Home Любопитно Как е построен Емпайър Стейт Билдинг

Как е построен Емпайър Стейт Билдинг

от izumitelno
0 коментар 1k преглеждания

Повече от четиридесет години този американски небостъргач се смята за най-високата сграда в света. Сега ще ви разкажем историята на строителството на Емпайър Стейт Билдинг, който е построен по време на Голямата депресия.

Изкопните работи на обекта започват на 22 януари 1930 г., а строежът на небостъргача започва на 17 март същата година, в Деня на Свети Патрик. На строителната площадка работели 3400 работници (главно емигранти от Европа) и няколкостотин монтажници на стомано строителни конструкции от племето мохоук, дошли от резервата Канаваке близо до Монреал.

Кулата е построена само за 410 дни – рекорден срок за това време, защото височината й е била 381 метра до покрива и 443,2 метра до върха на иглата.

За седмица се издигали по 4 етажа и половина. Десетте дни, в които били издигнати 14 етажа, остават рекордни. Бързането било разбираемо: два други небостъргача, претендиращи за титлата за най-висока сграда в света – кулата на Уолстрийт 40 и Крайслер Билдинг, вече били построени. Организаторите на строителството на Емпайър Стейт Билдинг наистина искали да настигнат и изпреварят съперниците си.

Проектът е финансиран от Джон Раскоб и Пиер Дюпон, президент на DuPont.

Работниците работели без никаква застраховка.

По време на строителството се случили шест смъртоносни злополуки сред работниците.

Официалното откриване на кулата се състояло на 1 май 1931 г. Лентата била прерязана от децата на губернатора Смит. Президентът на САЩ Хърбърт Хувър пуснал светлините на сградата, като натиснал бутон във Вашингтон.

По време на строителството са използвани десет милиона тухли и 700 километра кабел. Кулата има 6500 прозорци и 73 асансьора. Сградата тежи 331 000 тона, построена е на двуетажна основа и е подсилена от стоманена конструкция с тегло 54 400 тона.

Десет години не успяват да отдадат под наем всички стаи в сградата. Тя била наричана Empty State Building – Празната сграда. Тя не е генерирала доходи за собствениците до 1950 г. Едва през 1951 г., след продажбата на сградата на Роджър Стивънс и неговите партньори за 51 милиона долара, тя престава да бъде нерентабилна.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com

41 години Empire State Building е най-високата сграда в Ню Йорк и 23 години най-високата сграда в света. През 1972 г. северната кула на Световния търговски център изпревари Емпайър Стейт Билдинг във височина и стана най-високата сграда в света. След трагедията от 11 септември 2001 г. небостъргачът отново се превръща в най-високата сграда в Ню Йорк и до 2009 г. остава втората по височина в САЩ след Уилис Тауър в Чикаго.

През цялата история на небостъргача тук са извършени повече от 30 самоубийства. Първата трагедия се случва веднага след завършването на строителството: наскоро уволнен работник загинал. Едно от последните самоубийства се случило на 13 април 2007 г., когато адвокат, който се провалил в кариерата, скочил от 69-ия етаж.

Всички черно-бели илюстрации тук са снимки на Люис Викес Хайн. Той успява да улови не само всички етапи на строителството, но и условията, при които е строен небостъргачът.

loading...

Може да харесате още

Оставете коментар