Home Любопитно Легендите и чудесата на църквата в Добърско

Легендите и чудесата на църквата в Добърско

от izumitelno
0 коментар 890 преглеждания

В една от най-интересните легенди за църквата в разложкото село Добърско – Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат, се казва, че изворът край нея помогнал на ослепените Самуилови воини да върнат зрението си.

В историята се казва, че миейки прободените си очи, войниците на цар Самуил, ослепени от Василилий II Българоубиец, прогледнали, защото всеки един от тях бил родом от разложкото село.

В самата църква могат да се видят и изографисани войниците на цар Самуил, които мият очите си в извора.

Днес лековитото изворче край църквата привлича хиляди туристи, които вярват, че водата от него помага при очни болести – слепота, глаукома, напреднало перде на окото и ечемик.

Не са малко и хората, които пристигат от чужбина с шишета, за да пълнят от водата и да я занесат у дома.

Вярва се още, че изворчето, наричано от местните аязмо, може да сбъдва и желания. Затова всеки, който мине покрай него, си пожелава нещо и хвърля монета.

 Църквата е построена през 1614 година, като се смята, че в миналото до нея е имало и друга света обител. Новата църква е изградена като трикорабна базилика от заможни местни жители.

Въпреки че е малка по площ, църквата впечатлява със своите 460 стенописа, сред които има и голям брой не само на светци, но и на светици. Дори храмът в Добърско е единственият в България, където има толкова голям брой на изображения на светици.

Друга емблема на храма Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат е нарисуваният като космонавт Христос. Иконата е известна още като Преображение Христово или Исус в космическа ракета.

 

Легендите и чудесата на църквата в Добърско

Пред нейния олтар в земята е вкопана каменна плоча с издялан на нея двуглав орел със скиптър и жезъл, като според замерванията това е мястото с най-голямо енергийно поле.

Друг уникален иконопис е Божие Воскресение и докато на Преображение Христово Христос е изобразен като астронавт, който излита в небесата, на Божие Воскресение той отново се връща на Земята, за да изведе мъртвите в Отвъдното.

Интересни са и иконите на свети Георги и свети Димитър, които са изобразени в цял ръст.

 

инфо: sanovnik.bg

Може да харесате още

Оставете коментар