Home Вдъхновяващо Любопитни факти за Пирин – богатство за страната (Видео)

Любопитни факти за Пирин – богатство за страната (Видео)

от izumitelno
0 коментар 140 преглеждания

Пирин определено е най-красивата планина в България и с много любопитни факти, което се дължи на алпийския характер на нейния релеф. Който веднъж е посетил Пирин – в паметта си завинаги отпечатва поредицата от неговите назъбени върхове, циркуси, езера… Действително, Пирин е различен от останалите планини в България именно със своите каменисти алпийски върхове, чието изкачване е значително по-трудно в сравнение с върховете на останалите планини у нас.

Любопитни факти за Пирин – богатство за страната (Видео)

Поглед към Муратов връх и Жабешкото езеро. Снимка: Уикипедия

Окончателният релеф на Пирин е отпреди 18 000 години и е резултат от 2 последователни заледявания, довели до начупването на много от гранитните върхове и оформянето на красиви гребени, полета от морени и отвесни стени. В резултат на заледяванията са се появили и 35 циркуса, в които днес са останали красиви езера с ледников произход, а от недрата на планината извират голям брой пенливи реки.

В Пирин вирее едно от най-редките високопланински цветя – еделвайсът; там ще намерите и едно от най-старите дървета у нас – Байкушевата мура, чиято възраст се изчислява на повече от 1300 години.

Любопитни факти за Пирин – богатство за страната (Видео)

Висока е 26 метра при обиколка на стеблото при основата – почти 8 м. Фауната на планината е твърде разнообразна: диви кози, вълци, сърни, лисици, мечки, орли, соколи, глухари, както и над 2000 вида безгръбначни животни. За любителите на статистиката: в Пирин има 2 върха над 2900 м, и по 6 – съответно над 2800 м. и 2700 м.; най-дълбокото и най-голямо езеро е Поповото, с дълбочина около 30 м. ширина 336 метра и дължина 480 метра.

Пирин е най-старият национален парк в България, обявен официално за такъв през 1962 година; включен е в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Подслон ще намерите в 17 големи хижи, към които ще потеглите от най-посещавани курортни селища в полите на планината: прочутият в целия свят ски-курорт Банско, Добринище, Гоце Делчев, Мелник, Кресна и Сандански. Пирин е прекрасен през всички сезони – не пропускайте възможността да го посещавате пак и пак.

 

 

Автор: Пламен Господинов

Източник: Skafeto

Може да харесате още

Оставете коментар