Home Любопитно 5 съвета как да разпуснете след дълъг работен ден

5 съвета как да разпуснете след дълъг работен ден

от izumitelno
0 коментар 87 преглеждания

След дълъг ден в работата, първото нещо, което искаме е да се приберем, да заключим вратата и да легнем на дивана. Знайте обаче, че ако наистина искате да разпуснете има много по-добри начини от гледането на телевизия по бельо.

Вижте и кои са те:

1. Осигурете си релаксираща атмосфера в дома

Вашата къща или апартамент трябва да бъде като крепост, която ви предпазва от стреса на външния свят. Това обаче не винаги е така. В зависимост от това кой живее с вас и какви неща се случват в дома ви, той може да не е напълно освободен от стрес. Викащите деца или купчината чинии в мивката могат да бъдат противоположното на отдиха. Затова трябва да си направите кътче, в което може спокойно да правите нещата, които ви карат да се отпуснете. Писането ви кара да релаксирате? Сложете си бюро, на което да пишете. Обичате да слушате музика? Снабдете се с качествена аудио уредба!

2. Оставете работата за офиса

Причината поради която повечето хора намират за трудно постигането на релаксация е, че вземат работата си вкъщи. Това става и умствено и физически. Физически, да си оставите работата в офиса значи да си изключите и-мейла, не взимайте документи или компютри и изключете до сутринта всичките си устройства за комуникация. Умственото оставяне на работата е по-сложно за някои хора. Това значи да забравите, че шефът ви се е скарал тази сутрин или пък да не мислите за наближаващия краен срок на проекта, който правите. Тренирайте се да не мислите за това и след време ще видите, че ще ви е по-лесно да разпуснете.

3. Медитирайте

5 съвета как да разпуснете след дълъг работен ден

В случай, че никога не сте опитвали да медитирате – опитайте! Повечето хора си мислят, че медитацията не е ефективна и само ви кара да изглеждате глупаво, но много проучвания доказват ползите от медитацията. Според психолога Роби Малър, проучване твърди, че медитацията всеки ден може да промени неврологичните пътища в мозъка и да ви направи по-неуязвими към стрес. Това значи, че чрез медитацията не само релаксирате, но и се подготвяте за стресови ситуации в бъдеще.

4. Наблюдавайте нещата около вас

Ето един съвет, който изисква практика, но пък крие добри резултати. В случай, че ви е трудно да се отпуснете след работа, трябва да махнете всички ненужни неща, които ви разсейват и да съберете мислите си за няколко минути. Седнете на дивана и огледайте различните предмети в стаята. Това може да е лампа, картина или пък нещо друго. Ключът е да се фокусирате само върху едно нещо. Като гледате в различните предмети, забележете всичките детайли, драскотини, текстура и цветове. След като загубите фокус върху един – преминете на друг. Това ви кара да изчистите мислите от ума си. Правете го няколко минути и ще забележите, че ще ви е по-лесно да се отпуснете за по-дълъг период от време.

5. Направете всичко веднага

Това, че сте свършили работа не значи, че всичките ви задължения за деня са свършили. Всички имаме неща, които трябва да се свършат вкъщи. След като все още не сте загубили фокус минути след работа, продължете и свършете работата, която имате. Това може да бъде да изпразните съдомиялната, да направите вечеря, да приготвите кафеварката за утре, да изкъпете децата или пък нещо друго. Като свършите тези задачи по-рано през деня, вие ще имате възможността да се отпуснете вечерта без да мислите какво трябва да направите преди да си легнете.

източник:beu.bg / автор: cvetomir_cankov

Може да харесате още

Оставете коментар