Home Любопитно Историята на Сюлейман Великолепни

Историята на Сюлейман Великолепни

от izumitelno
0 коментар 24,1K преглеждания

Сюлейман Великолепни е един от най-великите владетели на Османската империя. По негово време държавата на турците се разпростира от стените на Виена на север до столицата на Йемен на юг и от Багдад на изток до Алжир на запад. Той е и един от най-дълго управлявалите султани, като се възкачва на престола 1520, като остава на него до смъртта си през 1566 година.

По времето на Сюлейман Османската империя достига най-големия си разцвет и бързо се превръща в световна сила. Освен с мащабните си военни кампании, които той сам предвожда, султанът е запомнен и неговите реформи, постлали пътя към възхода на държавата, както и любовта му към жените и изкуството. Не случайно освен Великолепни той е наричан и Законодателя.

Историята на Сюлейман Великолепни
wikimedia

Сюлейман се възкачва млад на престола след смъртта на баща си Селим I. Тогавашните дипломати в турската столица Истанбул го описват като висок, жилав, с бледа кожа, но красив. Характерна черта за него, която удивлявала всички, била изборът му да носи огромни бели чалми.

Изследователите, изучаващи живота му, пишат, че като дете Сюлейман се възхищавал на Александър Македонски, което предопределило съдбата му и многобройните походи, които той води в Европа, Азия и Африка. След възкачването си на престола младия султан трябва да се справи с няколко въстанали свои провинциални управители. След това той насочва поглед към северния си съсед – могъщата по това време Унгария.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Синовете на Кубрат

Волжка България или Страната на градовете

След поредица от кампании, връх от които е битката при Мохач, в която загива кралят на маджарите, страната е победена и покорена. Това стряска цяла Европа, която се решава да се обедини в борбата си срещу Сюлейман.

 

Това обаче не го уплашва и той започва война, продължила повече от 20 години, с източния си съсед Персия. Кампаниите продължават и в Африка, където войските на Сюлейман покоряват земите на днешна Либия, Тунис и Алжир. Турски войски стигат чак до остров Суматра в Индонезия.

Под диктовката на владетеля излизат много закони, уреждащи живота в империята. Строят се училища, джамии и болници. Развива се изкуството. Самият Сюлейман е завършен поет, пише на персийски и турски под псевдонима Muhibbi. Някои негови стихове са се превърнали в турски поговорки.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Крум и Крумовата династия – живот, управление и закони

Династията Дуло – забравените владетели на Европа

За разлика от други султани, управлявали преди него, Сюлейман има само четири жени в харема си. От тях обаче официална негова съпруга е само една – украинката Хюрем Султан, за която владетелят се оженва, като скандализира целия мюсюлмански свят по онова време. Хюрием или Александра Лисовска, както е родена, била заловена от кримските татари и подарена на султана като подарък. Запленен от красотата ѝ, той я освобождава и се жени за нея. Двамата имат общо 6 деца.

Султанът умира през 1566. Наследен е от сина си Селим II. Това дава начало на дългия упадък на Османската империя, която никога повече не достига могъществото си от времето на Сюлейман Великолепни.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Историята на Османската империя

Омуртаг и възходът на България – кратка история

Историята и империята на Александър Македонски

 

Византийската империя – възход и падение

 

Произходът на името „България“

Цар Калоян – един от владетели, заради които българите имаме славата на велик народ

Загадъчната смърт на българските владетели

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи 

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

 

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар