Home Любопитно Какво представлява копанарската магия

Какво представлява копанарската магия

от izumitelno
0 коментар 21,7K преглеждания

Копанарите в България са румънско малцинство, като в състава му би трябвало да има и българи, и роми. В момента обаче това малцинство е изцяло ромско. То е влахоезично, но бидейки в пределите на България, говори на български. Изповядва християнството. Копанарите населяват главно Източна България.

Почти невъзможно е да се определи точно броя на това говорещо на влахо-румънски диалект население. Броят им надхвърля 50 000. Произходът им се търси по времето на румънското робство в Южна Добруджа. След като румънските колонисти се изселват, насилствено доведеното население, доведено от Румъния – копанарите, решава да остане.

Какво представлява копанарската магия
pixabay

Традиционният занаят на копанарската общност е правенето на вретена. При тях чергарският занаят започва през март и продължава до Димитровден. Винаги са живеели мизерно, но със занаята са успявали да изкарат прехраната си. Днес обаче занаятът им е замрял и някои от тях са намерили други начини да изкарват прехраната си – чрез правенето на черни магии.

Според специалисти по магиите черната копанарска магия е най-страшната, с която може да се сблъска човек. Обяснението за вида и е, че се вселява във вещите на жив човек, като най- благоприятно е снимка или косъм. След това този предмет се поставя в гроб.

Ако желания резултат е бърза смърт – предметът се поставя в пресен гроб. Ако се иска постигането на бавна и мъчителна смърт, съответно се заравя в много стар гроб, откъм краката.

Какво представлява копанарската магия
pixabay

Друга разновидност на черната магия на копанарите е с черен живак, като тя отново е смъртоносна. Също така до същия край би довела дори копанарската клетва – толкова силна е тя.

 

Развалянето на копанарските магии е, както и самите те, най-сложната и трудоемка задача. Тя черпи сили от други, астрални светове, като те са познати само на магьосниците копанари.

Стандартната черна магия се прави сложно, от конец, вода, яйца, пръст от гроб, животинска урина, като при приготвянето се изричат специални заклинания.

Развалянето трябва да се извършва от човек, който познава копанарите и техните практики. Никога за разваляне на магия не се ходи при друговерец. Наистина, копанарите са християни, но тези, правещи магии, изповядват своя вяра, която да им позволи такива волности.

От когото да ти е направена магия – винаги отиваш за нейното разваляне при човек, изповядваш твоята вяра. Отидеш ли при друг, това ще отслаби още повече защитата ти и ще позволи на магията да те застигне.

източник: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар