Home Любопитно НАСА разкри какви изисквания трябва да покриете, ако искате да станете астронавти

НАСА разкри какви изисквания трябва да покриете, ако искате да станете астронавти

от izumitelno
0 коментар 208 преглеждания

Ролята и отговорностите на един астронавт варират от член на екипажа на космически кораб до научноизследователска работа на борда на Международната космическа станция

Ако някога сте мечтали да станете астронавт като дете, тогава знаете, че това не е лесно постижение, предаде в. „Сън“. Неотдавна НАСА разкри на своя уебсайт всички изисквания, на които трябва да отговаря някой, преди да получи шанс да излети в Космоса.

НАСА разкри какви изисквания трябва да покриете, ако искате да станете астронавти
Снимка на WikiImages от Pixabay 

Преди да се каже какво е нужно, за да станеш астронавт, ето какво прави той всъщност. Ролята и отговорностите на един астронавт варират от член на екипажа на космически кораб до научноизследователска работа на борда на Международната космическа станция (МКС).

Астронавтите на НАСА извършват много изследвания и провеждат експерименти в МКС – космическа лаборатория, която орбитира около Земята. Някои от тези експерименти включват изследване на рака, на човешкото тяло и на живота в космическото пространство.

НАСА отдавна е споделяла амбициите си да изпрати астронавти на Марс, което ще бъде невъображаемо изживяване за малцината щастливци, които бъдат избрани за тази мисия. Но преди това агенцията планира да прати първата жена и следващия мъж на Луната до 2024 г.

Астронавтът Шейн Кимброу се обучава да ползва роботизираната ръка на борда на МКС.

Изискванията за астронавт на НАСА са се променяли през годините, за да се съчетаят по-добре с мисията и ценностите на агенцията. На първо място, един потенциален кандидат трябва да е гражданин на САЩ.

Той/тя също така трябва да има магистърска степен по научва дисциплина от акредитирано висше учебно заведение.

Приемливите степени включват инженерство, биология, физика, компютърни науки или математика.

Освен това потенциалният кандидат трябва да има поне две години професионален стаж по специалността след завършването си, или „поне 1000 летателни часа като пилот-командир на реактивен самолет“, изтъква агенцията.
НАСА също така набляга на качествата, които търси сред своите астронавти, като изявен лидер, добър комуникатор и добър участник в екип.

Алън Шепард един от първата седморка астронавти на НАСА, стана първият американец, който излетя в Космоса на 6 май 1961 г.

Не е достатъчно човек просто да е образован, за да стане астронавт. Един кандидат трябва да може да издържа физическото натоварване по време на престоя в Космоса. На тази вълна човек трябва да е изключително здрав и да може да премине през физическия тест на НАСА за издръжливост при продължителни полети. Той представлява изпитание за ловкостта, телесната и очната координация и зрението.

Освен това НАСА изисква от кандидатите да бъдат с определена височина и тегло. Командирите или пилотите трябва да са високи между 158 и 190 см. Един специалист на мисия трябва да е между 149 и 193 см. Общо взето, астронавтите трябва да тежат между 50 и 95 килограма и да имат ръст между 149,5 и 190,5 см.

Астронавтката от НАСА Кейла Барън извършва експерименти с растения на борда на МКС заедно с колегата си Раджа Чари.

Ако един човек отговаря на всички гореизложени изисквания, молбата му се изпраща на комисията за подбор на астронавти на НАСА, за да бъде разгледана. Шансовете някой да бъде избран са много малки, тъй като агенцията получава десетки хиляди молби всяка година.

В крайна сметка това е работа мечта за повечето хора. Ако някой бъде подбран измежду тълпата, комисията го кани заедно с малка група най-висококвалифицирани кандидати на серия от интервюта в космическия център на НАСА „Джонсън“ в Хюстън, щата Тексас.

След пресяване около половината от групата бива поканена за второ интервю. Най-накрая няколко подбрани щастливци биват посрещнати обратно за двугодишен тренировъчен курс.

Той включва усвояването на основни астронавтски умения като излизане в открития Космос, управление на МКС, пилотиране на самолети и контролиране на ръката робот, с която се разтоварват корабите с полезен товар.
След приключването на основното обучение астронавтите получават възможността да отидат там, където малцина са ходили: в далечния Космос. При последния подбор, приключил през декември 2021 г., само десетина души бяха избрани измежду над 12 000 кандидати. Заедно с тях броят на щастливците, подбрани от НАСА след първоначалната седморка от 1959 г., стана 360.

източник: blitz.bg

Може да харесате още

Оставете коментар