Home Любопитно Жените за комфорт – сексуалните робини на японските войници

Жените за комфорт – сексуалните робини на японските войници

от izumitelno
0 коментар 8,K преглеждания

Над 200 хиляди жени са били сексуални робини на японските войници по време на Втората световна война. Дамите били насилствено изпратени в публични домове, където били унижавани и тормозени да изпълняват плътските желания на японските военни. До днес те са известни в историята като „Жените за комфорт“. По-голямата част от тях били корейки, но имало и китайки, индонезийки, филипинки и тайландки.

Казусът, който е крайно болезнен за Южна Корея, винаги е будел противоречиви мнения, тъй като не всички са единодушни, че е правилно тези жени да се наричат „сексуални робини“. Причината за това съмнение е, че според някои дамите доброволно предлагали ласките си, привлечени от високото заплащане.

Трябва да се отбележи, че по време на Втората световна война тези публични домове били законни, тъй като се смятало, че имат успокояващо въздействие върху войниците. „Жените за комфорт“ обаче не били свободни да напуснат, когато пожелаят, затова и били наричани робини.

3

Световните медии показаха ексклузивно видео на секс робините. На 18-секундното видео жените са изправени пред разбита стена и разговарят с войници от китайската армия. Според данни на корейски активисти над 200 хиляди жени били принуждавани да задоволяват сексуалните потребности на японските войници.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Крум и Крумовата династия – живот, управление и закони

Династията Дуло – забравените владетели на Европа  

 

Досега кадрите, които сме виждали от това време, са били предоставени от оцелели очевидци. Видеото, което днес можем да видим, обаче е заснето от китайски войници в провинцията Юнан, която тогава е окупирана от Япония. Смята се, че това е първият заснет материал по темата. Седемте жени, които присъстват на кадрите, били освободени през 1944 г., а офицерът, който разговаря с тях, е капитан на китайската войска.


Казусът „Жените за комфорт“ дълго време създава трудности в отношенията между Южна Корея и Япония. За първи път Япония изказва съжаление пред малтретираните жени едва през 1993 г. Тогавашният министър-председател Шиндзо Абе поднася сърдечни извинения и изразява дълбокото си покаяние пред жените, преминали през толкова много страдания. Несъмнено невинните дами, станали жертви на подобно насилие, остават с физически и психически травми до края на живота си, а родината им едва ли някога ще забрави тормоза, на който са били подложени.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Цар Калоян – един от владетели, заради които българите имаме славата на велик народ

Загадъчната смърт на българските владетели

През 2015 г. двете страни постигнаха споразумение, според което Токио официално поднася извиненията си към жертвите на сексуалното насилие и им изплаща обезщетение в размер на 8,3 милиона долара за създаването на фонд за жертвите на насилието, които все още са живи.

И въпреки поднесените извинения някои корейци изказват искрено недоволство, като твърдят, че това е твърде недостатъчно, за да бъде простен терорът над „жените за комфорт“.

Днес конфликтът между двете страни по темата е официално разрешен, но темата остава крайно болезнена за Сеул. Вчера британската медия „Дейли Мейл“ съобщи, че Южна Корея възнамерява да издигне паметник на секс робините, което може би ще обтегне допълнително отношенията между Южна Корея и Япония. Той ще бъде в памет на всички жени, пострадали по време на войната и в чест на оцелелите, които са около 38 дами.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кратка история на българските владетели и царе

Кара Булгар – забравената империя на черните българи 

Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези 

Аварски хаганат – възход и падение 

Най-стария надпис на кирилица в света се намира в скален манастир край село Крепча

Нова теория: Хърватите всъщност са българи

Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи 

Историята на Котраг и създаването на Волжка България

Кубер и основите на Куберова България

инфо: hotnews.bg

Може да харесате още