Home Любопитно Изследване: Ето какъв е бил сексът в Османската империя

Изследване: Ето какъв е бил сексът в Османската империя

от izumitelno
0 коментар 358,5K преглеждания

„Наръчник за женените мъже” е бестселърът на средновековието, казват Румен и Росен Иванови

Близнаците археолози и историци Румен и Росен Иванови от село Искра планират да издадат серия книги, обединени от под общото заглавие „Голямата Османска държава”. Малцина знаят, че това е официалното име на империята, в което тя фигурира във всичките си държавни документи до създаването на Република Турция. Като първа книга от тази поредица е вече издадената и посрещната емоционално от пловдивските студенти „Любовта и сексът в Османската империя”. Следващото им изследване е „Ранна османска архитектура 14-15. век”, а трета ще бъде Османската музика.

Книгата е написана след повече от 3 години ровене в библиотеки и архиви в Истанбул от единия близнак – Румен Иванов.

Припомняме, че преди седмица в Истанбул бе смазан Гей прайд, а президентът Реджеп Ердоган покани на традиционната рамаданска вечеря ифтар транссексуалната певица Бюлент Ерсой. И един турчин написа в социалните мрежи: „Това не е държава, а цирк!”.

Оказа се, че преди 300 – 400 години османлиите не са били чак толкова морални, колкото сегашните ни съвременници, които се уплашиха не нашега от тази книга, казва иронично авторът  Румен Иванов. Той изброява 7-8 издателства, които отказват да я публикуват.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Синовете на Кубрат

Цар Калоян – един от владетели, заради които българите имаме славата на велик народ

Произходът на името „България“

Имало категорични откази и от печатници. „Искахме да си платим и да я издадем за своя сметка – пак ни отказваха. Имаше издатели, които първо бяха ентусиазирани, вземаха ръкописа и след няколко дни ни се обаждаха: Съжаляваме, потърсете си друго издателство”, разказва той.

Един от най-интерсните автори, цитиран и описан в научното изследване е Ендерунлу Фазъл бей. Той е автор на „Наръчник за женените мъже”. „Всички книги в Османската империя се пишат за мъже, но тук има и много полезни съвети, които биха били от полза и за жените, стига да знаят да четат”, разказва Румен.

Кой е този интересен Фазъл бей от 18. век? Бил висш служител в Третия двор на султанския сарай. „Изгонили го от двореца за разврат – посягал на младите момчета. Ендерунлу не се отчаял от този удар на съдбата и се впуснал в „частния бизнес”. Набързо отворил така наречената „Хамам” (баня), което било нищо друго, освен един публичен дом за мъже и мъже.

Цялата аристокрация ходела там. Таксата за любовен акт с младеж била 80 акчета”, обяснява авторът. „В един документ от това време четох, че за 1 акче са се купували 20 хляба или 8 яйца. 24 акчета е била една овца”, допълва брат му Росен Иванов.

Бизнесът на автора на „Наръчник за женените мъже” вървял стремително. Половината от 80-те акчета оставали за него, другите 40 вземал младежът. „Младежите, изпълняващи този вид проституция, не са били роби, а обикновено бедни момчета от село, попаднали в столицата или студенти. Така са се издържали, докато учат”, казва Румен Иванов.

„Авторът на бестселъри Фазъл бей” починал на остров Родос, като последните 10 години от живота си бил сляп.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Историята на Османската империя

Волжка България или Страната на градовете

Византийската империя – възход и падение

В книгата „Наръчник на женените мъже“ Фазъл Бей дава акъл как неопитният младеж трябва да действа в първата брачна нощ. „Стига до смущаващи, дори в наши дни подробности, като съветва мъжа да подпре на вратата булката, как да си свали пояса, как да  вдигне крака и „да го вкара”, допълва братът Росен Иванов. Има цял раздел и за това, как да се лекуват венерическите болести.

В една от главите изгоненият за „противоестествен разврат” от двореца пише как една жена трябва да направи магия на мъжа си, ако усети, че ходи при друга. „Взема се стрък коса от съперничката, гори се и се пуска в ястието на кръшкача. Според Фазъл бей така ще се върне обратно при жена си”, обяснява авторът Румен Иванов.

Една от скандалните части на книгата на сарайския развратник е посветена на размерите на мъжките и женските полови органи. Според него мъжките са три размера – голям, среден и малък. Големият е 12 пръста, а малкият т едва 6. Аналогична е класацията му за женската анатомия, като стига до откровена френелогия т ако лицето на жената е широко, а шията къса, то органът е с определена големина, описана подробно от Фазъл бей.

От наръчника, а и от други източници става ясно, че сексът между мъже не се ограничава от закона. Дори да става въпрос за млади момчета. „Самите султани са имали много такива истории. Мехмед Втори Фатих, който превзема Истанбул, има една прочута поетична творба, посветена на един млад красавец.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

Племето Авари и връзката им с българската история

Историята на Римската Империя

Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

Една от причините филмът за султан Сюлейман да предизвика силен скандал в Турция бе и намекът, че е имал мъжки харем. Аз самият не съм гледал филма, ала знам, че когато започнаха критиките срещу това, опозиционните на Ердоган медии веднага излязоха с куп исторически доказателства, че е имало мъжки хареми в султанските сараи. Когато течеше тази дискусия в Турция, аз реших да напиша тази книга”, разказва Румен Иванов.

Той припомня, че досега такова изследване за нравите на османлиите не е правено и публикувано. Подобни книги са писани за нравите на древните гърци и римляни. Сега е ред и на османските турци.

Авторът на „Любовта и секса в Османската империя” е категоричен, че всичко това по никакъв начин не се връзва с исляма, който  отрича секса между мъже, правенето на магии, самозадоволяването и зоофилията. А за тези неща средновековните автори са писали  усърдно.

„Как имамът или ходжата да заклейми развратниците, като вероятно сам е бил такъв. През 19. век един османлия от Ловеч – един от големите историци на Османската империя, написал: „Стана лошо! Мъжете ни вече тръгнаха по жени, та се принуждаваме да се крием по къщите си“. От тези думи става ясно, че преди всеки открито е излизал и показвал любовника си, обяснява Румен Иванов.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

История на Руската империя

Любопитни факти за Персийската империя

Прабългарите преди основаването на собствена държава

Изследване: Ето какъв е бил сексът в Османската империя

Невероятните постижения на Ахеменидската империя

Аргос – най-силният противник на Спарта

Българите са единствените, които са побеждавали Чингис Хан и монголската империя

Кара Булгар – забравената империя на черните българи

5 азиатски битки, които променят историята

инфо: marica.bg

Може да харесате още