Home Любопитно Легендата за тракийския античен град Кабиле

Легендата за тракийския античен град Кабиле

от izumitelno
0 коментар 6,8K преглеждания

Кабиле е най-големият тракийски античен град, чийто останки са оцелели до днес. Местността се намира край Ямбол и в миналото е използвана от траките за посрещане на Лятното слънцестоене. Освен с историята обаче, Кабиле е известен и е една красива легенда.

 

Легендата за тракийския античен град Кабиле

Траките са вярвали, че богинята Кибела, която е еквивалент на древногръцката Артемида, е основала града им и затова се казва Кабиле. Намиращ се в долината на река Тунджа, той се радвал на плодородно лято.

Кабиле е бил известен и със своята монетница, единствената в Тракия, където се сечели монети от бронз и сребро. Първите монети, които се появяват с лик на владетел, били изсечени при управлението на цар Спарток.

При управлението на този владетел, жителите му се радвали на добра реколта и мир. Един ден обаче царят пада от висока скала и умира, а смъртта му залива с тъга всички жители на Кабиле.

Наблюдавайки как траките отказват да се върнат към нормалното си ежедневие, богинята Кабила се намесила, за да върне отново вярата им.

В близост до града имало две масивни крепости, като богинята обещала, че до тях ще засади лозе, от чийто плодове ще могат да направят сок, а сокът ще носи величието на цар Спарток.

Тогава жреците на града измислили ритуал да се будят всяка сутрин и да приветстват с песни майката земя, докато плодовете на лозето узреят.

След време лозата започнала да дава най-сладкия и сочен плод, а траките се наумили да го превръщат в сок, който нарекли вино. Напитката превърнала града в търговски център и така станал още по-богат и проспериращ.

Оттогава регионът на сегашния град Ямбол носи славата на наследник на древните тракийски традиции във винопроизводството, датиращи от ерата на Кабиле, а виното още съхранява божествеността на великата Кибела.

 

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар