Home Любопитно Факти, доказващи наличието на човешки свръхсили

Факти, доказващи наличието на човешки свръхсили

от izumitelno
0 коментар 163 преглеждания

Ето подбор от научно доказани факти, които показват, че човек има голям потенциал. Всъщност всеки от нас е супер герой.

Факти, доказващи наличието на човешки свръхсили

Човешко сърце, извадено от гърдите, както е във филма за Индиана Джоунс, всъщност е способно да бие за кратък период от време, защото има собствена електрическа система и продължава да получава електричество от околния въздух.

Стомашната киселина е толкова силна, че тялото на всеки 3-4 дни създава напълно нова лигавица на стомаха.

Човешкият нос може да разпознае и запомни 50 000 уникални миризми, но това е напълно несравнимо с възможностите на кучето в тази област.

Факти, доказващи наличието на човешки свръхсили

Кихате със скорост от 160 километра в час, а понякога и повече.

Дължината на кръвоносните съдове е 96 000 километра и това е достатъчно, за да обиколите екватора около два и половина пъти.

Всеки ден сърцето ви създава достатъчно енергия, за да може камион да измине 32 километра. През целия живот на сърцето произвежда такова количество енергия, че би било достатъчно този камион да покрие разстоянието от Земята до Луната и обратно.

Средно човек от раждането до достигането на 70-годишна възраст хвърля около 50 килограма кожа, което е сравнимо с теглото на човек с нисък ръст.

Ако погледнете небето през ясна нощ и можете да видите Андромеда, това означава, че очите ви са толкова чувствителни, че могат да различават слабото светлинно петно, разположено в най-близката до нас съседна галактика и отдалечено от нас на разстояние 2,5 милиона светлинни години.

Човек може да хърка, издавайки звук от около 80 децибела, което е сравнимо с това да спи до работещ чук, който разрушава цимент. Нивата на шум над 85 децибела се считат за вредни за човешкото ухо.

Човек през живота си произвежда достатъчно слюнка, за да напълни приблизително два басейна, тоест около 24 000 литра.

Всеки човек е съставен от 7 000 000 000 000 000 000 000 000 (това е 7 октилиона) атоми. И възрастта на всеки от тези атоми е милиарди години.

Невроните се възбуждат със скорост 240 километра в час.

В допълнение към петте сетива, вие всъщност имате и мета-усещане, наречено проприоцепция, което съчетава знанията на мозъка ви за това, което правят мускулите ви, с усещането за размера и формата на вашето тяло и по този начин получавате представа за това къде се намират частите на тялото ви една спрямо друга. Затова и със затворени очи лесно можете да докоснете носа си с пръст.

Пулсът ви, както и изражението на лицето, варират в зависимост от музиката, която слушате.

Когато мозъкът не спи, може да произвежда достатъчно електричество, за да захранва една крушка.

Факти, доказващи наличието на човешки свръхсили

Костите в сравнение със стоманата са по-здрави от нея. Кубически метър кост по принцип може да поддържа тегло от 10 000 килограма, което е приблизително равно на теглото на пет стандартни пикапа.

И въпреки факта, че са по-здрави от стоманата, костите съдържат 31% вода.

Ако човешкото око беше цифрова камера, то тя би имала резолюция от 576 мегапиксела. За сравнение Mamiya DSLR най-мощната камера с резолюция 80 мегапиксела струва 34 000 долара.

В допълнение експертите преценяват, че човешкото око може да различи между 10 милиона различни цвята.

Ако ДНК би могла да бъде разстлана, тогава нейната дължина, като се вземат предвид всички клетки в тялото, би била 16 милиарда километра, което е равно на разстоянието от Земята до Плутон и обратно.

През целия живот дългосрочната памет на мозъка може да съхранява до 1 квадрилион (1 милион милиарда) отделни битове информация.

Факти, доказващи наличието на човешки свръхсили

Човешкият мозък, особено неговата префронтална кора, която ни помага да развиваме социални умения и комуникация с други хора, продължава да се развива до 40 години и дори по-дълго.

През средната продължителност на живота, сърцето изпомпва около 1,5 милиона варела кръв – достатъчно за напълване на 200 железопътни цистерни.

Тялото произвежда 180 милиона червени кръвни клетки на час.

Нормалната бременност продължава девет месеца, но най-дълго от регистрираните бременности е била 375 дни, тоест 12,5 месеца.

Може да харесате още

Оставете коментар