Home Любопитно Как става известна маската на Гай Фокс

Как става известна маската на Гай Фокс

от izumitelno
0 коментар 307 преглеждания

Запомнете, запомнете 5 ноември … култовата фраза от филма V като Вендета е останала завинаги запечатана в умовете на онези, които са го гледали.

Това се дължи не само на главният герой, но и на цялостната концепция на лентата, в която главният герой призовава цялото общество да обърне внимание на един несъстоял се бунт, да си вземе поука и да започне нов етап в историята на Англия.

Как става известна маската на Гай Фокс

Датата не е избрана случайно. На 5 ноември 1605 година Гай Фокс е заловен в тунел под сградата на парламента заедно с 36 бурета барут. Заловени са и няколко негови съучастници, които искали да организират Барутен заговор, който да възпламени тиранията на крал Джеймс I.

Неуспелите атентатори платили скъпо за дързостта си. Гай Фокс и сподвижниците му са обесени, разчекнати, разчленени на 4 части – за наказание и за назидание.

Повече от 400 години след смъртта си обаче лицето на Гай Фокс става известно на много повече души, отколкото приживе. Причина за това е маската с неговия лик, която се превръща в символ на бунта срещу авторитетите, правителствата и авторитарното управление.

За първи път маската с лика на Гай Фокс е била използвана във филма V като Вендета, като за основа на лицето е взета автентичната му посмъртна маска. Но към нея са добавени артистични допълнения като зачервени бузи и завити нагоре мустаци.

 

Автор на световно известната маска е Дейвид Лойд, изтъкнат британски илюстратор на комикси.

Известността на маската на бунтовника обаче не се дължи на каузата, която е защитавал, не се дължи и на филма, която го прави известен. Маската на Гай Фокс става известна най-вече заради това, което символизира – съпротивата срещу статуквото.

Маската на бунтовника се превръща в хакерски символ, след като е припозната от хактивистката група Анонимните. Хактивистите (от хаквам и активисти) използват интернет и технологиите за да разпространят идеите си за нов социален ред.

Те стават особено актуални с популярната си кампания, насочена срещу сциентологията.

Като символ в интернет маската на Гай Фокс се появява през 2004 година и оттогава насам тя придобива все по-голяма популярност. Носят я хора на митинги и демонстрации, хора, които искат да протестират срещу установения ред.

 

инфо: sanovnik.bg / МАРИАНА ВИДОВА

Може да харесате още

Оставете коментар