Home Любопитно Насекомите измират масово, което заплашва екосистемите на Земята

Насекомите измират масово, което заплашва екосистемите на Земята

от izumitelno
0 коментар 787 преглеждания

От години има сигнали за намаляващата популация на насекомите по света, но хората не проумяваха добре мащабите на потенциално “катастрофалната” криза — досега.

Първият глобален научен преглед на спада в популацията от насекоми бе публикуван тази седмица в журнала Biological Conservation и резултатите са “шокиращи,” според неговите автори.

Насекомите измират масово, което заплашва екосистемите на Земята

Над 40% от видовете насекоми намаляват, а една трета са застрашени от изчезване, според заключенията на проучването, в което са анализирани 73 исторически доклада за популацията на насекомите.

Общият брой на насекомите намалява с 2.5% годишно, според авторите на проучването. Ако спадът продължи с тези темпове, насекомите може да изчезнат от лицето на Земята в рамките на век.

“Случва се много бързо. В рамките на 10 години ще имаме с една четвърт по-малко насекоми, след 50 години само половината ще са останали, а след 100 години няма да има никакви насекоми,” казва съавторът на проучването Франсиско Санчес-Байо, екобиолог в Университета на Сидни, Австралия, пред The Guardian.

“Ако загубите на видове насекоми не могат да бъдат спрени, това ще има катастрофални последици, както за екосистемите на планетата, така и за оцеляването на човечеството,” добавя Санчес-Байо.

Учени предупреждават, че в момента е в ход причинено от човека шесто масово изчезване. Гръбначните видове, както на сушата, така и във водата, са поставени под заплаха в световен мащаб, заради човешките дейности.

Според новия преглед обаче, делът на насекомите, които намаляват, в момента е два пъти по-голям, в сравнение с този при гръбначните, а темпът на изчезване е осем пъти по-бърз от този при бозайниците, птиците и влечугите.

Насекомите играят изключително важна роля в екосистемите на Земята. Те са хранителен източник за много животни, играят основна роля в опрашването и рециклират хранителни вещества обратно в почвата.

В публикация на New York Times от ноември за евентуален “апокалипсис при насекомите” учени бяха помолени да си представят света без насекоми.

 

Те използват “думи като хаос, срив, Армагедон,” пише Times. ”Един етимолог описва свят без цветя с тихи гори, свят с тор и стари листа и гниещи трупове, които се трупат в градовете, свят „на разлагане и ерозия и загуби, които ще се разпространят из екосистемите.”

Според новия научен преглед, загубата на местообитания поради интензивното земеделие е основният фактор за намаляването на популацията на насекомите. Употребата на пестициди, климатичните промени и инвазивните видове също са посочени като значителни причини.

“Освен ако не променим начина, по който произвеждаме храни, насекомите като цяло ще тръгнат по пътя на изчезването след няколко десетилетия,” пишат съавторите на проучването. “Последствията, които това ще има за екосистемите на планетата, са меко казано катастрофални.”

инфо: profit.bg

Може да харесате още

Оставете коментар