Home Любопитно Писането унищожава негативните ефекти от стреса

Писането унищожава негативните ефекти от стреса

от izumitelno
0 коментар 228 преглеждания

Стресирани сте? Може да се почувствате много по-добре, ако отделите време да напишете няколко реда по тема, важна за вас. Краткото есе за значението на семейството и приятелите например може да тушира ефектите от продължителния стрес и да подобри способността ни да завършваме започнатите дела, показва ново проучване на психолози от университета „Карнеги Мелън” в Питсбърг, САЩ.

Изключително стресираните хора се справяли с почти 50% по-зле на тестове, в които трябвало да се решават задачи, в сравнение с контролната група. Резултатите им обаче рязко се подобрили, след като изпълнили задачата да напишат едно кратко есе.

Писането унищожава негативните ефекти от стреса
pixabay

Предишни проучвания показват, че стресът се отразява пагубно на способността ни да се справяме с проблемите. Това просто упражнение обаче по почти магически начин обръща тази тенденция при хронично стресираните. То подобрява креативността и проницателността им и дори може да повиши успеха на учениците, които не се справят добре в училище!

Изследователите помолили 73 студенти да класират по важност 11 човешки ценности като връзките с приятели и семейство, политика, музика и др. От значение било единствено значението им в личния живот на всеки от участниците.

След това една от групите написала есе за най-важната точка в списъка си. Контролната група пък писала за една от темите, класирани най-виско в личните им списъци. След това всички участници преминали през игрови тест за решаване на задачи с думи.

Накрая онези студенти от контролната група, които заявили най-високи нива на стрес през последния месец, показали с около 50% по-ниски резултати от хората с най-ниски нива на стрес. Хронично стресираните, които писали за нещо важно в живота си обаче, постигнали толкова добри резултати, колкото и най-спокойните от групата.

 

инфо: obekti.bg

Може да харесате още

Оставете коментар