематичният Тадж Махал в Индия, ние Ви изготвихме кратък списък на някои от най-известните места, които всеки трябва да посети, преди да е станало твърде късно.

Великата китайска стена, Китай.

Почти 2/3 от нея са увредени или разрушени от прекомерна селскостопанска дейност, естествена ерозия и продажба на тухли с исторически гравюри.

Тадж Махал, Индия.

От години красотата на храма на любовта е увреждана от замърсяване и ерозия, които според експерти биха могли да доведат дори до неговото рухване.

Венеция, Италия.

Известен с романтичните си разходки с гондола, италианският град във водата потъва, като сериозните наводнения са все по-често срещани през последните няколко години.

Ангкор, Камбоджа.

Това е най-големият религиозен паметник в света, но изпомпването на подпочвени води в близкия град Сием Реап предизвиква потъването на част от храмовете, които го съставят.

South Street Seaport, САЩ.

Това е брегови участък, който някога е бил в центъра на мореплавателната индустрия в Ню Йорк. Той е вече част и от списъка на 11-те най-застрашени американски исторически обекта на National Trust for Historic Preservation.

Петра, Йордания.

Известният археологически обект се руши през последния век в резултат на комбинацията между вятър, дъжд и непрекъснатото пипане на стените му от туристи.

Помпей, Италия.

Известният римски град Помпей се руши през последните години заради дъждовни бури и неправилно оттичане на водите. Три забележителни стени и цяла сграда вече са се срутили. Наскоро италианският комисар на ЮНЕСКО заяви, че един ден прочутият град, ще рухне напълно.

Алпите.

Тъй като Алпите са по-ниски от други планински вериги, там ледниците са податливи на топене в резултат на климатичните промени. Всяка година планината губи около 3% от ледниците си, като експерти смятат, че до 2050 г. те ще са изчезнали напълно.

Мемфис, Египет.

Строителната дейност в околността, покачващото се ниво на подпочвените води и замърсяването застрашават гробниците, паметниците и пирамидите в Мемфис, Египет, и неговия некропол.

Гранд каньон, САЩ.

Една от най-красивите атракции в САЩ също влиза в списъка на най-застрашените от изчезване туристически обекти, според National Trust for Historic Preservation. Гранд каньон е считан за застрашен заради все по-често срещаните предложения за добив на уран и строителство на курортни комплекси край него. Те може да доведат до разрушаването на големи части от основния водоизточник на каньона.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com

Тимбукту, Мали.

Стените на джамиите Тимбукту в Мали са направени предимно от кал. По-тази причина повишаването на температурите и валежите представлява трайна заплаха за стабилността на построените между 14 и 16 век сгради.

Лозята на Франция.

Винопроизводителите във Франция се тревожат все повече за известните си лозови насаждения, тъй като покачващите се температури на планетата могат да повлияят на тяхното плодородие в бъдеще.

Потоси, Боливия.

Боливийският град Потоси е един от най-високите в света – разположен е на повече от 4 километра над морското равнище. Минната дейност, която се развива в региона от векове, обаче носи риск от рухване. Част от сградите на върха вече са се срутили.

Плажът Уайкики, Хавай.

Властите в Хавай работят усилено, за да поддържат голямото количество пясък, който изчезва от плажа Уайкики всяка година. 1/4 от пясъка на острова вече липсва и екипи продължават да пренасят материал от офшорните канали, за да запазят зоната.

Планините Мичоакан в Мексико.

Те са дом на около 200 милиона пеперуди-монарх, които от години привличат туристи, желаещи да ги видят. Нелегалното обезлесяване обаче лишава пеперудите от техния подслон и излага популацията на риск.

Пристанището на Ливърпул, Англия.

Историческият център и пристанището в Ливърпул са част от световното наследство на ЮНЕСКО от 2004 г. Световноизвестният роден дом на „Бийтълс” е включен в списъка със застрашени обекти в света, заради проект за застрояване на стойност $8,7 милиарда.

Сикстинската капела, Ватикана.

Фреските на Микеланджело, които озаряват Сикстинската капела във Ватикана. Те са сериозно увредени от милионите туристи, които – въпреки изричната забрана – ги снимат със светкавица. Въглеродните емисии също повреждат произведенията на изкуството и по тази причина наскоро бе инсталирана нова система за охлаждане и отопление.

Мъртво море

Разположено на границата между Израел и Йордания. То е известно с богатите си на минерали води, но тъй като местните продължават да използват вода от река Йордан – откъдето са и водите на Мъртво море – прочутият воден басейн е застрашен от изчезване в следващите 50 години.

Кралският дворец в Казерта, Италия.

Той е най-големият в света и част от списъка с обекти на ЮНЕСКО. За жалост, наскоро част от покрива му се срути, а плановете за реновиране продължават да се бавят.

Юниън Терминал, САЩ.


Музейният център „Юниън Терминал“ в Синсинати, Охайо. Някога той е бил жп гара. Също е в списъка на 11-те най-застрашени американски исторически обекта на National Trust for Historic Preservation, тъй като е увреден от влиянието на водата и се нуждае от реконструкция.

Източник: www.businessinsider.com

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар